Vrouwen beweren al jarenlang dat ze hun winden in hebben gehouden (vaak zullen de wat oudere dames niet eens willen praten over het laten van een scheetje). Jongens, daarentegen zullen het veel vaker aks echt grappig beschouwen om wat darmgas in een lift achter te laten of een stille, stinkende wind in een overvolle ruimte te laten ontsnappen. Maar zelfs de meest grote viespeuken zullen zo nu en dan toe moeten geven dat het laten van een wind gewoon niet gepast is. Het is bijvoorbeeld absoluut not done, en je zeker niet ten goede komen, om een wind te laten tijdens een sollicitatiegesprek. Je kunt je echter wel afvragen wat de gevolgen zullen zijn van het inhouden van een wind in dit soort situaties.
Is het slecht om je winden in te houden?
In het gros van de gevallen zal je gezondheid er niet echt onder te lijden hebben als je je winden inhoudt. Wel kan het soms behoorlijk ongemakkelijk aanvoelen. Toch zal vrijwel iedereen wel eens een wind ingehouden hebben. Indien je bijvoorbeeld een onderzoek zou doen naar het inhouden van winden tijdens een eerste date, zeker wanneer je de resultaten vervolgens zou gaan vergelijken met dit gedrag onder gehuwde stellen die thuis samen televisie kijken, dan zou je versteld staan van het enorme verschil. Vanwege het feit dat niet iedereen direct in levensgevaar komt wanneer er een wind in wordt gehouden, kun je stellen dat er behoorlijk goede logische bewijzen voor handen zijn dat het niet laten van een scheetje je gezondheid niet in gevaar zal brengen.
Op momenten dat je het gas, dat zich in je darmen heeft gevormd, niet kwijt kunt raken, dan kan dit behoorlijk pijnlijk zijn, maar er zijn wellicht ook andere oorzaken van deze pijnklachten die misschien eerst aangepakt dienen te worden. Een opgeblazen gevoel en een opgezette buik zijn weliswaar echte klachten, maar deze hebben niet altijd veel met je winderigheid te maken, zelfs wanneer je het gevoel van verlichting kunt ervaren zodra je een wind hebt gelaten. Indien je lichaam meer darmgas aanmaakt, dan dat je dit gas weer uit kunt scheiden, dan zal dit absoluut je maagdarmkanaal onder een zekere druk zetten. Het punt is echter dat je je dan opgeblazen zult voelen, al wilt dit niet per definitie zeggen dat je buik ook echt opgezet zal zijn of dat de hoeveelheid druk op je darmen gevaarlijk hoog op is gelopen.
Ten minste één onderzoek heeft uitgewezen dat de perceptie van dit onaangename gevoel erger is op ogenblikken dat je er bewust voor kiest om een wind in te houden, of als er een lichamelijke reden is waarom je het darmgas niet naar buiten af kunt voeren.
De wijze waarop het darmkanaal de hersenen triggert om je te laten weten dat je een wind moet laten, is slechts een gedeeltelijke reden waarom dit gebeurt. De verhoogde druk in je darmen zal immers ook een opgeblazen gevoel veroorzaken en zorgen voor de drang om het darmgas te laten vliegen. Indien je dit gevoel negeert, dan wil dit zeggen dat je je ervan bewust bent dat je een wind in aan het houden bent. Het is juist dit bewustzijn dat zorgt voor het onaangename gevoel in een dergelijke situatie.
Hoe ontstaan winden?
- Voordat we verder gaan met het geven van enige uitleg over het ontstaan van winden, willen we je waarschuwen voor het feit dat dit wellicht een minder smakelijk verhaal gaat worden. Het spijsverteringssysteem van een mens, en de meeste andere diersoorten, begint bij je lippen en eindigt ten slotte bij je anus. Er zijn verschillende namen voor het spijsverteringskanaal, zoals maagdarmnstelsel. Wanneer er wordt gesproken van darmen zal er echter vaak worden verwezen naar de delen die van het spijsverteringskanaal die zich na de slokdarm en de maag bevinden.
- Wanneer je iets eet of drinkt, meestal is dat voedzaam en lekker voedsel, dan kauw je op de dingen die gekauwd dienen te worden met je tanden en kiezen om het daarna door te slikken. Het eten of drinken zal vervolgens via je slokdarm in je maag terechtkomen en daar met behulp van maagzuur worden verteerd. De maag zal het mengsel van voedsel en zuur op dezelfde manier kneden als je zou doen wanneer je een marinade met vlees in een plastic zak kunt mengen.
- Aan de onderzijde van de maag zal de brij, die bestaat uit voedsel en maagzuur, in de dunne darm belanden. De dunne darm is een fluweelzachte, ongeveerd zes meter lange, slang in gelegen is je onderbuik. Dit deel van het spijsverteringsstelsel is circa een centimeter breed en is voorzien van speciale spieren die samen kunnen trekken en op die manier de darminhoud in een golfachtige beweging verder kunnen stuwen. De dunne darm wordt van nature bewoond door bacteriën. Je bent nu aangekomen in het magische deel van jet maagdarmkanaal om dat hier de meeste voedingsstoffen uit het voedsel op zullen worden genomen door de darmwand. Verschillende delen van de dunne darm nemen echter verschillende dingen op, en elk deel is om die reden ook van een specifieke naam voorzien.
- Het laatste gedeelte van de reis dat het gegeten voedsel aflegt, zal plaatsvinden in de dikke darm (ook wel het rectum genoemd). Dit is de plaats waar de laatste restjes aan voedingsstoffen uit de, met bacteriën beladen, inhoud van de dunne darm op worden genomen samen met een groot deel van het aanwezige vocht.
- Dit is in het kort de manier waarop je ontlasting wordt gevormd tot een optimaal uit te scheiden massa. In de loop van het hele proces van het transport van ontlasting (dus een mengsel van verteerd voedsel samen met darmbacteriën) door de darmen, zal er een gas (methaan)vrijkomen. Het gas zal de beweging echter niet stilleggen, maar wanneer de wanden van de darm niet in contact komen met de darminhoud, bijvoorbeeld omdat er zich gasbellen in darmen hebben gevormd die in de weg zijn gaan zitten, dan zal de inhoud niet verder meegevoerd kunnen worden. De golfwerking van de darmwand zal in dat soort situaties het aanwezige darmgas eerst vooruit duwen.
- Op het moment dat je je winden dan ook inhoudt, dan zullen die aanwezige gasbelletjes gewoon in de darmen blijven zitten. Er gaat verder niets wezenlijks gebeuren totdat het gas weer is verdwenen. Het feit dat niets in de darmen zal bewegen, ondanks dat er signalen vanuit de darmen naar de hersenen af worden gegeven om de beweging in gang te zetten, is dan ook de eigenlijke reden waarom je je zo onprettig voelt.
- Drukveranderingen kunnen eveneens een verschil maken. Zorgt dit er echter ook voor dat je winden gaat laten? Voor veel mensen is dat inderdaad het geval. Je kunt dit vergelijken met wanneer je in een vliegtuig zit dat weliswaar onder druk staat, maar dat niet meer op de grond staat. Dat is de reden waarom je oren dicht zullen klappen, tijdens het opstijgen en wanneer het toestel de landing weer in heeft gezet. Het is tevens de reden dat de zak chips die je had gekocht op het vliegveld (dit had beter yoghurt kunnen zijn, vanwege de hieronder te lezen reden) er even opgeblazen uitziet als een strandbal.
- De kleine gasbel van methaan die je sinds de lunch bent gaan produceren, zorgt namelijk voor een relatief hogere druk op 20.000 voet dan toen je nu op het vliegveld was. Op dit moment zullen dan ook allerlei alarmbellen in je brein gaan rinkelen en je duidelijk maken dat je het darmgas kwijt moet proberen te raken. Gelukkig voor jou (maar niet de mensen die in je directe omgeving zitten), zijn je darmen zo gebouwd dat ze het methaangas op een efficiënte wijze naar buiten kunnen brengen.
- Hoe je ook je best doet, uiteindelijk zul je de strijd verliezen en zal de druk op je rectum als overwinnaar uit de bus komen. Erger nog, wanneer er een behoorlijke hoeveelheid vaste stoffen en bacteriën in de dikke darm aanwezig zijn, dan zal het resultaat een enorm stinkende wind opleveren. Het beste dat je kunt doen in een dergelijke situatie is om, zolang dat noodzakelijk is je winden in te houden, maar zodra je eenmaal uit het vliegtuig bent en weg van de andere passagiers (of op zijn minst op een plek niemand je op je onwelriekend product aan kan spreken), je darmgas uit te scheiden.
- Hoe te voorkomen dat je veel winden moet laten
Het gaat allemaal om het gevoel, wat je namelijk eet zal uiteindelijk ook bepalen wat er ook weer uit gaat komen. De juiste voedingsmiddelen kunnen je dan ook helpen bij het voorkomen van het laten van winden in het bijzijn van anderen. Je darmen zijn te vergelijken met de zogenaamde hoorn des overvloeds voor de aanwezige bacteriën en hoewel het vies klinkt, zijn deze van cruciaal belang voor je gezondheid. Darmbacteriën zijn immers een essentieel onderdeel van een goede spijsvertering en helpen je afweersysteem om zijn werk goed uit te voeren. Er bestaan tevens meerdere theorieën over andere voordelen van de aanwezigheid van de juiste darmbacteriën en een goed evenwicht binnen de algehele darmflora.
Methanobrevibacter is de bacterie die het meest waarschijnlijk zorgt voor de productie van darmgas. Het gas is zelfs in de naam terug te vinden: methaan. Ten minste één onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van probiotica kan helpen om drie verschillende bacteriestammen die in het maagdarmkanaal voorkomen af te laten nemen, de methanobrevibacter één van hen. Nog belangrijker is dat uit het onderzoek bleek dat het verminderen van de methanobrevibacter het aantal winden ook werkelijk af liet nemen. De andere twee bacteriestammen die terug werden gedrongen door middel van het eten van probiotica, kunnen eerder in verband worden gebracht met bepaalde ziektes dan met gezondheidsvoordelen. Zosla je dus drie vliegen in één klap door het verhogen van de inname van probiotica, zoals yoghurt en andere zuivelproducten. Zelfs als je alleen maar je winderigheid wilt verminderen zou het eten van prociotica al een enorm grote vooruitgang bieden.