Take a fresh look at your lifestyle.

De 5 meest voorkomende oorzaken van hoge rugpijn

De meeste mensen hebben ooit in hun leven weleens te maken, of te maken gehad, met pijn in het bovenste deel van je rug. Vaak manifesteert deze pijn zich tussen je schouderbladen en zijn de oorzaken erg divers. De 5 meest voorkomende oorzaken van hoge rugpijn zijn hieronder beschreven.

vitaminstore gezond leven banner

1 Slecht functionerende gewrichten

Gewrichten gaan in de regel minder goed functioneren als je een verkeerde lichaamshouding aan blijft nemen, je veel boven je hoofd werkt of je te vaak dezelfde beweging uitvoert. Aanvankelijk zul je pijnklachten ontwikkelen die geleidelijk verergeren en tot een blijvende blokkade van je wervelkolom kunnen leiden.

2 Hernia ter hoogte van de borstwervels

Een uitstulping van de zachte binnenkant van een tussenwervelschijf wordt een hernia genoemd. Als je last hebt van een hernia ter hoogte van de borstwervels dan zal de pijn zich vooral manifesteren in het midden onder je schouderbladen. De pijn kan echter ook uitstralen langs één van de ribben en er kan gevoelsvermindering optreden aan één zijde van de borstkas. Een hernia ontstaat vaak door slijtage en/of trauma aan de wervelkolom.

bewust puur banner

3 Angina pectoris

De ziekte van de slagaders waarbij benauwdheidsklachten en pijn op de borst kenmerkend zijn wordt ook wel angina pectoris genoemd. Deze ziekte is het gevolg van aderverkalking waardoor er vernauwingen in de kransslagaders ontstaan. Het hart zal daardoor minder zuurstofrijk bloed aangevoerd krijgen waardoor er een diepe pijn wordt ervaren op de borst. Deze pijn straalt vaak uit naar je linkerarm, tussen je schouderbladen of naar je kaken. Verder kunnen je armen, schouders en/of handen gevoelloos of juist zwaar aanvoelen en kun je je misselijk, kortademig en duizelig voelen. Dikwijls ga je hevige transpireren als gevolg van angina pectoris.

4 Ziekte van Bechterew

Een andere benaming voor de ziekte van Bechterew is spondylitis ankylopoetica. Het betreft een reumatische aandoening die voor ontstekingen in de gewrichten van je wervelkolom zorgt. De pijn manifesteert zich bij de ziekte van Bechterew voornamelijk op je borst, in je onderrug en tussen schouderbladen.

5 Aneurysma van de aorta in de borst

Als een gedeelte van de slagaderwand verzwakt dan kan de bloeddruk ervoor zorgen dat de slagader uit gaat zetten. Indien een dergelijk aneurysma in je borst ontstaat dan kun je last van pijn op je borst of tussen je schouderbladen ervaren. Een borstaneurysma vereist met spoed medische hulp omdat de wand van de slagader kan scheuren of wellicht al gescheurd is als de pijn optreedt.

naturaplaza superfoods banner