Take a fresh look at your lifestyle.

Opgeblazen gevoel

Een groot aantal mensen heeft van tijd tot tijd last van een zogenaamd opgeblazen gevoel. Niet alleen zal hun buik in een dergelijk geval aanvoelen als een opgeblazen ballon, ook kan er pijn, winderigheid en misselijkheid mee gepaard gaan. Wanneer je last van een opgeblazen gevoel hebt dan voel je vaak niet zo lekker.

single reizen online banner

Oorzaak

De meest voorname oorzaak van een opgeblazen gevoel kan worden gevonden in een minder goed functionerende spijsvertering. Er zullen zich dan namelijk gassen op gaan hopen in de maag en darmen. In bepaalde gevallen kan je buik zelfs in omvang toenemen. Hoe ernstig dit ook mag lijken, in de meeste gevallen is een opgeblazen gevoel een onschuldig fenomeen dat vanzelf weer overgaat.

Als je slechts nu en dan eens last hebt van een opgeblazen gevoel dan zal waarschijnlijk een te grote of te vette maaltijd daarvan de voornaamste oorzaak zijn. Indien je echter frequent te kampen hebt met dergelijke klachten dan is een aanpassing van je eetpatroon zeker aan te raden. Verder kan het inslikken van lucht je een opgeblazen gevoel bezorgen. Momenten waarop je vaak veel lucht inslikt zijn bijvoorbeeld:

  • roken
  • kauwgom kauwen
  • gulzig eten
  • koolzuurhoudende frisdrank drinken

Remedie

Op het ogenblik dat je te maken hebt met een opgeblazen gevoel dat dien je in eerste instantie je spijsvertering weer op het juiste peil te krijgen. De beste manier om dit te doen is door veel vezels te eten. Bij een opgeblazen gevoel kun je dus het beste producten gaan eten zoals onder andere:

bewust puur banner
  • zilvervliesrijst
  • groenten
  • bonen

Ook veel water drinken en elke dag genoeg lichaamsbeweging zijn goede remedies wanneer je regelmatig te maken hebt met een opgeblazen gevoel. Door te bewegen zullen immers je darmen in beweging worden gebracht waardoor de kans op gasvorming, en dus een opgeblazen gevoel zal worden beperkt.

Naar de dokter

Normaal gesproken zul je, als je last van een opgeblazen gevoel hebt, geen arts in hoeven te schakelen. Indien je echter ook andere klachten naast het opgeblazen gevoel krijgt dan kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • verlies van lichaamsgewicht
  • koorts
  • ernstige buikpijn
  • bloed bij je ontlasting

Op het moment dat de eerder genoemde remedies niet (voldoende) blijken te helpen tegen een opgeblazen gevoel, dan kan een arts besluiten om je medicatie voor te schrijven die bijvoorbeeld de gasvorming verminderen. Hierbij moet je je overigens wel goed bedenken dat daarmee meestal niet de eigenlijke oorzaak is aangepakt. Deze medicijnen zullen enkel de vervelende symptomen van het opgeblazen gevoel bestrijden.

In geen geval is het verstandig om lange tijd met klachten rond te blijven lopen. Ook zelf blijven dokteren is zeker geen goede oplossing. Wanneer je klachten dus meer dan enkele weken aanhouden is het goed om je huisarts van je opgeblazen gevoel op de hoogte te stellen. Hoe klein de kans ook is, er kan altijd een ernstige oorzaak ten grondslag liggen aan dergelijke klachten. Je huisarts kan door het uitvoeren van lichamelijk onderzoek vaak bepalen of je klachten ernstig zijn of niet.

naturaplaza superfoods banner