Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe kan je postnatale depressie voorkomen?

Een postnatale depressie is een toestand, na de bevalling, waarbij je het idee hebt niet een goede moeder voor je kleintje te kunnen zijn en het moederschap niet aan te kunnen. Je hebt als het ware geen realistisch beeld van wat je als moeder zou moeten kunnen of dienen te zijn.

single reizen online banner

Voorkomen

Op de eerste plaats zou je, om een postnatale depressie te voorkomen, je beeld bij dienen te stellen van wat je verwacht van jezelf als moeder. Je dient je goed voor te bereiden op het moederschap en de komst van je kindje. Je moet daarbij proberen realistisch te denken en niet de situatie gaan romantiseren.

bewust puur banner

Met andere woorden: je moet jezelf niet laten opjagen. Veel vrouwen hebben het idee dat ze niet, of minder goed, in staat zijn om voor hun kleintje te zorgen. Door hierover te gaan piekeren is de kans namelijk groter dat je in een postnatale depressie belandt. Ook veel vrouwen die geen postnatale depressie hadden hebben dikwijls pas na een paar maanden het gevoel dat ze goed in hun moederrol zitten. Toch blijkt in de praktijk dat het allemaal wel meevalt en dat het grootste deel van de pas bevallen vrouwen een uitstekende moeder zullen zijn.

Voorzorgsmaatregelen

  • Door vermoeidheid kun je vaak anders reageren dan normaal het geval zou zijn. De kans op een postnatale depressie is dan ook groter op het moment dat je minder goed slaapt. Zelfs indien je je baby de borst geeft is het verstandig om ook gedurende de nacht de ouderlijke taken te delen met je partner.
  • Door verder na de bevalling een deel van je taken uit handen te geven, eerst aan de kraamverzorgster en later wellicht aan een lieve vriendin, een zus of je (schoon)moeder, kom je zelf beter tot rust en kun je de situatie beter relativeren en een postnatale depressie voorkomen.
  • Door regelmatig te bewegen zul je eveneens de kans op een postnatale depressie kleiner maken. Elke dag even naar buiten om een wandelingetje te maken doet vaak wonderen.
  • Goed voor jezelf zorgen helpt eveneens de kans op een postnatale depressie te verkleinen. Een groot aantal kersverse moeders zijn elke dag zo druk ion de weer met de verzorging van hun kleintje dat ze vergeten om zelf goed te eten en te drinken. Bovendien mag je niet van jezelf verwachten dat je meteen na je bevalling weer je oude lijn terug hebt.
  • Er zijn verder een heleboel vrouwen die zichzelf het verwijt maken geen goede moeder te zijn omdat ze hun baby flesvoeding geven. Maar ook vrouwen die geen borstvoeding geven zijn over het algemeen prima mama’s en houden net zoveel van hun kind als een ander.
naturaplaza superfoods banner