Take a fresh look at your lifestyle.

5 zaken die je moet weten over gal overgeven

Overgeven is een heel normaal fenomeen bij de mens. Diverse oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan overgeven zoals:

single reizen online banner
bewust puur banner
 • een verstoord evenwicht,
 • het eten van bedorven of besmet voedsel,
 • een bacteriële- of virale infectie van je maag- of darmen,
 • een eetstoornis waardoor je vaak braakt,
 • het drinken van (te veel) alcoholische drank.

Veel onbekendheid

 1. De meeste mensen zijn steeds beter op de hoogte van zaken die zich in hun lichaam afspelen. Toch is gebleken dat het overgeven van gal bij een heleboel mensen nog veel vragen oproept. Hieronder vind je dan ook een aantal interessante weetjes over het overgeven van gal.
 2. Op het moment dat je gal overgeeft dan heeft dit eigenlijk helemaal niets met je galblaas te maken. Galbraken duidt alleen op een lege maag op het ogenblik dat je moest overgeven. Je brengt dan (een deel) van de inhoud van je twaalfvingerige darm via je maag, je slokdarm en je mond naar buiten. In je twaalfvingerige darm wordt het galsap aan de voedselbrij gevoegd om de aanwezige vetten te verteren.
 3. Gal overgeven kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld buikgriep of een voedselvergiftiging. Maar ook als je lijdt aan een eetstoornis kun je vaker gal overgeven.
 4. De geelbruine kleur van het braaksel, als je gal overgeeft, is het gevolg van de inwerking van maagsap en gal op het voedsel dat je binnen hebt gekregen. Door de braakneiging zal je lege maag blijven samentrekken en zo de inhoud van de twaalfvingerige darm als het ware omhoog pompen.
 5. Als je gal over hebt gegeven zul je een onaangename bittere smaak in je mond hebben. Goed je tanden poetsen of, als dit niet mogelijk is, je mond goed spoelen met water laat deze smaak in de regel al snel verdwijnen. Natuurlijk kun je ook kleine slokjes water drinken zodat je tevens het vocht dat je tijdens het braken hebt verloren weer aanvult.
 6. Indien je steeds weer gal over blijft geven dan wordt het hoogtijd om contact op te nemen met een arts. Deze kan onderzoeken wat de oorzaak van het galbraken is. Ga in elk geval nooit zelf dokteren als het overgeven van gal aan blijft houden door bijvoorbeeld een glas cola met suiker te drinken. In sommige gevallen zal dit middeltje weliswaar de klachten verminderen of verhelpen maar de onderliggende oorzaak zeker niet altijd wegnemen.
naturaplaza superfoods banner