Buikpijn is symptoom dat relatief veel voorkomt en dat bovendien in een heleboel gevallen geen behandeling nodig heeft. Maar toch er zijn eveneens een aantal ernstige aandoeningen en ziektes die buikpijn kunnen veroorzaken die absoluut niet genegeerd mag worden. Het is niet alleen zo dat deze gevallen van buikpijn medische zorg zullen vereisen, maar in bepaalde gevallen zelfs als een spoedgeval dienen te worden behandeld.
Verschillende vormen van buikpijn en hun oorzaken
Je buik bestaat niet alleen uit je spijsverteringskanaal, maar eveneens uit een aantal andere vitale organen, waaronder de dikke darm, de maag, de blindedarm (appendix), de nieren, de lever en de galblaas.
De meeste pijn die je kunt voelen in je buik zal niet ernstig van aard zijn en zal uiteindelijk vanzelf weer verdwijnen zonder, of met slechts een geringe, behandeling. Zo kunnen bijvoorbeeld maagklachten een paar uur aan blijven houden totdat je spijsvertering weer is genormaliseerd. Dit zal eveneens het geval zijn als je last hebt van buikkrampen die veroorzaakt wordt aan een opgeblazen gevoel en gasvorming, terwijl dit een veelvoorkomende vorm van buikpijn is en voor aardig wat ongemak zal zorgen, is het geen bijzonder ernstige situatie die doorgaans geweten kan worden aan indigestie (klachten die ontstaan door te snel, te veel, te vet en te sterk gekruid eten).
Een heleboel deze aandoeningen kunnen gelukkig eenvoudig behandeld worden met maagzuurremmers of andere vrij verkrijgbare middelen. Aan de andere kant kan buikpijn die zich op een bepaalde locatie bevindt, ook wijzen naar een probleem dat betrekking heeft op één van je organen. Net als bij maagpijn kan dan de pijn van voorbijgaande aard zijn, maar wanneer de pijn scherp, constant of almaar erger wordt, dan is het absoluut aan te raden om de klachten te laten onderzoeken door een arts of een andere medisch deskundige.
Op het moment dat de pijn namelijk vanuit je borst naar beneden uitstraalt en branderig aanvoelt, dan is er wellicht geen probleem met je maag en/of darmen, maar kan er sprake zijn van een hartaanval. De situatie kan vooral ernstig van aard zijn als deze klachten gepaard gaan met pijn op de borst, kortademigheid en/of een gevoel van duizeligheid. In dit geval dient er met spoed medische hulp in te worden geschakeld en zal elke seconde van levensbelang zijn.
Wanneer moet je met buikpijn contact opnemen met een arts?
Als vuistregel moet elk symptoom dat betrekking heeft op zaken in en rondom je buik, door een arts worden nagekeken zodra je last krijgt van één of zelfs meerdere van de volgende symptomen:
- Vage pijn die langer dan een week aan blijft houden,
- pijn die duidelijk aanwezig is en die niet binnen 24 tot 48 uur verbetert,
- pijn die erger wordt en die ernstiger wordt of die steeds vaker voorkomt,
- pijn die samengaat met een opgeblazen gevoel dat langer dan twee dagen aan blijft houden,
- pijn die samengaat met een onverklaard verlies van lichaamsgewicht,
- pijn die samengaat met diarree die langer dan vijf dagen aan blijft houden,
- pijn die samengaat met koorts,
- pijn die samengaat met een branderig- of pijnlijk gevoel bij het plassen.
Wanneer moet je bij buikpijn met spoed medische hulp inroepen?
Een ernstige vorm van buikpijn mag in geen enkel geval genegeerd, of normaal gevonden, worden. Indien je ernstige buikpijn hebt, dan dien je naar de dichtstbijzijnde eerste hulpafdeling van een ziekenhuis te gaan, of de hulpdiensten te bellen. Je doet dit onder andere als je, naast de buikpijn, ook last hebt van één van de volgende symptomen:
- een aanhoudend gevoel van misselijkheid en braken,
- pijn die samengaat met het onvermogen om je te ontlasten (in het bijzonder als je ook over moet geven),
- de buikpijn gepaard gaat met het braken van bloed,
- overvloedig- of voortdurend bloedverliezen uit je darmen,
- maagpijn die samengaat met kortademigheid of moeite met ademen,
- pijn die ernstig van aard is en die plotseling op is komen zetten,
- ernstige gevoeligheid op momenten dat je buik wordt aangeraakt,
- een geel verkleurde huid,
- zwelling van je buik,
- pijn tijdens de zwangerschap (of wanneer je vermoedt dat je in verwachting bent).
Buikpijn is een veel voorkomend symptoom dat veroorzaakt kan worden door iets simpels, zoals een virus, maar ook zo ernstig kan zijn als wanneer er sprake is van een gescheurde aorta (aneurysma). In geen geval dien je enig risico te nemen wanneer je denkt dat er iets niet goed is, of als de pijn in je buik voelt anders aanvoelt dan je gewend bent. In dat soort gevallen is het goed om een arts te vragen de situatie na te kijken en eventuele ernstige ziektes of aandoeningen uit te sluiten.