Take a fresh look at your lifestyle.

Effectieve tips om lintwormen tegen te gaan

Lintwormen zijn parasieten die soms wel een lengte van twee meter kunnen bereiken en die een verblijf in de darmen van een menselijke gastheer zeker weten te waarderen. Je kunt besmet worden met lintworm door het binnenkrijgen van de eitjes via besmet voedsel.

single reizen online banner

Rauw vlees

De eitjes van de lintwormen kunnen zich in rauw vlees bevinden dat afkomstig is van de dierlijke gastheer van deze parasiet. Indien dat je besmet vlees rauw, of onvoldoende verhit, eet dan loop je dus het risico dat je eveneens lintwormeitjes binnenkrijgt. Maar ook voedingsmiddelen die bereid zijn met rauw vlees vormen mogelijk een bron van besmetting.

Om te voorkomen dat je besmet raakt met lintwormeitjes dien je vlees dus altijd goed te verhitten zodat de eitjes worden vernietigd en in je lichaam niet meer uit kunnen groeien tot een volwassen lintworm.

Besmette groente

Een andere manier waarop je besmet kunt raken met lintwormeitjes is door het eten van groente die bemest is met besmette mest. Door de groente goed te wassen voor het gebruik kun je een besmetting doorgaans voorkomen.

bewust puur banner

Goede hygiëne

Een lintwormbesmetting kan in bepaalde gevallen eveneens het gevolg zijn van een gebrek aan hygiëne. Wanneer je bijvoorbeeld na een toiletbezoek je handen niet goed wast, kun je niet alleen jezelf maar ook andere met deze parasiet opzadelen.

Effectieve tips

Om de kans op besmetting met lintworm zo klein mogelijk te maken, dien je de volgende zaken goed in de gaten te houden:

  • eet geen rauw vlees of rauw vleesproducten,
  • was rauwe groente altijd grondig voor het gebruik,
  • door vlees en groente goed te verhitten worden eventueel aanwezige lintwormeitjes vernietigd en kun je niet besmet raken,
  • was je handen altijd goed na een toiletbezoek, voordat je gaat eten en voordat je voedsel gaat bereiden,

wees extra alert op een mogelijke besmetting met lintwormeitjes in land waar minder goed wordt gelet op:

  • de verwerking van rauw vlees en rauwe groente,
  • de voedselbereiding,
  • de persoonlijke hygiëne,

Toch besmet met lintworm

Als je toch besmet (denkt te zijn) met lintworm dan is een bezoek aan je huisarts absoluut aan te raden omdat de kop van een lintworm, in tegenstelling tot de achterste segmenten van de parasiet, niet vanzelf loslaat en naar buiten komt met je ontlasting. Deze kop zal telkens weer aangroeien en zich te goed doen aan de overdaad aan voedsel in je darmen.

naturaplaza superfoods banner