Take a fresh look at your lifestyle.

Vaak wenen na een bevalling

Een aantal dagen nadat je bent bevallen kunt je plotseling, en zonder duidelijke reden, in een huilbui uitbarsten. Dit wordt vaak de babyblues of kraantranen genoemd. De periode dat je hier last van kunt hebben kan variëren van een paar uren tot enkele dagen. Je bent niet ziek en de toestand waarin je verkeerd gaat meestal vanzelf weer voorbij.

single reizen online banner

Andere symptomen

Hoewel de babyblues voor elke vrouw anders kan zijn, kunnen er wel een aantal algemene symptomen worden genoemd. Zo kun je naast het plotseling wenen ook gekweld worden door sombere gedachten of stemmingswisselingen. Wanneer iemand in je naaste omgeving commentaar of kritiek uit dan zul je op een andere manier reageren dan je normaal zou doen. Naast prikkelbaar bent je ook neerslachtig en bang dat je geen goede moeder zult zijn. Je kunt je schuldig voelen omdat je je minder gemakkelijk kan hechten aan je kindje. Veel vrouwen die in een dergelijke situatie verkeren, zullen bovendien last hebben van slapeloosheid waardoor de symptomen soms kunnen verergeren.

Oorzaken

Nadat de baby, en de placenta, zijn geboren zullen de hormonen in je lichaam andere waarden aan gaan nemen. Door de daling van de hormoonconcentraties in je bloed kun je in een depressie belanden.

bewust puur banner

De zwangerschap en de bevalling zijn bovendien een zware beproeving voor je geweest waardoor je minder goed slaapt. Wanneer je vermoeid bent zul je op emotioneel vlak vaak anders gaan reageren. Zo kan de overgang van zwangere vrouw naar een mama niet altijd even eenvoudig zijn. Je kunt gaan twijfelen aan je kunnen op het gebied van het moederschap en misschien je baby tijdens je zwangerschap anders hebben voorgesteld dan deze na de geboorte blijkt te zijn.

Handige tips

  • Op de eerste plaats dien je zoveel mogelijk rust te nemen en zoveel mogelijk zaken uit handen te geven aan bijvoorbeeld de kraamverzorgster, je partner en andere dierbaren. Probeer bijvoorbeeld te slapen op de ogenblikken dat ook je baby een dutje doet.
  • Probeer verder elke dag even naar buiten te gaan. Van binnen zitten wordt je namelijk niet vrolijker. Door in contact te blijven met andere mensen verklein je de kans dat je in een depressie belandt.
  • Verberg je gevoelens niet en praat erover met mensen in je omgeving. Uiteraard kun je ook altijd bij je huisarts of begeleider van je zwangerschap terecht wanneer je je zorgen maakt over je gemoedstoestand. Daarnaast zul je moeten relativeren, je bedenken dat je niet ziek bent en dat dit iets heel gewoons is dat van voorbijgaande aard is.
  • Door veel met je baby te knuffelen zul je je negatieve gevoelens vaak eerder van je af kunnen zetten en voorkom je dat je negatieve emoties over worden gedragen aan je kindje.
naturaplaza superfoods banner