Jicht is al een eeuwenoude gewrichtsaandoening, die veel kan veroorzaken, die zelfs al voorkwam in het oude Egypte. Zo is vast komen te staan uit wetenschappelijk onderzoek van Egyptische mummies waarbij tekenen van jicht in de voeten is aangetroffen.
Oorzaken
De ziekte jicht ontstaat op het moment dat de concentratie urinezuur in het bloed zo hoog wordt dat je huid en nieren deze niet meer uit kunnen scheiden. Urinezuur is een afvalstof die in het lichaam ontstaat bij de afbraak van eiwitten. Doordat urinezuurkristallen zich vervolgens ophopen in pezen en gewrichten zullen er de, voor jicht kenmerkende, pijnlijke knobbels ontstaan.
De oorzaken van jicht kunnen zijn:
- een verstoorde eiwitstofwisseling,
- een verkeerd voedingspatroon,
- bepaalde erfelijke factoren.
Hierdoor zal de eiwitstofwisseling ontregeld raken en de concentratie urinezuur in het bloed te hoog worden.
Symptomen
Vaak zal jicht als eerste de voet, en in het bijzonder de grote teen, treffen. Dit wil echter niet zeggen dat andere gewrichten niet door de ziekte kunnen worden aangetast. In bepaalde gevallen kunnen er bijvoorbeeld ook jichtknobbels te zien zijn in de oorschelp als daar de urinezuurkristallen zijn neergeslagen. Mannen lijden in de regel vaker aan jicht dan vrouwen.
Als er sprake is van jicht dan treden doorgaans de volgende symptomen op:
- de gewrichten worden rood, warm, zwellen op en zijn gevoelig,
- er treden hevige pijnklachten op,
- de pijn zal plotseling ontstaan,
- je hebt last van een lichte koorts.
Behandeling
Op het ogenblik dat je last hebt van jicht dan kan zelfmedicatie geen soelaas bieden. Wel kun je met een aantal zaken rekening houden.
- Zo zal bijvoorbeeld overgewicht vaak gepaard gaan met een hoge urinezuurconcentratie in het bloed. Als dat het geval is kun je proberen om, in een rustig tempo, wat lichaamsgewicht kwijt te raken. Zou je in korte tijd veel gewicht verliezen dan zal de hoeveelheid urinezuur in je bloed namelijk gaan stijgen.
- Het op peil houden van je vochtbalans is eveneens essentieel als je lijdt aan jicht. Wanneer je vocht vasthoudt dan is het van groot belang dat je veel water drinkt. Bovendien zal het vocht dat je weer uitplast weer extra urinezuur, en andere afvalstoffen, af kunnen voeren. Elke dag 2,5 tot 3 liter drinken is bij een verhoogde urinezuurconcentratie in het bloed zeker aan te bevelen,
- Een warm bad, of een warme pakking, zal; voor ontspanning zorgen en de pijn kunnen verlichten.
- Een saunabezoek zal hetzelfde effect hebben maar er tevens voor zorgen dat afvalstoffen eenvoudiger via je huid kunnen worden afgevoerd.
- Een rood en warm gewricht kan met behulp van koude omslag of een ijskompres verlicht worden.
Voeding
Bij jicht is het bijzonder belangrijk om goed te letten op de voeding die je neemt. Purinerijke producten zoals orgaanvlees of vis die met de huid wordt gegeten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er extra urinezuur in het bloed terechtkomt.
Beter kun je een dieet volgen dat niet te veel eiwitten bevat maar deze juist afbreekt. Een dergelijk dieet hoef je elk jaar maar vier weken te volgen om een goed resultaat te boeken. In deze periode eet je geen:
- vlees,
- vis,
- eieren,
- zuivel(producten).
Je eet dan plantaardige voeding, uitgezonderd soja omdat dit juist wel eiwitrijk is. Als je na deze vier weken weer “gewoon” gaat eten dien je uiteraard wel rekening te houden met een beperkte inname van eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis en dergelijke.
Risicofactoren
Niet ieder mens met veel urinezuur in het bloed zal een even groot risico lopen om jicht te krijgen. Slechts tien procent van deze groep zal na verloop van tijd daadwerkelijk aan jicht lijden. Bepaalde groepen zullen overigens wel een verhoogd risico hebben om jicht te ontwikkelen, zoals:
- personen bij wie jicht al in de familie voorkomt,
- personen met overgewicht,
- personen die last hebben van een hoge bloeddruk,
- personen die lijden aan hart- en vaataandoeningen,