Take a fresh look at your lifestyle.

Eerste hulp voor een pijnlijke tepel bij kinderen

Pijnlijke tepels kunnen bij de wat oudere kinderen een teken zijn dat de puberteit in zich is. Als gevolg van hormoonveranderingen kunnen de borsten en tepels van zowel jongens als meisjes pijn gaan doen. Pijnlijke tepels bij kinderen zijn in de regel geen reden tot bezorgdheid, mits de pijn binnen een relatief korte tijd weer verdwenen is.

single reizen online banner

Oorzaken van pijnlijke tepels bij kinderen

Naast de aankomende puberteit kunnen pijnlijke tepels bij kinderen eveneens het gevolg zijn van:

  • een verwonding,
  • een infectie.

In beide gevallen is het zaak om de tepel schoon te maken en te houden zodat er geen ontsteking kan ontstaan. Dit doe je door de tepel voorzichtig te reinigen met lauwwarm water. Indien er zich in de tepel reeds pus bevindt dan is het verstandig om je huisarts om raad te vragen.

Met rust laten

Als je kind een pijnlijke tepel heeft dan is aanraking vaak een pijnlijk probleem. Je lichaam probeert je op die manier duidelijk te maken dat je de aangedane plaats beter even niet kunt beroeren. Uiteraard zal je huisarts wel even moeten onderzoeken wat er met de pijnlijke tepel aan de hand is. Vaak is het aanraken van de tepel noodzakelijk en zal de arts dit altijd zo voorzichtig mogelijk doen.

Andere symptomen

Een pijnlijke tepel bij een kind kan gepaard gaan met een aantal andere symptomen zoals:

bewust puur banner

roodheid van de tepel of de huid eromheen,
een zwelling van de tepel of de huid eromheen,
in sommige gevallen is er zelfs sprake van koorts.

Om deze symptomen te verlichten kun je een koud kompres op de tepel leggen. Een dergelijk kompres kun je heel gemakkelijk zelf maken door een paar ijsblokjes in een washandje te stoppen. Leg in geen geval ijs direct op de huid. Deze kan dan immers onderkoeld raken en beschadigen.

Indien je kind, niet alleen last heeft van een pijnlijke tepel, maar ook koorts of andere ziekteverschijnselen erbij krijgt dan is het aan te bevelen om medisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij je een huis- of kinderarts.

Niet zelf dokteren

Wanneer je kind last heeft van een pijnlijke tepel is het zeer onverstandig om zelf aan de slag te gaan met allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, crèmes, lotions of zalfjes. Al deze middelen kunnen immers voor nog meer irritatie zorgen en de klachten vaak alleen maar erger maken.

naturaplaza superfoods banner