Take a fresh look at your lifestyle.

Gezwollen buik bij baby’s

De meeste pasgeboren baby’s hebben een fraai rond buikje. Dat is niet echt vreemd want een baby kan nog geen taille hebben gevormd omdat de buikspiertjes nog niet voldoende sterk zijn. In veel gevallen lijkt het dus alsof de buik van een baby extra dik is.

single reizen online banner

Opgezwollen maag

Bij sommige baby’s kun je een bobbel waarnemen ter hoogte van het maagje. Deze bobbel wordt veroorzaakt door de zwelling van het babymaagje. De buikspieren van het kleintje zijn nog niet genoeg ontwikkeld om een dergelijke zwelling te kunnen camoufleren. Een dikke bobbel op maaghoogte bij een baby is in de meeste gevallen dus geen reden om je zorgen te maken. Een gezwollen maagje zal na enige tijd vanzelf weer wegtrekken.

bol baby banner

Verstopping

Een andere oorzaak van een gezwollen buik bij baby’s is verstopping. Doordat de voedselbrij in de darmpjes blijft zitten, zal het babybuikje op gaan zetten. Pas wanneer het kleintje zich heeft ontlast zal de zwelling weer verdwijnen. Een verstopping kan echter behoorlijk vervelend zijn en zelfs voor pijnklachten zorgen bij een baby. Als een jong kind last heeft van een verstopping, en deze niet binnen een dag overgaat, dan is het zaak om je huisarts te raadplegen.

baby met knuffel

bewust puur banner

Allergie voor koemelkeiwit

Als gevolg van een zogenaamde koemelkeiwit allergie kan de buik van een baby ook op gaan zetten. In veel gevallen zullen er meer darmgassen worden geproduceerd waardoor je baby niet alleen erg winderig wordt maar ook last kan krijgen van darmkrampjes en een opgezwollen buik. Door het aanbieden van voeding waarin geen koemelkeiwit aanwezig is, zullen de klachten in de regel minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

van asten baby banner

Naar de dokter

Op het ogenblik dat je je zorgen maakt over de gezwollen buik van je baby dan is kun je dit bespreken met je huisarts of de arts op het consultatiebureau. In sommige gevallen zul je het advies krijgen om je kleintje een andere flesvoeding te geven of bepaalde groente- of fruithapjes minder vaak te gebruiken. In sommige babyhapjes kunnen namelijk stoffen zitten waarop de darmen van je kindje extra heftig reageren. De extra vorming van darmgassen kan dan de oorzaak zijn van het opzwellen van het babybuikje.

In uitzonderlijke gevallen zal de arts je doorverwijzen naar een kinderarts om je kleintje nader te laten onderzoeken op een mogelijk ernstige veroorzaker van de gezwollen buik. Hierbij kun je onder andere denken aan de (aangeboren) ziekte van Hurler.

naturaplaza superfoods banner