Take a fresh look at your lifestyle.

Hoge rugpijn oorzaken

Er is sprake van hoge rugpijn op het moment dat de pijn zich manifesteert in het gebied tussen de onderste ribben aan de rugzijde en de nekwervels. In de regel zal de hoge rugpijn zich tussen de schouderbladen voordoen. In vergelijking tot lage rugpijn komen pijnklachten hoog in de rug veel minder vaak voor. Dit wil echter niet zeggen dat een heleboel mensen hier van tijd tot tijd behoorlijk wat last van kunnen hebben.

vitaminstore gezond leven banner

Rug

Je rug is een complex geheel, dat op is gebouwd uit wervels, tussenwervelschijven, banden en spieren. Wanneer je rug in een goed gezond is, zal er een juist evenwicht zijn tussen stabiliteit en beweeglijkheid. Tussen je ruggenwervels bevinden zich de zogenaamde tussenwervelschijven die als een soort schokdempers functioneren. Ze vangen niet alleen de meeste schokken op maar zorgen er tevens voor dat je rug enigszins in staat is mee te bewegen met de rest van je lichaam. Een groot aantal rugproblemen zijn het gevolg van overbelasting van de tussenwervelschijven.

Oorzaken

Hoge rugpijn ontstaat doorgaans door het continue gebruiken van je armen boven je hoofd. Zo hebben bijvoorbeeld personen die plafonds plaatsen of schilderen een grotere kans op het ontwikkelen van hoge rugklachten. Pijn hoog in je rug kan niet alleen geleidelijk ontstaan maar ook acuut optreden wanneer je je bijvoorbeeld vertilt, je een verkeerde beweging maakt of als gevolg van een ongeval.

Bij hoge rugpijn is er, net zoals bij pijn onder in je rug, vaak sprake van een beknelling van de zenuwen door een onjuiste positie van de wervels. Hierdoor zullen de tussenwervelschijven voortdurend worden samengedrukt. Een beknelling van de zenuwen hoog in je rug kan voor een uitstraling zorgen in de richting van je borst waardoor soms onterecht aan hartproblemen wordt gedacht.

Eenzijdig bewegen

Door een onjuist (werk)houding of het eenzijdige gebruiken van je armen kan geleidelijk hoge rugpijn ontstaan. Door het herhaaldelijk maken van eenzelfde beweging zal er namelijk veel spanning komen te staan boven in je rug waardoor zenuwen geïrriteerd kunnen raken en er pijnklachten kunnen ontstaan.

Plotselinge beweging

Pijn hoog in je rug kan eveneens worden veroorzaakt door het maken van een plotselinge beweging. Bij een spierverrekking bij het vertillen of een schrikreactie kun je dan ook gemakkelijk last krijgen van klachten in je bovenrug.

Problemen elders in je lichaam

Wanneer je problemen ondervindt met één van de organen in je lichaam dan kan dit ook leiden tot het ontstaan van hoge rugpijn. Hierbij kun je onder andere denken aan maagklachten die uitstralen naar ondermeer het bovenste deel van je rug.

Hernia van de borstwervelkolom

Als het zachte materiaal binnen in een tussenwervelschijf uitstulpt dan is er sprake van een hernia. Op de eerste plaats zal een hernia van de borstwervelkolom voor pijn midden onder de schouderbladen zorgen. In sommige gevallen zal er tevens sprake zijn van uitstraling langs één of meerdere ribben. Ook treedt er vaak een gevoelsvermindering op aan de linker- of rechterzijde van de borstkas. Over het algemeen zal een hernia vooral ontstaan op de plaatsen in de wervelkolom die veel zijn blootgesteld aan letsel en slijtage.

Aorta-aneurysma

Op het ogenblik dat een gedeelte van de wand van een slagader zwakker wordt, kan de slagader uit gaan zetten onder invloed van de bloeddruk. Dit verschijnsel wordt een aneurysma genoemd. Wanneer je te maken hebt met een aneurysma in je borst dan kan dat voor pijn op de borst, of boven in je rug, zorgen Als de pijn zich vooral manifesteert tussen je schouderbladen dan kan er sprake zijn van een dissectie, ofwel een scheur in een bloedvatwand, Verder zal een aneurysma gepaard gaan met klachten zoals:

 • heftig hoesten,
 • slikproblemen,
 • schorheid,
 • hijgen.

Indien je last hebt van een aneurysma in de borst dan is met spoed medisch ingrijpen altijd absoluut noodzakelijk.

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew, ofwel spondylitis ankylopoetica, wordt gerekend onder de reumatische aandoeningen en zal in het bijzonder voor ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom zorgen. Kenmerkend voor deze ziekte zijn:

bewust puur banner
 • pijn,
 • beperking van de mobiliteit van de wervelkolom,
 • stijfheid van de wervelkolom.

Bij de ziekte van Bechterew komen de pijnklachten zowel onder in de rug, op de borst als hoog in de rug (tussen de schouderbladen) voor.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een wellicht minder voor de hand liggende oorzaak voor hoge rugpijn is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Hiervan is sprake op het ogenblik dat de bevruchte eicel zich niet in het baarmoederslijmvlies heeft genesteld maar daarbuiten: meestal in een eileider. Deze eileider zal op een zeker ogenblik openbarsten en de bevruchte eicel zal daardoor afsterven. Vaak zal dit alles gepaard gaan met hevige pijn in de buik, het verliezen van bloed en soms zelfs pijnklachten hoog in je rug.

Hyperventileren

Wanneer je hyperventileert dan kan dit eveneens voor pijn in je bovenrug zorgen. De pijn zal dan vooral tussen de schouderbladen waar te nemen zijn. Deze pijn, en ook de andere fysieke klachten waar je mee te maken krijgt tijdens het hyperventileren, zullen meestal verband houden met een onjuiste manier van ademhalen. Bij hyperventilatie adem je namelijk te snel of te diep in waardoor te veel zuurstof in je bloed terechtkomt. De zoontstane onevenwichtige situatie in je lichaam kan voor allerlei lichamelijk klachten zorgen zoals onder andere pijn in het bovenste deel van je rug.

Stress en spanningen

Stress en spanningen kunnen voor hoge rugpijn zorgen. Deze stress kan op allerlei vlakken ontstaan: thuis, op je werk, binnen je relatie of familie. Als gevolg van deze stress zullen je spieren extra gespannen zijn met als gevolg: stijfheid en pijn in je schouders en bovenrug. Indien deze spierspanningen langere tijd aan blijven houden kun je zelfs last gaan krijgen van pijn in je nek en (spannings)hoofdpijn

Schouderbladen

Klachten hoog in je rug zullen zich in een heleboel gevallen uiten in pijn tussen je schouderbladen. Daarnaast kan de pijn soms uitstralen naar de armen of de borst. Omdat dergelijke klachten ook vaak worden geassocieerd met hartproblemen kan een dergelijke vorm van rugpijn soms voor veel opschudding en onnodige ongerustheid zorgen.

Behandelen

Op het ogenblik dat je je bewust bent van het feit dat de hoge rugpijn het gevolg is van een verkeerde beweging dan kan het nemen van een pijnstillend medicijn wellicht (tijdelijk) een goede oplossing zijn. Zodra hoge rugpijn echter gedurende een langere tijd aan blijft houden is een bezoek aan je huisarts of fysiotherapeut absoluut aan te raden.

 • Een fysiotherapeut zou je dan bijvoorbeeld kunnen helpen om je lichaamshouding te verbeteren en zo de pijn te verlichten of zelfs in de toekomst te voorkomen.
 • Een chiropractor kan, door middel van bepaalde druktechnieken op je wervelkolom, voor zorgen dat storingen en blokkades worden opgeheven waarna spieren en zenuwen weer op een normale manier kunnen functioneren.

Bij beide therapeuten is het in de regel noodzakelijk om meerdere behandelsessies te ondergaan om de rug weer voldoende soepel te krijgen en daarmee herhaling te kunnen voorkomen.

Indien de hoge rugpijn echter aan blijft houden, zal een arts vaak besluiten om een zogenaamde MRI-scan van de rug te laten maken. De beelden van een dergelijke scan zullen voor een arts vaak veel meer duidelijkheid verschaffen. Het gedetailleerde beeld dat de arts zo van de rug krijgt is dan ook een prima basis voor het maken van een behandelplan.

Beweging

Om de spieren in je rug voldoende soepel en sterk te houden zul je op de lange termijn echter voldoende moeten bewegen. Sporten die uitermate geschikt zijn om dit doel te bereiken zijn:

 • fietsen,
 • zwemmen,
 • wandelen.
naturaplaza superfoods banner