Take a fresh look at your lifestyle.

Schouderartritis symptomen en behandeling

Het schoudergewricht is het kogelgewricht dat zich bevindt op de kruising van de arm en de borst (thorax). De kom van de schouder wordt gevormd door een gedeelte van het schouderblad en de bal van het schoudergewricht is de bovenzijde van het opperarmbeen. Dit gewricht heeft een groter bewegingbereik dan enig ander gewricht in het menselijk lichaam, maar op het moment dat er arthritis in de schouder ontstaat, dan kan deze een punt van pijn en beperking gaan vormen.

single reizen online banner

Schouderartritis

Artrose is de meest voorkomende vorm van schouderartrose. Deze aandoening wordt ook vaak artritis met betrekking tot de slijtage, of de degeneratie, van de gewrichten genoemd. In de medische wereld wordt eveneens de term osteoartritis gebruikt omdat de aandoening zich kenmerkt door het progressief wegslijten van het kraakbeen dat een onderdeel vormt van het gewricht. Op het ogenblik dat het beschermende kraakbeenoppervlak van het gewricht wegslijt, zal het bot in de schouder bloot komen te liggen.

De andere veel voorkomende vorm van schouderartritis is reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis is een systemische auto-immuunziekte die een ontsteking van het weefsel fat de gewrichten omhult (synovium) tot gevolg heeft. Een dergelijke ontsteking kan na verloop van tijd het kraakbeen en het bot binnendringen en zelfs ernstige schade toebrengen.

Schouderartritis treft in de regel patiënten die ouder zijn dan 50 jaar. De aandoening komt bovendien vaker voor bij mensen met een voorgeschiedenis hebben met schouderproblemen en dikwijls zullen personen die ernstige schouderletsels en operaties mee hebben gemaakt, later in hun leven met artritis te maken gaan krijgen. Er is eveneens een genetische aanleg voor een dergelijje aandoening, wat dus wil zeggen dat schouderartritis in een heleboel gevallen ook waargenomen kan worden binnen een bepaalde familie.

Symptomen van schouderartritis

De symptomen die horen bij schouderartritis hebben de neiging om erger te worden naarmate de toestand verslechtert. Wat echter interessant is aan deze aandoening is dat de symptomen niet altijd op gelijke voet met de tijd erger worden. In een heleboel gevallen geven patiënten aan dat ze zowel goede, als slechte maanden, doormaken. Soms zelfs wordt er gesproken van veranderingen in de symptomen die in verband gebracht kunnen worden met bepaalde weersveranderingen.

Dit alles is van cruciaal belang om te de aandoeningen, samen met de bijbehorende symptomen, te kunnen begrijpen omdat het vergelijken van de symptomen van artritis op een bepaalde dag wellicht geen nauwkeurig beeld geven van de algemene voortgang van de aandoening.

bewust puur banner

De meest voorkomende symptomen van schouderartritis zijn:

  • Pijn tijdens het uitvoeren van activiteiten,
  • Beperkingen in het bewegingsbereik,
  • Stijfheid van de schouder,
  • Zwelling van het schoudergewricht,
  • Gevoeligheid rondom het schoudergewricht,
  • Een krakend of knarsend gevoel in het gewricht

Het onderzoek van iemand die lijdt aan artritis in de schouder dient te beginnen met een lichamelijk onderzoek en het maken van röntgenfoto’s. Deze informatie kan als basis dienen bij de evaluatie van latere onderzoeken en het bepalen van de voortgang van de aandoening.

Behandeling van schouderartritis

De behandeling van artritis in de schouder dient te beginnen met een aantal zeer basale stappen en moet gericht zijn op de voortgang van de patiënt, eventueel in de vorm van één of meerdere met operatieve ingrepen. Niet alle behandelingen zijn echter geschikt voor iedere patiënt en je zult dan ook met je behandeld arts moeten overleggen welke behandelingen geschikt zijn voor je specifieke situatie.

  • Activiteitsmodificatie: een beperking van bepaalde activiteiten kan noodzakelijk zijn evenals het aanleren van nieuwe trainingsmethoden. Oefeningen die gericht zijn op de schouder zijn prima voor mensen bij wie vast is gesteld dat zij te maken hebben met een zwakkere schouder.
  • Fysiotherapie: het strekken en versterken van de spieren rondom het schoudergewricht kan de belasting van de schouder helpen verminderen. Het voorkomen van atrofie van de spieren is bovendien een cruciaal onderdeel om functioneel gebruik van de schouder te kunnen behouden.
  • Anti-inflammatoire geneesmiddelen: Anti-inflammatoire pijnstillers (NSAID’s) omvatten zowel door een arts voorgeschreven als niet-voorgeschreven geneesmiddelen die helpen bij de behandeling van pijnklachten en ontstekingen. Het is echter altijd van groot belang dat je eerst contact opneemt met je huisarts, of andere behandeld arts, voordat je ontstekingsremmende medicatie voor schouderartrose gaat gebruiken.
  • Injecties met cortisone: cortisone-injecties kunnen helpen om de ontsteking af te laten nemen en pijn in een gewricht te verlichten. Ondanks dat dit de schouderarthritis niet zal genezen, kan deze behandeling wel de klachten af laten nemen en de pijn onder controle helpen houden.
  • Glucosamine: dit supplement lijkt veilig te gebruiken te zijn en kan een positief effect hebben bij het behandelen van schouderartritis, maar onderzoek naar dit supplement is tot op de dag van vandaag beperkt. Een heleboel patiënten geven bovendien aan dat zij slechts een gematigde verlichting ondervinden wanneer ze glucosamine gebruiken om de symptomen van schouderartritis te verlichten.
  • Schouderartroscopie: de exacte effectiviteit van een schouderartroscopie als behandeling van artritis is nog steeds discutabel. Voor bepaalde specifieke klachten die horen bij schouderartritis kan deze behandelvorm echter nuttig zijn.
  • Schoudervangende ingreep: tijdens deze behandeling zal het arthritische kraakbeen weg worden gehaald en zal er een metalen, en kunststof, kogelgewrichtprothese in de schouder worden geplaatst. Dit is een uitstekende optie om pijn die in verband kan worden gebracht met een ernstige vorm van schouderarthritis te verlichten.
  • Omgekeerde schoudervervanging: deze ingreep wordt een omgekeerde schoudervervanging genoemd omdat de schouderkop en -kom om worden gekeerd; de kop wordt op het schouderblad geplaatst en de kom wordt op de bovenzijde van het opperarmbeen gemonteerd. Deze omgekeerde techniek maakt een betere werking van het schoudergewricht mogelijk op het moment dat het rotatorenmanchet niet, of niet meer naar behoren, werkt.

Het vaststellen van de juiste stappen in een behandelplan kan van persoon tot persoon uiteenlopen, maar een orthopedisch chirurg zal je altijd met raad en daad bijstaan als je een keuze moet maken tussen diverse behandelingen om zo de meest geschikte behandeling voor je specifieke situatie te bepalen. Over het algemeen zal het eerste advies zijn om met simpele behandelingen te starten en door te gaan naar meer invasieve behandelingen naarmate de symptomen erger worden.

Slotopmerking

Schouderartritis is een minder vaak voorkomend probleem, zeker in vergelijking tot heup- of knieartritis, maar zodra de symptomen aanzienlijk worden, kan dit een dramatische impact hebben op je kwaliteit van leven. Pijn, stijfheid en zwakte van de schouder zijn allemaal veel voorkomende symptomen die horen bij artritis. Op het moment dat artritis in de schouder ontstaat, dan zullen de behandelingen in de regel met simpele stappen beginnen, maar uiteindelijk kunnen eindigen met het uitvoeren van één of meerdere chirurgische ingrepen.

naturaplaza superfoods banner