Take a fresh look at your lifestyle.

Last van hoge rugpijn na het slapen?

’s Ochtends wakker worden met pijn in het bovenste deel van je rug en/of tussen je schouderbladen is weliswaar voor veel mensen herkenbaar maar zeker niet prettig. Hoge rugpijn na het slapen is in de regel het gevolg van een verkeerde slaaphouding of een ondeugdelijk matras.

single reizen online banner

Goede nachtrust is belangrijk

RugpijnEen nacht goed slapen zorgt ervoor dat je de volgende dag weer goed uitgerust bent en er weer volop tegenaan kunt, Een pijnlijke bovenrug zal echter roet in het eten gooien en je dagelijkse bezigheden flink kunnen dwarsbomen.

Zeker als je net uit bed bent, kun je erg veel last hebben van pijnlijke en stramme spieren hoog in je rug en tussen je schouderbladen. Het bewegen van je armen, nek en schouders veroorzaakt dan meestal extra klachten.

 

Goede slaaphouding

Door tijdens je slaap je lichaam goed te ondersteunen, met behulp van een deugdelijk matras, loop je aan zienlijk minder risico op hoge rugpijn. Je matras mag dus niet te hard zijn, want dat biedt niet voldoende ondersteuning, maar evenmin te zacht, omdat je er dan in wegzakt.

Bij de aanschaf van een matras dien je erg goed te letten op de ondersteuning van je lichaam door het gebruikte materiaal. Voordat je een nieuw matras aanschaft is een aantal keren proefliggen dan ook absoluut aan te raden.

bewust puur banner

Proefliggen doe je op uiteenlopende momenten van de dag omdat je rug niet op elk ogenblik gelijk belast is.

Massage en oefeningen

Om de spieren van je rug te ontspannen en/of te versterken, kun je je laten masseren of speciale lichamelijke oefeningen doen. Uiteraard zal een massage of een oefeningensessie alleen niet voldoende zijn.

Om van je hoge rugpijn verlost te raken, zijn ook een goede lichaamshouding tijdens je slaap en een goed matras essentieel.

Naar de dokter

Een keertje wakker worden met hoge rugpijn is meestal geen reden om je zorgen te maken. Dit wordt echter een ander verhaal als je elke ochtend met deze vorm van pijn je bed uitkomt. Overleg met je huisarts is dan zeker aan te raden.

Na het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek kan deze je vaak nuttige adviezen geven of je bijvoorbeeld besluiten om je doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Samen met een fysiotherapeut kun je dan achterhalen wat de onderliggende oorzaak is van de pijn in het bovenste deel van je rug. Zo kan bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding de basis vormen voor je klachten.

naturaplaza superfoods banner