Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe kan je gal overgeven laten stoppen en wat is oorzaak?

Overgeven op zich kan in de regel niet veel kwaad, zelfs niet als er een beetje gal naar buiten wordt gebracht. Wanneer je dus één of twee overhebt geven, hoef je je niet meteen zorgen te maken of een arts in te schakelen.

single reizen online banner

Je kunt dan rustig afwachten en je maag weer tot rust laten komen. Vervolgens kun je beginnen met een beetje te drinken en later zelfs weer wat licht verteerbaar voedsel te eten.

Overgeven van gal

Je gaat pas gal overgeven als je maag niets meer bevat dat naar buiten kan worden gebracht tijdens het braken. Door het samentrekken van de spieren in je maag en je twaalfvingerige darm zal dan gal in de richting van je slokdarm en je mond worden gepompt om vervolgens uit worden gebraakt.

Je braaksel heeft dan een geelbruine kleur en je hebt een vieze, bittere smaak in je mond na het overgeven.

Voorkomen van uitdroging

Indien je vaak, of veel moet overgeven dan dien je te voorkomen dat je lichaam te veel vocht verliest en uitdroogt. Dit kun je doen door elke vijf á tien minuten een klein slokje slappe thee of water te drinken.

Als de braakneigingen zijn afgenomen en je maag weer enigszins tot rust is gekomen dan kun je weer voorzichtig wat grotere hoeveelheden vocht tot je nemen.

bewust puur banner

Indien je naast het (gal) braken ook nog last hebt van diarree dan dien je ook verloren zouten weer aan te vullen. Bij de drogist of apotheek kun je speciaal ORS-poeder kopen dat je hiervoor kunt gebruiken.

Voor de duur dat je overgeeft, dien je elke vijf á tien minuten een slokje te nemen van een mengsel van water en dit ORS-poeder.

Gal overgeven stoppen

Het overgeven van gal kun je niet tegenhouden. Door bepaalde prikkels zullen namelijk je hersenen je maag aanzetten tot samentrekken. Als er sprake is van een lege maag dan zal de inhoud van je twaalfvingerige darm (vaak bevat deze gal) naar buiten worden gestuwd.

Om je lichaam, en dus ook je maag en darmen, wat tot rust te laten komen, dien je het even wat rustiger aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld rustig gaan zitten en je proberen te ontspannen.

Naar de dokter

Je moet direct een arts raadplegen als je, naast het overgeven van gal, nog andere klachten krijgt zoals:

naturaplaza superfoods banner