Take a fresh look at your lifestyle.

Drink dagelijks water en krijg een mooi en gezond lichaam!

Voor een belangrijk deel zul je je dagelijkse behoefte aan water vervullen door te drinken. Elk dag dient een mens tussen de anderhalve tot twee liter drinken, en bij warm weer of wanneer je zwaar fysieke inspanning waarbij je veel transpireert verricht zelfs nog meer. Naast het drinken zul je ook vocht binnenkrijgen door het eten van voedsel met een hoog vochtgehalte.

single reizen online banner

Door middel van je voedsel zul je gemiddeld ongeveer 1 liter water per dag binnenkrijgen. In totaal moet je elke dag minimaal tweeënhalve liter vocht innemen. Door genoeg te drinken en veel vochtrijk voedsel te eten kun je deze hoeveelheid zonder veel moeite elke dag halen.

Extra vochtverlies

De behoefte aan extra water zal eveneens samenhangen met factoren zoals het klimaat waar je je bevindt. In warme, vochtige gebieden is een grotere vochtinname vereist omdat je daar meer transpireert en meer kans hebt m uitgedroogd te raken. Wanneer het juist koud is dan zal je lichaam meer urine uit willen scheiden waardoor er eveneens meer vocht aangevuld dient te worden.

Verder zul je als je ziek bent en bijvoorbeeld koorts hebt, lijdt aan diarree of moet overgeven ook rekening houden met een toegenomen vochtverlies dat aangevuld moet worden om uitdroging te voorkomen. Maar ook vrouwen die zwanger zijn zullen meer moeten drinken dan een niet-zwangere. De ongeboren baby zal namelijk een heleboel voedingsstoffen van de aanstaande moeder opnemen waardoor er eveneens veel vocht zal worden afgestaan dat aangevuld dient te worden.

Dorst

In de regel zal de hoeveelheid vocht die je drinkt niet door het gevoel van dorst worden bepaald maar eerder door je persoonlijke gewoontes. Op het ogenblik dat je namelijk dorst hebt dan wil dit namelijk zeggen dat je niet voldoende hebt gedronken. Om die reden is het beter om al iets te drinken voordat je dorst krijgt. Met andere woorden: als je dorst krijgt dan ben je in feite te laat met het innemen van vocht.

Op het moment dat je lichaam water uitscheidt, zullen de speekselklieren, die in je mond zitten, een geringere hoeveelheid speeksel produceren waardoor je mond droger wordt. Droogheid van de mond ervaar je vervolgens als dorst. Het is aan te bevelen om al te gaan drinken voordat je dorst krijgt en hier een gewoonte van te maken ongeacht of je nu dorstig bent of niet.

Om je eraan te herinneren dat je voldoende water moet drinken kun je altijd een flesje met dit belangrijke vocht bij je dragen. Door het flesje in het zicht te zetten zul je er telkens aan herinnerd worden dat je moet drinken. Wanneer je naar het toilet gaat om het al ingenomen water weer uit te scheiden dan kun je meteen het flesje weer aanvullen en kun je heel de dag door voldoende water binnenkrijgen. Je drinkt je op die manier als het ware gezond.

Water

Water is het belangrijkste vocht dat je als mens binnen dient te krijgen. Op zuurstof na is water namelijk de meest essentiële stof voor je lichaam en een goede gezondheid. Water doet dienst als een universeel oplos- en transportmiddel waardoor het de basis vormt van alle biologische processen in je lichaam.

bewust puur banner

Vooral in het spijsverteringstelsel is water van groot belang. Door water wordt namelijk voortdurend een bijdrage geleverd aan het aan- en afvoeren van stoffen door heel het lichaam. Zo kunnen voedingsstoffen bijvoorbeeld alleen worden vervoerd als ze opgelost zijn: water is een prima oplosmiddel en een optimaal transportmiddel voor voedingsstoffen.

Verder zorgt water voor de regulatie van lichaamswarmte. Dit is voor een mens van levensbelang omdat een constante lichaamstemperatuur hierbij cruciaal is. Om die reden dienen mensen die koorts hebben extra water te drinken. Water neemt immers de warmte op en zal deze uit het lichaam wegvoeren in de vorm van transpiratievocht.

Een mens kan ongeveer 30 á 40 dagen in leven blijven zonder iets te eten. Na maximaal 3 dagen zonder water zul je echter al bezwijken. Dit is het ultieme bewijs dat water een zeer belangrijke rol vervuld in het menselijk lichaam.

Waterweetjes

  • het menselijk lichaam bestaat voor twee derde uit water,
  • het bloed van een mens bestaat voor 83 procent uit water,
  • de menselijke spieren bestaan voor 75 procent uit water,
  • de hersenen van een mens bestaan voor 74 procent uit water,
  • de botten in het menselijk lichaam bestaan voor 22 procent uit water,
  • je verliest op een doorsnee dag grote hoeveelheden water door onder andere te urineren, te zweten en door uit te ademen,
  • het verloren vocht dien je uiteraard weer aan te vullen tot een peil waarop je lichaam optimaal kan functioneren.

Uitdroging

Zodra er een tekort is aan water in je lichaam zul je te maken krijgen met uitdroging. Uitdroging vervolgens weer leiden tot een minder goede bloedsomloop waardoor de hersenen minder actief zullen worden. Je gaat je daardoor moe en lusteloos voelen en kunt last krijgen van hoofdpijn of zelfs psychische problemen zoals depressiviteit.

Afvoer afvalstoffen

Door veel water te drinken zorgt je ervoor dat je lichaam de geproduceerde afvalstoffen, maar ook aanwezige gifstoffen, kan afvoeren. Veel water drinken zorgt daardoor voor een frisse en gezonde huid maar ook dat je gemakkelijker af kunt vallen. Doordat er meer gif- en afvalstoffen afgevoerd zullen worden door het water zul je sneller en effectiever gewicht verliezen. In het bijzonder blijkt warm water met citroen bij het opstaan goede resultaten te boeken tijdens het verliezen van lichaamsgewicht. Je stofwisseling zal daardoor namelijk meteen aan het werk worden gezet.

Verminderde eetlust

Een ander voordeel van het drinken van tenminste 1 liter water per dag is dat je minder snel zin krijgt om te gaan snoepen of snacken. Hierdoor kun je je lichaamsgewicht eenvoudiger op peil houden of zelfs gewicht verliezen. Door een glas water te drinken vlak voor een maaltijd zul je minder zin hebben in eten en eveneens sneller gewicht kunnen verliezen.

Sporters

Iedereen die aan sport doet, zal er goed aan doen om voor, tijdens en na het sporten extra water te drinken. Hiermee kun je je energieniveau namelijk goed op peil houden. Ook het eten van fruit dat veel vocht bevat zal het energieniveau van een sporter zeker ten goede komen.

Stoppen met roken

Op het moment dat je net bent gestopt met roken is het leven vaak erg zwaar. Er bevindt zich dan nog een zekere hoeveelheid nicotine in je lichaam dat afgevoerd dient te worden. Veel water drinken helpt daarbij en bovendien zul je door veel water te drinken minder trek krijgen in allerlei snacks.

Anti-katermiddel

Doordat je alcoholhoudende dranken ervoor zorgen dat er veel vocht uit je lichaam wordt afgevoerd zal water een ideale manier zijn om een tekort weer aan te vullen en zo een kater te voorkomen. Een kater ontstaat namelijk doordat je lichaam te veel vocht is verloren door de alcohol die je hebt genuttigd. Hoofdpijn en misselijkheid zijn daarvan, de dag erna, vaak het gevolg. Al zal het drinken van voldoende water de kater snel laten verdwijnen het blijft beter om met mate alcoholische dranken te drinken.

naturaplaza superfoods banner