Take a fresh look at your lifestyle.

Voedingadvies na de bevalling en zwangerschap

De hoeveelheid voeding die je na de bevalling tot je dient te nemen is op de eerste plaats afhankelijk van de soort voeding die je baby krijgt. Op het moment dat je je baby flesvoeding geeft dan heb je genoeg aan de normale hoeveelheid voeding die je ook diende te eten voordat je in verwachting was.

single reizen online banner

Geef je echter borstvoeding dan dien je wel wat extra te eten, maar in het bijzonder extra te drinken.

Borstvoeding

De samenstelling van de borstvoeding die je baby binnenkrijgt is afhankelijk van het eten en drinken dat de moeder tot zich neemt. Met andere woorden: wanneer je gezond eet zal de borstvoeding niet je eigen reserves gaan aanspreken en zal je eerder weer de oude zijn.

Op het moment dat je je baby de borst geeft dien je wel meer te eten dan toen je in verwachting was.

Meer eten en drinken

Als je borstvoeding geeft heb je meer energie nodig om genoeg moedermelk te kunnen produceren. In de moedermelk zal eveneens een heleboel energie gaan zitten die je baby nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen, te bewegen en zelfs om te kunnen drinken.

Gedurende de tijd dat je in verwachting was heeft je eigen lichaam een vetreserve aangelegd om op die manier je een voorraad energie te geven voor wanneer je je kindje de borst geeft.

Deze twee tot vier kilo aan vet is echter niet voldoende en daarom zal je tijdens de periode dat je borstvoeding geeft meer moeten eten en drinken dan toen je nog niet zwanger was.

bewust puur banner

Extra vocht

Elke dag zeker twee en een halve liter vocht per dag binnenkrijgen lijkt wellicht wat overdreven maar is echt nodig om je vochtbalans op peil te houden tijdens het geven van borstvoeding.

Door de aanmaak van moedermelk wordt er namelijk veel vocht aan het bloed onttrokken en ook voor een goed functionerend urinewegstelsel is voldoende vocht essentieel. Daarbij komt verder nog dat je baby per dag gemiddeld één tot twee liter moedermelk drinkt. Om deze moedermelk aan te kunnen maken zal je zelf voldoende moeten drinken.

In de aanbevolen twee liter vocht dienen ongeveer drie tot vier glazen zuivel te zitten voor de aanvoer van voldoende eiwitten. Maar ook dranken zoals (kruiden)thee, mineraalwater, vruchtensappen en kleine hoeveelheden koffie kun je gebruiken om je vochtbalans goed op peil te houden.

Niet afslanken

Na de bevalling wil je waarschijnlijk niets liever dan zo snel mogelijk de overtollige kilo’s weer kwijtraken en je oude figuur terugkrijgen. Op het moment dat je je baby de borst geeft mag je absoluut niet gaan afslanken.

Je verbruikt namelijk al meer energie door het produceren van de moedermelk en daarnaast zal afslanken ervoor zorgen dat er allerlei afvalstoffen in de moedermelk terechtkomen die bij het lijnen vrijkomen. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor je baby.

Geen alcohol

Tijdens het geven van borstvoeding is het drinken van alcohol uit den boze. Je baby krijgt deze namelijk ook binnen via de moedermelk met alle gevolgen van dien. Zo kan je baby er erg slaperig van worden en is de kans aanwezig dat je minder moedermelk aan gaat maken.

naturaplaza superfoods banner