Take a fresh look at your lifestyle.

Postnatale Depressie of Post Partumdepressie

Eigenlijk wordt er door vrijwel iedereen verwacht dat een pas bevallen vrouw op een roze wolk leeft en alleen maar gelukkig is. Helaas is niet minder waar want er zijn ook behoorlijk wat vrouwen die na de geboorte van hun baby juist eerder bedroefd zijn dan blij.

single reizen online banner

Emoties

De eerste dagen na de bevalling zul je in een soort roes leven maar wanneer het echt tot je door gaat dringen dat je moeder bent geworden en de verantwoordelijkheid hebt voor de zorg en opvoeding van een nieuw mensje dan kan dat voor twijfels zorgen. Je kunt in die periode zomaar in huilen uitbarsten zonder dat je je daartegen kunt verzetten.

Omgeving

Door met mensen in je directe omgeving over je gevoelens te praten kunnen zij je helpen en ondersteuning. In de regel gaat deze toestand dan ook binnen een korte tijd vanzelf weer over. Wanneer je ondanks deze steun na een aantal dagen geen verbetering waarneemt in je situatie dan is het goed om contact te zoeken met je huisarts. Vaak is het echter moeilijk om hulp te vragen omdat je denkt dat niemand je zal begrijpen en dat iedereen verwacht dat je gelukkig bent. Zodra je echter merkt dat je niet de enige bent die met dit soort gevoelens rondloopt na een bevalling dan is de redding nabij. Dit begrip kan zowel van je huisarts komen als van mensen in je directe omgeving.

bewust puur banner

Symptomen

Een postnatale depressie of een postpartum depressie (want dat is waar je op zo’n moment mee te maken hebt) worden gekenmerkt door een aantal symptomen. Enkele daarvan zijn:

  • een onverklaarbare angst
  • bang zijn dat je jezelf en/of je baby kwaad zult doen
  • bang zijn om je verstand te verliezen
  • angst dat je niet uit deze situatie zult geraken

Verder kun je ook bang zijn om naar vervelende dingen te kijken op televisie omdat je deze op jezelf betrekt of een angst ontwikkelen voor scherpe voorwerpen. Tevens heb je te maken met een depressie, sombere gevoelens en je bent extra prikkelbaar en gauw geïrriteerd. Maar ook gevoelens van onzekerheid, rusteloosheid en zelfs gedachten aan zelfmoord kunnen je tijdens een postnatale- of postpartum depressie kwellen. Je kunt verder nog te maken krijgen met nog een heleboel andere verschijnselen zoals concentratieproblemen, agressiviteit, hyperventilatie, veranderde eetlust (geen zin of juist extra veel trek), verandert slaappatroon (erg veel of juist weinig slapen). Zweten (in het bijzonder ’s nachts) en je erg moe voelen.

In tegenstelling tot voorheen heb je geen zin meer om dingen te ondernemen en mijdt zelf sociale contacten. Naar je baby toe kun je heel erg bezorgd zijn. Je hebt nergens meer plezier in en dat kan je omgang met mensen in je omgeving sterk beïnvloeden. Zo kan onder andere je libidoverlies je relatie een enorme duw kunnen geven. Hoewel dit slechts een deel is van de symptomen die horen bij een postnatale- of postpartum depressie, en je deze niet allemaal hoeft te hebben om eraan te lijden, is het goed hulp te zoeken als je denkt in de knoop te zitten na je bevalling.

naturaplaza superfoods banner