Take a fresh look at your lifestyle.

Wat zijn de 5 grootste gevaren bij steken in het hart?

Een mens kan soms opeens last krijgen van steken in het hart zonder te weten waar deze nu eigenlijk vandaan komen. Bij pijn op de borst denken een heleboel mensen direct aan een hartprobleem, zoals een hartinfarct. Veel mensen weten echter niet dat een stekende pijn in de buurt van je hart veel vaker voor kan komen en totaal andere oorzaken kan hebben.

single reizen online banner

Gevaren bij steken in het hart

Op het moment dat je steken voelt in je hart dan kan dit een aantal gevaren met zich meebrengen. De 5 grootste gevaren hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Angina pectoris

Angina pectoris wil zeggen dat je hart niet voldoende zuurstof toegevoerd krijgt als gevolg van een aandoening of ziekte van je hart. Zo kan bijvoorbeeld een kransslagader vernauwd zijn of een hartklep niet meer naar behoren functioneren. Bij een vermoeden van angina pectoris dien je met spoed een arts te waarschuwen.

Ontstoken hartzakje

Je hart ligt niet zomaar los in je borstholte maar wordt omgeven door het hartzakje. Op het moment dat dit zakje ontstoken raakt, zul je pijnlijke steken voelen die vanuit je hart afkomstig lijken te zijn. Dit is overigens een ernstige situatie die met spoed medisch ingrijpen vereist.

bewust puur banner

Hartinfarct

De meest bekend, of misschien wel beruchte, oorzaak van steken in het hart is het hartinfarct. Als gevolg van een hartinfarct zal een deel van je hartspier afsterven omdat er geen toevoer van zuurstofrijk bloed meer mogelijk is als gevolg van een dichtgeslibd bloedvat. Een hartinfarct is een medisch spoedgeval en dient zo spoedig mogelijk behandeld te worden om het hart, en vaak het leven van de betreffende patiënt, te kunnen redden.

Onbekende hartkwaal

Soms zijn de steken in je hart het gevolg van een, tot dan toe, onbekende (aangeboren) hartkwaal. Zo kun je bijvoorbeeld een niet goed werkende hartklep hebben die je hart slechter laat functioneren. Sommige mensen lopen jaren rond met een hartkwaal zonder dat zij hier iets van weten. Een dergelijke kwaal zal dan weinig, of geen duidelijke, symptomen openbaren. Vaak wordt de hartkwaal per toeval ontdekt.

Stress en spanningen

In veel gevallen worden steken in je hart toegeschreven aan stress en spanningen. Door hier klakkeloos vanuit te gaan kan je gezondheid echter in gevaar worden gebracht. De klachten kunnen immers altijd een ernstige oorzaak hebben en beoordeeld te worden door een arts.

naturaplaza superfoods banner