Als er sprake is van een maagbreuk dan glipt je maag voor een deel door de opening in je middenrif (waarlangs je slokdarm je maag kan bereiken) in je borstholte. Met andere woorden: het bovenste gedeelte van je maag stulpt boven je middenrif uit en neemt ruimte in, in je borstholte. Wat zijn nu de 3 grootste oorzaken van een maagbreuk?
Klachten bij een maagbreuk
Hoewel een maagbreuk vrij vaak voorkomt is de ligging een deel van het uitstulpende gedeelte je maag toch ongewoon te noemen. Door deze abnormale positie van je maag kun je te maken krijgen met reflux. Reflux wil zeggen dat er zure maaginhoud in je slokdarm terug kan vloeien. In de regel is reflux een onschuldig en niet pijnlijk fenomeen. Het kan soms echter wel gebeuren dat je, als gevolg van het terugstromen van je maagzuur in je slokdarm, een branderig gevoel achter je borstbeen ontwikkelt.
De drie belangrijkste oorzaken van een maagbreuk
In een groot aantal gevallen zal de exacte oorzaak van een maagbreuk niet aan het licht gebracht kunnen worden. De meest voorkomende oorzaken van een maagbreuk zijn echter:
De maagbreuk is aangeboren
Al voor de geboorte zit er een zwakke plek in de opening het middenrif en kan een deel van het maagje van de baby in de borstholte terechtkomen.
Trauma of verhoogde druk
De maagbreuk is een gevolg van een trauma of een verhoogde druk vanuit de buik. Een ongeval of een zwangerschap kunnen in een dergelijke situatie verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de maagbreuk. Maar ook grote fysieke inspanningen, hevige hoestbuien, roken, overgewicht, een moeizame ontlasting of chronische verstopping zijn factoren die een maagbreuk tot gevolg kunnen hebben.
Leeftijd
Het stijgen van de leeftijd verhoogd eveneens de kans op het ontstaan van een maagbreuk. Van alle mensen van zestig jaar en ouder heeft bijvoorbeeld meer dan zestig procent te maken met een maagbreuk. Het gros van deze personen is zich echter niet bewust van de aanwezigheid van deze maagbreuk omdat zij weinig, of zelfs helemaal geen, klachten ervaren. Bij veel mensen is de maagbreuk zo gering dat er zich geen symptomen openbaren.
Ontdekking van de maagbreuk
Een maagbreuk, zeker als deze maar klein is, zal vaak niet worden ontdekt. Er worden meestal namelijk geen symptomen waargenomen die op een dergelijke aandoening kunnen wijzen. De ontdekking van een maagbreuk zal om die reden dikwijls per toeval worden gedaan, bijvoorbeeld tijdens een medisch onderzoek dat wordt uitgevoerd vanwege een andere (vermeende) ziekte of aandoening.