Take a fresh look at your lifestyle.

Soorten schouderbreuken en de behandeling ervan

Het schoudergewricht bestaat uit een drietal botten dat bijeenkomt:

single reizen online banner
  1. het opperarmbeen (humerus),
  2. het sleutelbeen (clavicula)
  3. het schouderblad (scapula).

Op het moment dat je een schouderbreuk (fractuur) oploopt, kan één van deze botten mogelijk beschadigd raken. Het bepalen van de beste behandeling zal echter afhangen van het specifieke letsel. Hieronder zullen we je wat meer vertellen over de verschillende soorten schouderbreuken en op welke wijze deze doorgaans het beste behandeld kunnen worden.

Breuken van het bovenste deel van het opperarmbeen

En groot aantal mensen die het hebben een schouderbreuk zullen een breuk van het bovenste deel van het opperarmbeen beschrijven (in de medische wereld wordt dit ook wel een proximale humerusfractuur genoemd). Een dergelijke breuk is echter een letsel dat zich bevindt aan de bovenzijde van het opperarmbeen, die de kop vormt van het schoudergewricht (dit is een zogeheten kogelgewricht). Breuken van het bovenste deel van het opperarmbeen kunnen ontstaan bij jonge patiënten als gevolg van ongeval, maar eveneens bij oudere personen door osteoporose .

Breuken van het bovenste deel van het opperarmbeen zijn er in een heleboel soorten en de behandeling kan dan ook uiteenlopen van het gebruik van een simpele mitella tot een operatieve ingreep waarbij de schouder zal worden vervangen. Om die reden is het van cruciaal belang om met de behandeld orthopedisch chirurg je specifieke verwachtingen ten aanzien van de werking van je schouder te bespreken, zodat er uiteindelijk voor de beste behandeling kan worden gekozen.

Breuken van het sleutelbeen

Breuken van het sleutelbeen zijn het meest voorkomende type schouderbreuk en kunnen eveneens ontstaan op uiteenlopende leeftijden, van pasgeboren baby’s tot mensen op hoge leeftijd. De overgrote meerderheid van deze sleutelbeenbreuken zal worden behandeld met behulp van voldoende rust en het gebruik van een mitella, maar er zijn een aantal breuken dat wellicht een meer drastische chirurgische behandeling nodig hebben.

Breuken van de cavitas glenoidalis (gewrichtskom)

Breuken van de cavitas glenoidalis zijn relatief zeldzaam te noemen. De cavitas glenoidalis vormt de capsule van het schoudergewricht en is een onderdeel van het schouderblad. Dit soort breuken kunnen in verband worden gebracht met een schouderdislocatie en leiden in de regel tot een permanente instabiliteit van de schouder op het moment dat er geen behandeling plaatsvindt.

bewust puur banner

Breuken van het schouderblad

Het schouderblad is een breed, maar relatief dun bot, dat eveneens de capsule vormt van het schoudergewricht. Het schouderblad is van cruciaal belang voor het maken van normale schouderbewegingen, aangezien circa één derde van de normale schouderbewegingen vanuit het schouderblad worden gemaakt dat zich ten opzichte van de ribbenkast beweegt, de andere twee derde van de bewegingen worden gemaakt door de beweging van het kogelgewricht.

Breuken van het schouderblad worden doorgaans in verband gebracht met duidelijk trauma. Vanwege de plaats van het schouderblad, dienen mensen die een breuk van het schouderblad op hebben lopen eveneens gecontroleerd te worden op bijbehorende verwondingen aan de borst.

Breuken en dislocatie

Een botbreuk waarbij tevens sprake is van een dislocatie van het gewricht kent eveneens diverse varianten. De meest voorkomende vorm ontstaat echter bij een schouderdislocatie waarbij er eveneens letsel is ontstaan aan de kop van het kogelgewricht. Andere breuksoorten kunnen ontstaan bij schouderdislocaties, zoals bij een verplaatsing van het bovenste deel van de opperarmbeenbreuk en een breuk van de rand van de cavitas glenoidalis. De overeenkomst die bij vrijwel al deze breuken kan worden waargenomen is dat er sprake is van een instabiliteit van de schouderkan wanneer de breuk niet in de juiste positie geneest.

Behandelen van schouderbreuken

Iedereen bij wie wordt vermoed dat er sprake is van een letsel aan de botten die horen bij het schoudergewricht, dient door een arts te worden gezien. Symptomen die kunnen wijzen op een gebroken schouder kunnen zijn:

  • Blauwe plekken rondom de schouder (deze kunnen na verloop van tijd doorlopen tot in de arm),
  • Zwelling van zowel de schouder als van de arm,
  • Pijn bij het maken van simpele bewegingen met de aangedane schouder,
  • Vervorming van het schoudergewricht.

Indien je dit soort symptomen heeft, dan zal er waarschijnlijk een röntgenfoto gemaakt worden om het type en de ernst van het letsel te kunnen vaststellen. Op het genblik dat de ernst van het letsel niet duidelijk is, dam kunnen aanvullende onderzoeken helpen om de situatie beter te evalueren.

Het behandelen van een gebroken schouder kan sterk uiteenlopen en variëren van een simpele immobilisatie tot een ingewikkelde operatieve ingreep. Het is echter in alle gevallen zaak om alle behandelingsopties goed met de betreffende chirurg te bespreken zodat hij, of zij, je advies kan geven en de voor- en nadelen van de diverse behandelingsmethoden uit kan leggen.

naturaplaza superfoods banner