Take a fresh look at your lifestyle.

Wat is borborygmi?

Borborygmi is de naam die wordt gegeven aan het geluid dat het gas maakt wanneer het zich door de darmen voortbeweegt. Het kan onder andere ontstaan als je honger hebt, maar eveneens nadat je net een maaltijd hebt gegeten.

single reizen online banner

Het fenomeen wordt ook wel “maaggegrom” of “maaggerommel” genoemd. Borborygmi is overigens volkomen normaal en in de regel is het voor andere mensen niet hoorbaar, in sommige gevallen kan het echter zo luid zijn dat het toch door mensen in je directe omgeving gehoord zal worden.

Ieder mens heeft te maken met borborygmi, maar mensen die een operatie aan de darmen hebben ondergaan, zullen wellicht merken dat deze geluiden wat harder zijn dan voor de uitvoering van deze medische ingreep.

Dit hoeft niet per definitie een reden tot bezorgdheid te zijn. In feite is het produceren van “darmgeluiden” zelfs belangrijk, omdat het aangeeft dat de darmen aan het werk zijn om het aanwezige voedsel te verteren en dit door het lichaam voort te bewegen. Op het moment dat de geluiden echter hinderlijk of gênant zijn, kan een verandering in je dieet vaak uitkomst bieden.

Hierbij zul je voedsel dat weinig darmgas produceert en/of dranken zonder koolzuur moeten kiezen in plaats van de producten die dit probleem juist in de hand werken.

Hoe vaak komt borborygmi voor?

De darmen zijn in de regel wat meer luidruchtig na het eten, wat kan worden verklaard doordat het voedsel door je spijsverteringskanaal verplaatst wordt. ’s Nachts, op het ogenblik dat je slaapt, zullen deze geluiden echter meestal weer verdwijnen zodra er geen actieve  spijsvertering meer plaatsvindt.

Nadat iemand een buikoperatie heeft ondergaan, zal een arts naar de buik luisteren met behulp van een stethoscoop. Dit onderzoek is bedoeld om te beoordelen of de darmen weer actief bezig zijn en weer volgens hun normale capaciteit zijn gaan functioneren. In een heleboel  gevallen mogen patiënten pas weer vocht of voedsel tot zich nemen nadat deze geluiden zijn waargenomen.

Indien de darmen weer zijn begonnen met rommelen, dan zal de patiënt doorgaans ook weer wat heldere vloeistoffen mogen drinken. Als heldere vloeistoffen door de patiënt goed worden verdragen, kan het dieet uit worden gebreid met wat vloeibaar voedsel en uiteindelijk kan de overstap worden gemaakt naar vast voedsel.

De afwezigheid van darmgeluiden

Wanneer deze normale geluiden in het spijsverteringskanaal niet kunnen worden waargenomen, zal dit aan worden gemerkt als de ‘afwezigheid van darmgeluiden.’ Als de maag en darmen geen geluid maken, kan dit betekenen dat ze niet, of niet naar behoren, functioneren. Dit gebrek aan geluid kan erop wijzen dat er een probleem aanwezig is in het spijsverteringskanaal.

bewust puur banner

Wanneer een arts met behulp van een stethoscoop naar de buik luistert en nog steeds geen darmgeluiden waar kan nemen, of deze anders zijn dan verwacht, dan dienen er wellicht een aantal onderzoeken en tests uit worden gevoerd om vast te kunnen stellen of er iets niet in orde is.

Dit is in het bijzonder het geval wanneer er ook andere symptomen aanwezig zijn, zoals buikpijn of een rectale bloeding. Op het ogenblik dat er acute pijn in de buik wordt gevoeld en er geen darmgeluiden aanwezig zijn, kan dit een aanwijzing voor de aanwezigheid van zeer ernstige aandoening zijn die met spoed een medische behandeling vereist.

Wat zijn de oorzaken van darmgas?

Ieder mens heeft gas in zijn, of haar, darmkanaal. Hoeveel gas iemand in zich heeft, is echter van persoon tot persoon verschillend en gerelateerd aan het dieet en eventuele spijsverteringsaandoeningen van een specifiek persoon.

Er kan darmgas ontstaan ​​door te veel lucht in te slikken, of door het normale proces van de afbraak van voedsel in de dunne darm. Het gas is een kenmerkend bijproduct van het spijsverteringsproces, omdat de bacteriën die van nature in de darmen het voedsel verwerken dat niet verteerd kan worden, vooral als er koolhydraten in zitten.

Een heleboel mensen denken dat ze te veel darmgas in zich hebben, terwijl de hoeveelheid volkomen normaal is en een onderdeel vormt van een gezonde spijsvertering. Het lijden aan een aandoening die te veel darmgas produceert is dan ook zeldzaam te noemen.

Kan je mijn darmen horen rommelen?

In het gros van de gevallen zullen andere mensen de geluiden die je darmen voortbrengen niet kunnen horen. Deze geluiden zijn immers met meest luid voor jezelf, dus voor de persoon die ze produceert. Soms kan het echter gebeuren dat deze geluiden hard genoeg zijn om eveneens door andere mensen te worden gehoord.

Ieder mens heeft wel eens meegemaakt dat hij, of zij, erge honger had en de maag zachte geluiden begon te maken. Deze geluiden kunnen soms echter nog veel duidelijker zijn als je te maken hebt gehad met bepaalde operatieve ingrepen in de buik of aan de darmen.

Wanneer deze geluiden per toeval voor een gênante situatie zorgen, dan kun je een luchtige opmerking maken als: “Oeps, ik ben vergeten om te ontbijten!”, maar ook eenvoudigweg  “Neem meniet kwalijk” of woorden van vergelijkbare strekking.

Soms is het zelfs beter om helemaal niets te zeggen als er rommelende geluiden uit je buik voor mensen in je omgeving hoorbaar zijn.

naturaplaza superfoods banner