Take a fresh look at your lifestyle.

Wat zijn de 3 gevaren van Zona

In sommige gevallen kan Zona, ofwel gordelroos voor ernstige complicaties zorgen. De meest voorkomende gevaren van Zona kunnen deze aandoeningen zijn.

single reizen online banner

De drie gevaren van Zona

  • Superinfecties die veroorzaakt worden door bacteriën zoals streptokokken of stafylokokken. Als gevolg van een dergelijke superinfectie zul je te maken krijgen met een erg hoge koorts en voel je je erg ziek.
  • Zona in of rond je oog kan ervoor zorgen dat je oog en/of er zenuwen in je gezicht worden beschadigd. Een verlamming van (een deel) van je aangezichtsspieren kan hier het gevolg van zijn. Ook kan het voorkomen dat je blind wordt aan het oog dat door Zona is aangedaan.
  • Acute cerebellaire ataxie komt gelukkig zeer zelden voor als gevolg van een besmetting met gordelroos. De kenmerkende blaasjes die bij de aandoening horen zijn dan in het bijzonder te vinden in de buurt van je oor en evenwichtsorgaan. Kort nadat het moment dat het hoogtepunt van de virusinfectie is bereikt zul je in een dergelijk geval te maken krijgen met koorts en stoornissen met betrekking tot je spraak en je evenwicht. Deze klachten zijn waarschijnlijk het gevolg van een ontsteking van je kleine hersenen en doorgaans met een goede behandeling te genezen.

Groepen met een verhoogd risico

De kans dat er complicaties op zullen treden als gevolg van Zona is voor sommige groepen groter dan voor de meeste mensen met een goede gezondheid. Hierbij kun je onder andere denken aan ouderen, ernstig zieken of mensen met een verminderde afweer. Maar ook zwangere vrouwen, evenals hun ongeboren baby, zijn extra kwetsbaar.

bewust puur banner

Indien je weerstand is verminderd, en je nog nooit waterpokken door hebt gemaakt, dan loop je ook een verhoogd risico op complicaties bij een Zona besmetting. Je kunt hierbij onder andere denken aan mensen die lijden aan leukemie, met het hiv-virus zijn besmet of een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Deze risicogroepen hebben vaak te maken met behandelingen met behulp van radiotherapie, cytostatica, corticosteroïden of andere middelen die de weerstand van het menselijk lichaam ondermijnen of sterk verminderen.

Naar de dokter

Als de klachten van een Zona-besmetting zich uitbreiden en/of alsmaar erger worden, of wanneer deze aandoening zich in je gezicht openbaart dan is het altijd zaak om een arts te raadplegen. Door een gepaste behandeling (bijvoorbeeld met antivirale middelen) kan in veel gevallen namelijk worden voorkomen dat er een ernstige en blijven schade, aan bijvoorbeeld je zicht of gehoor, op zal treden.

naturaplaza superfoods banner