Take a fresh look at your lifestyle.

Schouder anatomie, stoornissen en oefeningen

De schouder (dit wordt in de medische wereld een glenohumerale verbinding genoemd) is een erg unieke verbinding omdat dat deze ervoor zorgt dat je een aanzienlijke mobiliteit en bewegingsbereik hebt. Dankzij deze vrijheden op het gebied van beweging kun je niet alleen een bal gooien, maar ook jezelf snel door het water bewegen tijdens het zwemmen. Het overmatig bewegen van de schouder zal het gewricht echter een beetje minder stabiel maken.

single reizen online banner

Anatomie van de schouder en schouderletsel

De drie botten die samen het schoudergewricht vormen, worden op hun plaats gehouden door een aantal ligamenten (gewrichtsbanden), evenals de altijd belangrijke rotatorenmanchetspieren. De rotatormanchet is op zijn beurt opgebouwd uit een viertal spieren dat bij de schouder bijeenkomen en daar een ​​dikke “manchet” vormen dat over het gewricht ligt. De rotatorenmanchet heeft de voorname taak om de schouder te stabiliseren en de arm op te heffen en te draaien. Iedere spier heeft zijn oorsprong op het schouderblad (scapula) en de aanhechtpunten op het opperarmbeen (humerus).

bewust puur banner

Doordat de schouder werkt als een zogenaamd kogelscharnier is dit één van de meest flexibele gewrichten in het menselijk lichaam. Als gevolg van deze bewegingsvrijheid is de schouder echter ook de plaats waar een heleboel veelvoorkomende letsels ontstaan. Voortdurend herhaalde bewegingen van de bovenste spieren en pezen van de schouder zullen dan ook de kwetsbaarheid in de hand werken. Om die reden worden er veel schouderblessures waargenomen bij mensen die beroepsmatig veel boven het hoofd werken. De meeste schouderletsels kunnen op een klassieke manier worden behandeld met behulp van voldoende rust, ijs, mobilisatie en fysiotherapie. Andere schouderletsels vragen echter om een chirurgische ingreep om te kunnen herstellen.

Algemene schouderaandoeningen

  • Frozen shoulder: ook wel adhesieve capsulitis genoemd, is een aandoening waarbij de pijn alsmaar erger wordt en er sprake zal zijn van bewegingsverlies in het schoudergewricht. De precieze oorzaak van een frozen shoulder is (tot op de dag van vandaag) niet bekend, maar vast staat wel dat de aandoening vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Een frozzen schoulder ontstaat door een verdikking en een verkorting van de capsule die zich rond het schoudergewricht bevindt.
  • Biceps tendinitis: de bicepsspier in een grote spier die gelegen is in je arm en die dient om je elleboog te laten buigen en je schouder op te heffen. Deze spier is verbonden met de botten in de boven- en onderarm door middel van een dikke sterke pees. Biceps tendinitis (peesontsteking) zal ervoor zorgen dat je pijn gaat voelen op het bovenste deel van de schouder op momenten dat je je arm beweegt.
  • Schouder uit de kom: een letsel waarbij de schouder uit de kom is houdt in dat er iets niet in orde is met het acromioclaviculaire (AC) gewricht. De meest voorkomende oorzaak van een schouder uit de kom, of van een dislocatie van het AC-gewricht, is een directe val op de betreffende schouder. Deze val zal dan de pezen beschadigen die stabiliteit dienen te bieden aan het schoudergewricht.
  • Gescheurde biceppees: deze zal ontstaan op momenten dat de pees scheurtjes gaat vertonen als gevolg van wrijving van het schoudergewricht. Dit zal vaak ontstaan tijdens het maken van herhaalde bewegingen met de betreffende arm. Symptomen die horen bij een gescheurde bicepspees zijn: een acute, scherpe pijn, maar eveneens een zekere gevoeligheid bij aanraking van het bovenste deel van de schouder.
  • Thoracic outlet syndroom: hiervan zal sprake zijn wanneer de neurovasculaire weefsels, die zich in je nek bevinden, samen worden gedrukt. Symptomen van het thoracic outlet syndroom zijn: schouder- of armpijn, tintelingen of gevoelloosheid (paresthesieën) en spierzwakte in uiteenlopende gradaties.

Oefeningen voor de schouder en het rotatorenmanchet

  • Oefeningen na een operatieve ingreep: een degelijk oefenprogramma na chirurgisch ingrijpen is van essentieel belang voor een optimaal herstel van de behandelde schouder. Spierzwakte en stijfheid van het schoudergewricht zijn namelijk in te veel gevallen een gevolg gebleken van een te trage start van een revalidatieprogramma. Dientengevolge is het van cruciaal belang om zo snel mogelijk, nadat de operatie aan de schouder uit is gevoerd, door artsen en/of fysiotherapeut goedgekeurde oefeningen te gaan doen en zo de schouderspieren te versterken en te strekken. Wanneer je dit bovenaan je prioriteitenlijstje zet, dan zul je merken dat je het meeste uit het herstel kunt halen. Weliswaar zul je wel altijd aan de slag moeten gaan met een oefenprogramma dat is opgesteld met het oog op je specifieke situatie.
  • Borstspieren (pectorale spieren) strekken: stijve of stramme borstspieren kunnen het gevolg zijn van een slechte houding, gewichtheffen of andere dagelijkse activiteiten. Het is dan ook zaak dat je op een goede manier leert hoe je deze spieren weer soepeler en losser kunt maken.
  • Oefeningen voor de rotatorenmanchet: deze spieren zijn gevoelig voor ontstekingen en vochtophopingen wanneer je veel boven je hoofd aan het werk bent. Een belangrijke manier om vochtophopingen tegen te gaan is op de eerste plaats om de spieren sterker te maken.
  • Oefeningen na het ondergaan van een schouderartroscopie: ondersteuning van het herstelproces, na het ondergaan van een artroscopie van de schouder, is één van de beste manieren om weer volledig te kunnen herstellen. Het is dan ook uiterst belangrijk om op de juiste manier te leren om oefeningen uit te voeren die de functie van de schouder herstellen na een operatie.
  • Oefeningen voor een frozen shoulder: de oefeningen dienen gericht te zijn op de verbetering van het bewegingsbereik van je schouder.

Op het moment dat je last hebt van een pijnlijke schouder heeft, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts, en vervolgens een bezoek te brengen aan je fysiotherapeut, om op die manier de oorzaak van de pijnklachten te kunnen achterhalen en daarna direct aan de slag te gaan met de meest geschikte behandeling.

naturaplaza superfoods banner