Take a fresh look at your lifestyle.

Uitslag in het gezicht

Zodra er een verandering van de huid optreedt waarbij mogelijk schilfers, vlekken, bultjes en roodheid ontstaan dan kun je spreken van huiduitslag. Als de huid rood verkleurd is dan zul je in een heleboel gevallen ook last krijgen van jeuk. Huiduitslag kan weliswaar over heel het lichaam ontstaan, maar wordt in het gezicht meestal als het meest hinder en ontsierend ervaren.

single reizen online banner

Symptomen

Huiduitslag in het gezicht kan zowel bij kinderen als bij volwassenen ontstaan en vaak gepaard gaan met symptomen zoals:

 • een rood gevlekte huid
 • een jeukende huid
 • schilfers
 • een erg droge, of juist erg vettige, huid

Ontsierend

Je gezicht is als het ware het visitekaartje van je persoonlijkheid. Wanneer er dus uitslag in je gezicht aanwezig is kan dat erg storend zijn en zelfs als cosmetisch minder aantrekkelijk worden gezien. Uitslag in je gezicht is meestal lastig te verbergen of te camoufleren en daardoor vrijwel direct opvallen.

bewust puur banner

Oorzaken

Een breed scala aan oorzaken kan ten grondslag liggen aan het ontstaan van huiduitslag in je gezicht. Een aantal, meer en minder, bekende oorzaken zijn:

 • Rosacea:
  Deze chronische aandoening van de gezichtshuid staat ook bekend als acne rosacea hoewel deze helemaal niets met acne te maken heeft. De uitslag zie je vooral op de wangen, het voorhoofd, de kin en de neus. De aangedane plaatsen zijn rood als gevolg van constant verwijde onderhuidse bloedvaten. Verder treft je op de aangedane plekken pukkels en puistjes aan, voelt de huid branderig aan en is deze gezwollen.
 • Acne vulgaris:
  Deze uitslag in het gezicht komt, in tegenstelling van rosacea, voor in de puberteit. Verspreid over de huid komen pukkels en puistjes voor. Acne kan niet alleen in het zicht maar ook op de rug en de borst.
 • Contact allergie:
  Een contact allergie wordt veroorzaakt door stoffen waarmee je in aanraking komt en waarop je lichaam allergisch reageert. Een dergelijke allergie kan er eveneens voor zorgen dat je uitslag krijgt in je gezicht.
 • Seborroïsch eczeem:
  Deze schilferige, roodgekleurde uitslag kan niet alleen in het gezicht maar ook op de hoofdhuid voorkomen. De schilfers kunnen een korst gaan vormen, in het bijzonder op plaatsen waar de huid wat vettig wordt zoals de zijkanten van de neus, achter de oren en in de buurt van de wenkbrauwen.
 • Rosacea Fulminans:
  Deze, op acne en rosacea lijkende, niet besmettelijke uitslag staat ook bekend als Pyoderma faciale. Het is een aandoening die enkel bij vrouwen voorkomt na hun puberteit. Deze zeldzame uitslag kenmerkt zich door rode zweren en bulten in het gezicht (en andere delen van het lichaam) die pijnlijk zijn. Er kunnen littekens achterblijven als deze zweren en bulten zijn verdwenen.
 • Lupus erythematosus:
  Deze, onder de reumatische aandoeningen gerekende, auto-immuunziekte zorgt voor een roodgekleurde huiduitslag die veel gelijkenis vertoond met rosacea.

Naar de dokter

In sommige gevallen zal de uitslag in je gezicht na korte tijd vanzelf weer verdwijnen en is een behandeling niet nodig. Wanneer echter de klachten aan blijven houden of zelfs erger worden dan is het zaak om dit met je huisarts te bespreken. Ook wanneer er naast de uitslag in je gezicht ook nog andere klachten bijkomen zoals koorts of uitbreiding naar bijvoorbeeld je nek dan is het verstandig dit aan je arts te melden. Bij problemen met ademhalen of het ontstaan van een hevige pijn is het met spoed inschakelen van medische hulp uiteraard van cruciaal (en soms zelfs levens)belang.

naturaplaza superfoods banner