De vorming van darmgas, winderigheid en een opgeblazen gevoel kunnen vaak niet alleen erg ongemakkelijk, maar soms zelfs ronduit gênant zijn. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke remedies die je hierbij kunnen helpen. Voordat je echter een natuurlijk geneesmiddel wilt gaan gebruiken, is het van groot belang om hier eerst met je huisarts (of andere arts waarbij je onder behandeling bent) over te spreken en op die manier eventuele andere oorzaken uit te kunnen sluiten.
Ingeslikte lucht
Sommige mensen slikken meer lucht in dan anderen, die wordt ook wel aangeduid met de term aerofagie. Ze weten echter in de regel niet dat ze dit doen en de oorzaak is doorgaans in verband te brengen met gevoelens van angst. De ingeslikte lucht bestaat voornamelijk uit de gassen zuurstof en stikstof. Het grootste deel van de zuurstof wordt opgenomen door het slijmvlies dat de wanden van de darmen bekleedt, of wordt opgebruikt door de bacteriën die ban nature in je dikke darm leven, zonder dat dit veel extra winderigheid tot gevolg hoeft te hebben. Stikstof wordt daarentegen minder goed door de slijmvliezen opgenomen en de meeste ingeslikte stikstof zal dan ook weer in de vorm van winden via het rectum naar buiten komen.
Behandelmethoden:
Wanneer iemand weet dat het inslikken van lucht winderigheid met zich mee kan brengen, zal een belangrijke bijdrage leveren aan het bewust worden van bepaalde ademhalingspatronen. Zo kun je ontspanningstechnieken aanleren, zoals met behulp van een progressieve spierontspanning of de zogenaamde ontspanningsrespons, die je kunnen helpen om je gevoelens van angst te verminderen. Daarnaast kun je uiteraard ook op zoek gaan naar andere natuurlijke remedies om je angstgevoelens de baas te worden. Verder is het zaak om te voorkomen dat je na het eten gaat liggen. Wanneer je dat namelijk doet, dan zal het gas dat in je maag zit gemakkelijker in je darmen terecht kunnen komen.
Slecht opgenomen koolhydraten
Waterstof en koolstofdioxide worden geproduceerd door de bacteriën die van nature voorkomen in de dikke darm wanneer er slecht opgenomen koolhydraten aanwezig zijn. Indien de winderigheid gepaard gaat met klachten als diarree en gewichtsverlies, dan kan dit een teken zijn dat je lijdt aan een malabsorptiestoornis, zoals een lactose-intolerantie of een slecht werkende alvleesklier (pancreasinsufficiëntie) en dien je je huisarts te vragen om hier onderzoek naar uit te voeren.
Het is echter gebruikelijker dat overmatige winderigheid na het eten van grote hoeveelheden slecht opgenomen koolhydraten kan worden geweten. Hierbij kun je denken aan het eten van bonen of voedsel waar je een voedselgevoeligheid voor hebt ontwikkeld. Veel voorkomende voedselgevoeligheden hebben betrekking op melk- en tarweproducten.
Behandelmethoden:
Kauw met zorg je eten. De vertering van koolhydraten begint namelijk al in je mond. Al het werk dat niet door je tanden en kiezen wordt gedaan, zal door je maag later uit moeten voeren.
Een beoefenaar van alternatieve geneeskunde kan in dit soort gevallen een zogenaamd eliminatie- en uitdagingsdieet voorstellen. Dit is een diagnostisch dieet dat bij kan dragen aan het ontdekken van voedselgevoeligheden en -intoleranties. Verder kun je je huisarts vragen om onderzoeken uit te voeren waarmee malabsorptiestoornissen uit kunnen worden gesloten. Dit is zeker aan te bevelen wanneer je, naast de winderigheid, ook last hebt van gewichtsverlies en diarree.
Vorming van maag- en darmgas en winderigheid na maaltijden met een hoog vetgehalte
Het eten van een maaltijd die rijk is aan vet kan een grote hoeveelheid kooldioxide produceren, waarvan een deel in de vorm van winden gas vrij zal komen. Dat komt omdat er koolstofdioxide aan wordt gemaakt in de dunne darm op het moment dat bicarbonaat af wordt gegeven om het maagzuur en het vet tijdens een maaltijd te kunnen neutraliseren.
Behandelmethoden:
Eet meerdere kleinere maaltijden in plaats van de voor veelmensen standaard drie grote maaltijden op een dag. Verder dien je maaltijden die rijk zijn aan vet te vermijden. Je doet er goed aan je huisarts te raadplegen als je eventuele problemen met de opname van vetten uit wilt sluiten. Tekenen van een slechte malabsorptie van vet zijn onder andere een dunne en lichtgekleurde ontlasting .
Stinkende winderigheid en winden
Winden die een sterke geur hebben, zijn in de regel het gevolg van een metabolisme in de darmen van zwavelhoudende eiwitten en aminozuren.
Behandelmethoden:
Kauw vlees en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten uiterst zorgvuldig. Vermijd verder te veel eiwitten in je dieet. Het nemen van actieve kooltabletten kan bovendien helpen om de onaangename geur terug te dringen of zelfs te verwijderen.
Eten van voedingsmiddelen die darmgas opleveren
Sommige voedingsmiddelen zijn direct in verband te brengen met de productie van gassen in de darmen. Dit zijn onder andere:
- bonen,
- kool,
- uien,
- spruitjes,
- bloemkool,
- broccoli,
- bewerkte tarweproducten, zoals witbrood,
- appels,
- perziken,
- peren,
- pruimen,
- maïs,
- haver,
- aardappelen,
- melk,
- ijs,
- zachte kaassoorten.
Voedingsmiddelen die vrij weinig gasvorming in je darmen met zich mee zullen brengen, zijn bijvoorbeeld:
- rijst,
- bananen,
- citrusvruchten,
- druiven,
- harde kaassoorten,
- vlees,
- eieren,
- pindakaas,
- niet-koolzuurhoudende dranken,
- yoghurt die gemaakt is met levende bacteriën.
Andere reden voor een opgeblazen gevoel en winderigheid
Op het moment dat je voortdurend last hebt van een opgeblazen gevoel en winderigheid, dan zullen er doorgaans eerst één of meerdere laboratoriumtesten en beeldvormende onderzoeken (zoals röntgenfoto’s) uit worden gevoerd om de aanwezigheid van een onderliggende aandoening uit te sluiten. Dikke darmkanker zal zich bijvoorbeeld vaak aandienen met klachten van buikpijn en een opgeblazen gevoel. Coeliakie en inflammatoire darmaandoeningen kunnen echter ook vergelijkbare symptomen met zich meebrengen. Het is dus van groot belang dat je onthoudt dat de vorming van darmgas en het hebben van een opgeblazen gevoel slechts vage symptomen zijn die in verband kunnen worden gebracht met een breed scala aan aandoeningen en ziekten. Om die reden is het verstandig om altijd eerst je klachten voor te leggen aan je huisarts.