Take a fresh look at your lifestyle.

Wat zijn de gevaren van lage hartslag tijdens sporten?

Op het moment dat je lichaam erg veel inspanningen moet leveren dan hebben alle cellen extra zuurstof en voedingsstoffen nodig. Het is dus van essentieel belang dat er genoeg bloed oor je heel je lichaam kan worden gepompt. Bij een lage hartslag tijdens sporten zal dit echter een behoorlijk probleem kunnen zijn omdat je hart dan niet meer in staat is om voldoende krachtig bloed rond te pompen door je lichaam.

single reizen online banner

Lage hartslag tijdens sporten

Indien je gaat sporten terwijl je hartslag te laag is dan kan dat voor behoorlijk wat problemen zorgen. Hierbij kun je onder andere denken aan flauwvallen doordat je hersenen eveneens niet voldoende zuurstof en voeding aangevoerd krijgen via je bloed.

Bewustzijnsverlies tijdens het sporten

Op het ogenblik dat je je bewustzijn verliest als je aan het sporten bent dan kun je lelijk, en zelfs erg ongelukkig, ten val komen. Zo zou je bijvoorbeeld met je hoofd op een harde ondergrond kunnen smakken en je schedel of hersenen kunnen beschadigen. Daarnaast zou je een ongeluk kunnen krijgen als je aan het verkeer deelneemt op het moment dat je flauwvalt door een te lage hartslag.

bewust puur banner

Flauwvallen is een alarmsignaal

Door flauw te vallen laat je lichaam merken dat er iets niet in orde is. Bij een te lage hartslag tijdens sporten zal dit betekenen dat je hersenen onvoldoende zuurstofrijk bloed aangeleverd krijgen en daardoor niet naar behoren kunnen functioneren.

Doordat je je bewustzijn verliest, wordt je min of meer gedwongen te stoppen met sporten en zal de hoeveelheid zuurstof dat naar je hersenen wordt getransporteerd weer voldoende zijn. Hierdoor zul je vaak vanzelf weer bij bewustzijn komen. Het is echter wel goed om te weten dat wanneer je regelmatig gaat sporten met een te lage hartslag, en dan ook je bewustzijn verliest, je hersenen een zekere schade op zullen lopen.

Naar de dokter

Zodra je tijdens het sporten merkt dat je licht wordt in je hoofd, of zelfs flauwvalt, dan is een bezoek aan je huisarts zeker aan te bevelen. Er dient dan na te worden gegaan wat de oorzaak is van de te lage hartslag. Pas wanneer bekend is wat de onderliggende oorzaak is, zal er een adequate behandeling in gang gezet kunnen worden. In geen geval is het goed om te doen alsof er niets aan de hand is, of te denken dat alles vanzelf wel weer beter zal worden.

naturaplaza superfoods banner