Take a fresh look at your lifestyle.

Wat te doen bij hevige last van maagkrampen?

Heb je last van maagkrampen die hevig zijn?

Scherpe, pijnlijke steken net boven je navel worden ook wel maagkrampen genoemd. Dergelijke, hevige maagkrampen zijn het gevolg het heftig samentrekken de spieren van je maagwand. Op het moment dat de spieren bepaalde prikkels ontvangen, zullen deze ineenkrimpen en scherpe, krampende maagpijn veroorzaken. Heb je last van maagkrampen? Lees dan verder.

single reizen online banner

Hoe herken je maagkrampen?

Zoals reeds gezegd zullen maagkrampen een heftige pijn rondom je maag tot gevolg hebben maar ook kun je last krijgen van:

 • een uitstralende pijn naar je borstbeen,
 • abnormaal vaak boeren,
 • een vol gevoel hebben,
 • een opgeblazen gevoel hebben,
 • het gevoel hebben dat voedsel blijft steken.

Wat te doen bij hevige last van maagkrampen?

De oorzaak van de maagkrampen is bepalend voor beste behandeling:

bewust puur banner
 • Voedsel-, medicijn- of alcoholvergiftiging zal je maag eveneens hevig laten samentrekken om het bedorven voedsel, medicatie of alcohol zo snel mogelijk weer uit je lichaam te verwijderen. Vaak zul je, als je bedorven of besmet voedsel hebt gegeten, gaan braken of last krijgen van diarree en zo de ongewenste maaginhoud naar buiten brengen. In ernstige gevallen is het noodzakelijk om je maag leeg te laten pompen in een ziekenhuis.
 • Brandend maagzuur betekent dat de zure maaginhoud terugstroomt in je slokdarm. Dergelijke zure oprispingen kunnen soms maagkrampen veroorzaken en zo irritaties in je slokdarm teweegbrengen. Brandend maagzuur is dikwijls het gevolg van de productie van te veel maagzuur of indien je maag bekneld raakt. Door lichte maagzuur- en protonpompremmers te gebruiken kun je de maagkrampen onderdrukken.
 • Lees hier wat er over maagzuur bekend is ( bron Wikipedia )

 • Te veel eten kan maagkrampen uitlokken. Meestal weet je wel wanneer je meer eet dan goed voor je is. Door te stoppen met eten kun je de maagkrampen verlichten en uiteindelijk laten stoppen. Beter nog is het voorkomen van het eten van een te grote maaltijd.
 • Overtollige maaggassen komen vrij als reactie op bijvoorbeeld, zuren, zouten, enzymen en bacteriën die in je maag aanwezig zijn. Door ophoping van teveel van deze gassen kan er een borrelend en opgeblazen gevoel in je maag ontstaan. Je maag zal gaan samentrekken om het overschot aan gassen naar buiten te persen. De gassen kunnen zowel in de vormen van boeren als van winden je lichaam verlaten. Het vermijden van voedsel dat bij de vertering veel maaggas veroorzaakt kun je beter laten staan.
 • Een geïrriteerde- of ontstoken maagwand kan je maag eveneens laten samenkrampen om de prikkelde stof/ziekteverwekkers zo snel mogelijk uit je lichaam te verwijderen. Bij een bacteriële ontsteking kan soms antibiotica worden voorgeschreven.
 • Maagkrampen en zeker heftige, zijn een vervelend gevoel. Vaak in combinatie met een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur. Gelukkig kan je er wel wat aan doen.

  Maagbloeding

  Een maagbloeding kan zelfs levensbedreigend zijn. Gelukkig staan maagkrampen daar in de regel los van. In een ander artikel schreven wij over de symptonen van een maagbloeding

  naturaplaza superfoods banner