Take a fresh look at your lifestyle.

Zijn druiven gezond?

Druiven worden gerekend tot de zogenaamde besvruchten die groeien aan klimplanten die op hun beurt weer behoren tot de wijnstokfamilie. Naast wilde druiven worden er al eeuwenlang ook een heleboel gecultiveerd. Gecultiveerde druiven worden doorgaans verbouwd in de vorm van een wijnrank. Andere benamingen voor een wijnrank zijn: druivenstok en wijnstok. Er worden verschillende soorten druiven gecultiveerd die elk hun eigen eindproduct leveren.

Mooi en gezond

Druiventeelt

De gecultiveerde druiven die vandaag de dag worden verbouwd worden geteeld om een aantal verschilde doeleinden zoals:

  • de vruchten worden vers gegeten, de druiven dienen als consumptiefruit,
  • het sap uit de druiven wordt gedronken als druivensap,
  • het druivensap dient als basis voor het maken van wijn,
  • de druiven worden na de oogst gedroogd tot rozijnen of krenten (hiervoor kunnen alle soorten druiven worden gebruikt),
  • uit de druivenpitten wordt druivenpit-olie gewonnen.

Consumptiedruiven

Op het ogenblik dat er druiven worden verbouwd om als consumptiefruit te dienen dan dienen de vruchten naast sappig, zoet van smaak ook groot te zijn. Een heleboel gecultiveerde druivensoorten zijn geschikt om als consumptiefruit dienst te doen. Er worden niet alleen witte- maar ook blauwe druiven voor consumptiedoeleinden verbouwd.

Tijdens het verbouwen van consumptiedruiven zal er al in het begin van de ontwikkeling van de vruchten een selectie worden gemaakt naar standplaats en grootte. Om fraaie, volle trossen te kunnen krijgen is het zaak de druiven al vroeg (voornamelijk in de maand juli) te krenten. Tijdens deze behandeling zullen alle overtollige druiven uit een tros weggeknipt worden. Hierbij zullen de niet bevruchte en/of minder gunstig geplaatste druiven worden verwijderd. Indien er niet zou worden gekrent tijdens de ontwikkeling van de druiven dan zouden de vruchten niet alleen te klein blijven maar ook niet regelmatig van kleur zijn. Wanneer de druiven echter gelijkmatig kunnen afrijpen dan kan een pluk in één keer plaatsvinden.

Gezond

Druiven zijn niet alleen lekker om zo te eten maar ook prima te verwerken in een (fruit)salade, nagerecht of als decoratie van gebak. Bovendien zijn druiven ook erg goed voor je gezondheid. Zo zijn de aanzienlijke hoeveelheden antioxidanten die in rode- of blauwe druiven voorkomen krachtiger dan de vitamines A en C samen. Daarnaast bevatten blauwe druiven ook een phytochemical die het dichtslibben en verkalken van bloedvaten tegen kan gaan.

koopjesdrogisterij producten banner

In druiven zit ook een belangrijke hoeveelheid druivensuiker die in korte tijd voor een ware energieboost kan zorgen. Andere nuttige stoffen dien in druiven voorkomen zijn:

  • calcium,
  • magnesium,
  • fosfor,
  • kalium
  • ijzer,
  • zink,
  • chloor,
  • mangaan,
  • koper,
  • vitamines B, zoals: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B8 en B9,
  • geringe hoeveelheid vitamine C,
  • geringe hoeveelheid vitamine K.

Gezondheidseffecten

Het eten van druiven kan een aantal uiteenlopende effecten hebben op je gezondheid.

  • Het smeren van druivenpitolie op rimpels, vlak voordat je gaat slapen, zal deze laten vervagen. De antioxidanten en de goede vetzuren die in druiven voorkomen zullen ertoe bijdragen dat je huid jong en gezond blijft,
  • Door het regelmatig eten van druiven hoef je je tanden niet langer te laten bleken door een tandarts. Het appelzuur in de vruchten zal er namelijk voor zorgen dat er op je gebit verkleuringen of vlekken ontstaan,
  • Voor fraaie handen en nagels smeer je deze in met een mengsel van rode druiven met suiker. Na enige tijd in laten trekken zul je verwonderd zijn over het resultaat.
  • Je afweersysteem zal door het eten van druiven sterker worden waardoor je onder andere beter bestand bent tegen onder andere allerlei infecties of een verkoudheid,
  • De polyfenolen in druiven zullen ervoor zorgen dat je hart- en bloedvaten goed gezond blijven. Hierdoor zullen bloedvaten onder andere niet dichtslibben en zul je minder kans hebben op aderverkalking.
  • Iemand die last heeft van gevoelige darmen doet er verstandig aan om, voor het eten van de druiven, eerst de schil en de pitjes te verwijderen. Hierdoor kunnen je darmen namelijk soms te sterk worden geprikkeld waardoor je klachten krijgt.
  • Druiven hebben een zeer positieve uitwerking op je stofwisseling en dat is voor ieder mens natuurlijk mooi meegenomen.
  • Bij constipatie kan al enkele klein rijpe trosjes druiven (na de hoofdmaaltijd en aan het einde van de middag) helpen je klachten te verhelpen. In de druivenschil zitten namelijk cellulosevezels die de werking van je darmen zullen verbeteren.
  • In druiven zit de stof resveratrol waarvan bekend is dat deze een kankerbestrijdende werking heeft. Er zijn zelfs mensen die beweren dat deze stof kankers zou kunnen genezen. Dit is echter (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Vanwege de aanwezigheid van resveratrol zijn druiven ook een prima aanvulling van het menu tijdens het ondergaan van chemotherapie.
  • Het aanwezige silicium en fosfor in druiven zullen je haren en je huid verbeteren. Beide stoffen zorgen er verder voor de je zenuwstelsel goed blijft werken.
  • De antioxidanten in de druivenschil zullen het verouderingsproces van je lichaam vertragen zodat je er lager jong uit kunt blijven zien.

Minder gezond

De pesticiden die bij het verbouwen van druiven worden gebruikt zijn echter weer erg slecht voor je gezondheid. Toch gebruiken veel druiventelers deze stoffen om deze problematische fruitsoort zo goed mogelijk op de markt te kunnen brengen. Van sommige pesticiden is zelfs bekend dat deze kankerverwekkende eigenschappen hebben. Voordat je druiven gaat eten is het dus zeker aan te raden om de vruchten eerst goed af te spoelen onder een stromende kraan.

Wanneer je overigens zeker wilt zijn dat de druiven die je eet helemaal geen gifstoffen bevatten dan kun je kiezen voor biologisch geteelde vruchten of overgaan tot het verbouwen van je eigen druiven. Door een druivenstok tegen een gevel of op een zonnig en beschut plekje aan de zuidkant van je woning te planten, creëer je een uitstekende bron van heerlijke zomerse vruchten.

Druivensuiker

Sommige mensen zijn van mening dat het eten van druiven ervoor zorgt dat je te veel suikers binnenkrijgt. Wanneer je echter geen kilo’s druiven opeet op een dag zal dit overigens geen bezwaar hoeven zijn. Druivensuiker wordt namelijk snel door je lichaam opgenomen en zal voor een snelle energieboost zorgen. Door de relatief grote hoeveelheid calorieën die druiven leveren zijn deze vruchten als zeer voedzaam te beschouwen en passen ze eveneens prima in een gezond eetpatroon.

bewust puur banner