Take a fresh look at your lifestyle.

8 voedingsmiddelen die voor gasvorming kunnen zorgen

Sommige mensen zullen verbaasd zijn als ze te horen krijgen dat iedereen gas vormt in zijn, of haar, maag en darmen. Het aanmaken van deze maag- en darmgassen vormt namelijk een onderdeel van het normale spijsverteringsproces. De hoeveelheid gas die wordt aangemaakt, kan echter van persoon tot persoon verschillen, maar niemand vormt een uitzondering hierop.

Mooi en gezond

Een gooit aantal mensen vinden echter dat de productie van deze gassen (die zich uit in de vorm van boeren of winden) beschamend is en dat dit zoveel mogelijk onbesproken dient te blijven. Bovendien kunnen de maag en darmgassen je in een ongemakkelijke situatie brengen.

Voor mensen die lijden aan een inflammatoire darmaandoening zijn de aanwezige darmgassen en een opgeblazen gevoel tijdens episodes dat hun ziekte opspeelt een veelvoorkomend probleem. Ondanks dat er helemaal geen manier bestaat om de darmgassen helemaal kwijt te raken, kan het vermijden, of het matigen, van voedsel dat gasvorming in de maag en darmen in de hand werkt, helpen om dat onaangename gevoel te verlichten. Uiteraard dien je altijd contact op te nemen met je huisarts voordat je een bepaalde groep voedingsmiddelen volledig van het menu schrapt.

1. Bonen

De meeste mensen weten inmiddels wel dat bonen de neiging hebben om meer darmgassen te produceren, in vergelijking tot een heleboel voedingsmiddelen. Dit komt omdat bonen oligosacchariden bevatten, zoals raffinose. Dit zijn grote zetmeelmoleculen die af niet kunnen worden gebroken, of kunnen worden verteerd, in de dunne darm. Dit zetmeel zal dus vervolgens onverteerd in de dikke darm terechtkomen, waar het zal worden gefermenteerd door de “goede” bacteriën. Het geproduceerde gas is dus eigenlijk een bijproduct van deze vertering. Je kunt de vorming van darmgas door bonen vermijden door een enzymsupplement te gebruiken dat de oligosacchariden in bonen wel af zal breken.

2. Champignons

Champignons bevatten, net zoals bonen, de oligosaccharide suiker raffinose. Het eten van champignons kan dus eveneens gasvorming in je darmen met zich meebrengen omdat ook nu weer de raffinose niet helemaal wordt verteerd in de dunne darm, maar in plaats daarvan zal gaan gisten in de dikke darm. Het gas dat gevormd wordt tijdens de fermentatie zal ook in dit geval in de vorm van winden naar buiten worden gebracht.

3. Melk en andere zuivelproducten

Indien je één van de talloze volwassenen bent die lactose-intolerant is, dan kan het eten of drinken van zuivelproducten een aanzienlijke hoeveelheid darmgas en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Mensen die lactose-intolerant zijn missen het enzym lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te kunnen breken. Dit heeft tot gevolg dat er darmgassen zullen ontstaan en dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel, naast de andere symptomen die deze aandoening met zich meebrengt. Behalve melk bevatten ook andere zuivelproducten, zoals roomijs, kaas en yoghurt, lactose en kan er zelfs zuivel als ingrediënt in andere producten zijn verwerkt.

Op het moment dat je zuivel helmaal gaat vermijden, dan zul je andere voedingsbronnen moeten vinden om je dagelijkse opname van calcium op peil te kunnen houden. Overigens moet je beseffen dat lactose-intolerantie niet hetzelfde is als een echte melkallergie. Iemand die last heeft van een melkallergie dient immers te allen tijde melk, in welke vorm dan ook, te vermijden.

koopjesdrogisterij producten banner

4. Tarwe

Tarwe wordt niet vaak gezien als voedsel dat de vorming van darmgas veroorzaakt. Het zetmeel in tarwe zal echter wel zorgen voor de vorming van darmgassen op momenten dat het door de goede bacteriën in je dikke darm af wordt gebroken. In het bijzonder volkoren producten en zemelen kunnen hier verantwoordelijk voor worden gehouden. Tarwe bevat daarnaast ook fructose, een natuurlijke suiker die doorgaans te vinden is in vruchten. Alle onverteerde fructose die in de tarwe zit, kan in de dikke darm gaan fermenteren en op die manier voorextra vorming van gassen gaan zorgen.

5. Fruit en vruchtensap

Appels, abrikozen, kersen, perziken, peren en pruimen zijn in het bijzonder berucht vanwege hun vermogen om overmatig darmgas te veroorzaken. Appelsap, perensap en vruchtendranken zijn eveneens vaak als boosdoeners aan te wijzen. De reden hiervoor is dat fruit (net zoals tarwe) fructose bevat. Op het ogenblik dat je meer van deze stof binnenkrijgt dan je lichaam kan verteren, dan zal de resterende fructose af worden gebroken door middel van gisting. Een bijproduct van dit fermentatieproces in de dikke darm is helaas darmgas.

6. Broccoli, kool, bloemkool en spruitjes

Broccoli, kool, bloemkool en spruitjes zijn op zich gezonde groenten, maar helaas eveneens berucht om het veroorzaken van extra darmgas. De vezel in deze groenten wordt namelijk ook nu weer niet helemaal verteerd in de dunne darm. Zodra de goede bacteriën in de dikke darm aan de slag gaan om deze groenten te verteren, dan zal er als bijproduct darmgas worden gevormd.

Het eten van grote hoeveelheden van deze groenten zal dan ook meer darmgassen met zich meebrengen. Sommige mensen zijn echter wel in staat om er kleine hoeveelheden van te eten en door deze hoeveelheid geleidelijk kan het gebeuren dat de vorming van darmgassen af gaat nemen. Andere groenten die vaak extra gas in de darmen zullen vormen, zijn asperges, artisjokken en uien.

7. Suikervrije zoetstoffen (Xylitol, Mannitol, Sorbitol, Erythritol)

Een groot aantal voedingsmiddelen dat het label “suikervrij” of “light” dragen, bevatten vaak zoetstoffen, zoals xylitol, mannitol, sorbitol of erythritol. Dit zijn van nature voorkomende suikers die steeds vaker toe worden gevoegd aan voedingsmiddelen en dranken om deze zoeter te maken. Op het moment dat dergelijke suikers echter af worden gebroken door de bacteriën in je dikke darm, dan zal dit leiden tot de vorming van darmgas. Indien je deze suikers probeert te vermijden, dan is het zaak om altijd de etiketten zeer nauwkeurig door te lezen.

8. Dranken met hoogfructose glucosesiroop (vooral in koolzuurhoudende dranken)

Hoogfructose glucosestroop kan de productie van darmgassen vergroten wanneer de fructose wordt verteerd in de darmen. Een groot aantal gezoete dranken en frisdranken worden vervaardigd met hoogfructose glucosestroop, in plaats van gewone suiker. De effecten hiervan kunnen echter zelfs nog erger zijn wanneer het een koolzuurhoudende drank gaat, dit heeft ermee te maken dat er zo nog meer extra gas in je darmkanaal terecht zal komen. Als je het extra gas je lichaam niet laat verlaten in de vorm van boeren, dan zal er niets anders op zitten dan dat het aan de achterkant een uitgang zal gaan zoeken (en dus in de vorm van winden naar buiten komt).

bewust puur banner