Take a fresh look at your lifestyle.

Wat moet je doen bij steken in onderbuik na de bevalling?

Pijn in je onderbuik is een van de mogelijke kwaaltjes na de bevalling. Een van de meest bijzondere gebeurtenissen in het leven van een vrouw is de geboorte van een kind. Een geboorte is echter niet alleen voor de kersverse moeder een blijde, maar zeer zeker ook een ingrijpende, gebeurtenis.

single reizen online banner

Het vrouwenlichaam heeft immers, samen met de baby, hard moeten werken tijdens de bevalling. Nadat haar kleintje ter wereld is gekomen, is het dan ook hoogtijd om aan de herstelperiode te beginnen. Bij dit herstel hoort uiteraard ook het zogenaamde ontzwangeren.

Kwaaltjes na de bevalling

Doordat je lichaam, na een bevalling, weer zal moeten wennen aan het feit dat er geen baby meer in de baarmoeder aanwezig is, kun je te maken krijgen met uiteenlopende lichamelijke- en mentale kwaaltjes. Je moet echt enige tijd wennen aan het moederschap en het niet meer zwanger zijn. Lees meer over zwangerschapskwaaltjes op babies.be.

bewust puur banner

Steken in je onderbuik

Een van de kwaaltjes waar een pas bevallen vrouw mee te maken kan krijgen, zijn steken in haar onderbuik. Na de geboorte van de baby zullen de organen weer hun oorspronkelijke positie in de buikholte in gaan nemen. In bepaalde gevallen zal dit proces, dat soms wel een paar weken in beslag kan nemen, voor steken onder in de buik zorgen. Deze klachten kunnen onder andere worden veroorzaakt door het minder goed werken van je darmen. Je kunt juist last krijgen van verstopping maar even goed van diarree.

Een andere oorzaak van pijnlijke steken onder in de buik van een pas bevallen vrouw kan onvoldoende rust zijn. Door heel de dag te druk bezig te zijn kun je dan ’s avonds pijnlijke steken voelen ter hoogte van je baarmoeder. Door het rustiger aan te doen zal de pijn meestal snel weer verdwijnen. Het is echter van groot belang dat je naar je lichaam leert luisteren en op tijd rust neemt als je net een kind ter wereld hebt gebracht.

Oefeningen voor de bekkenbodemspieren

De spieren van je bekkenbodem hebben het flink te verduren gehad tijdens je zwangerschap en bevalling. Na de geboorte van je kind dien je deze spieren dan ook weer te versterken. Dit kun je doen door middel van speciale oefeningen. Door deze oefeningen gedurende de dag meerdere keren te doen zul je al snel merken dat je bekkenbodemspieren sterker worden en de steken in je buik zullen verdwijnen. Uiteraard mag je, bij de uitvoering van deze oefeningen, niet overdreven te werk gaan en jezelf tot het uiterst drijven.

naturaplaza superfoods banner