Take a fresh look at your lifestyle.

Wat te doen bij een dikke darmontsteking bij honden?

Als je hond veel buikklachten heeft dan bestaat er een kans dat het dier last heeft van een darmontsteking bij honden en is een bezoek aan de dierenarts zeker aan te raden. Door middel van een zogenaamde biopsie kan de dierenarts een chronische dikke ontsteking van het maag- en darmslijmvlies, ofwel Inflammatory Bowel Disease (IBD), vaststellen bij een hond. Een ontsteking van de dikke darm kan ontstaan als gevolg van uiteenlopende oorzaken.

single reizen online banner

Oorzaken van een dikke darmontsteking bij honden

Erfelijke oorzaken zullen waarschijnlijk ten grondslag liggen aan een dergelijke vorm van dikke darmontsteking bij onze trouwe viervoeters. Verder zullen bepaalde voedingsmiddelen de klachten kunnen uitlokken of erger maken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • soja,
  • granen,
  • melkproducten.

alsa nature banner

Andere oorzaken die vaak worden geopperd als een hond lijdt aan een dikke darmontsteking zijn:

  • een besmetting met ziekteverwekkers of parasieten,
  • omgevingsfactoren.

In een groot aantal gevallen zal er echter geen duidelijk oorzaak aangewezen kunnen worden voor de klachten van de hond. Wel bestaat er vaak een vermoeden dat bepaalde prikkels het afweersysteem van je huisdier triggeren en voor een ongewone reactie zorgen.

bewust puur banner

Symptomen van een dikke darmontsteking bij honden

Een ontstoken dikke darm zal er, in tegenstelling tot een dunne darmontsteking, aanzienlijk minder voor zorgen dat je hond lichaamsgewicht verliest. Wel zorgen krampachtige samentrekkingen van spieren in de dikke darm en de anus van de hond ervoor dat het dier pijnklachten ontwikkelt.

De hond zal om die reden doorgaans geringe hoeveelheden, of zelfs geen, ontlasting naar buiten brengen. In sommige gevallen zal er slijm en/of bloed in de ontlasting van het dier zichtbaar zijn.

Per geval kunnen de symptomen echter sterk uiteenlopen en soms zelfs helemaal uitblijven. Vaak echter heeft je hond een verminderde eetlust die afgewisseld wordt met ware vreetmomenten. Verder kan je hond overgeven of last hebben van buikpijn. In dit laatste geval mag je meestal de buik van je trouwe vriend niet aanraken en staat de hondenrug krom.

Na het eten kan de pijn erger worden. Je hond zal, als gevolg van de dikke darmontsteking, lusteloos en winderig zijn.

Wat moet je doen?

Het darmslijmvlies van je hond moet tot rust komen. Dit kan door je huisdier licht verteerbare voeding voor te schotelen. Het beste zit er in de voeding maar één soort koolhydraten, zoals gierst of rijst. Andere granen of -graanproducten kun je het beste vermijden omdat dan ook een allergische reactie voor een belangrijk deel uitgesloten wordt.

naturaplaza superfoods banner