Hoewel in de meeste gevallen een bevalling prima verloop zijn er toch ook een aantal situaties waarin het beter is dat de baby via de buikwand ter wereld wordt gebracht. Dit kan vooraf al bekend zijn waardoor de ingreep gepland kan worde maar vindt soms ook met spoed plaats als de gezondheidstoestand van moeder en/of kind plotseling in gevaar dreigt te komen.
Verdoving
De wijze waarop de aanstaande moeder zal worden verdoofd hangt sterk af van de mate van spoed waarmee de keizersnede moet worden uitgevoerd.
- Bij een geplande keizersnede zal de vrouw daarom meestal een lokale verdoving krijgen door middel van en zogenaamde ruggenprik. Hierbij wordt er een verdovend middel tussen de ruggenwervels gespoten waardoor het onderlichaam gevoelloos zal worden. Op deze manier zal de moeder dus bewust meemaken dat haar kindje ter wereld komt.
- Op het moment dat er echter haast is geboden bij het uitvoeren van de keizersnede dan zal de vrouw volledig onder narcose worden gebracht. Ze wordt dan pas weer wakker op het ogenblik dat haar baby en de placenta zijn geboren en de buikwond weer is gehecht.
Incisie
Over het algemeen zal de gynaecoloog een zogenaamde bikinisnede maken. Dit wil dus zeggen dat een incisie wordt gemaakt in de huid net boven het schaambeen. Vervolgens zullen de buikspieren opzij worden geschoven zodat de arts ook de baarmoeder kan openen met behulp van een incisie. De arts is erg ervaren en de kans dat de baby hiermee verwond zal worden is uiterst klein.
Geboorte
Nadat de baarmoeder is geopend zal de arts het kindje voorzichtig uit de buik van zijn moeder tillen. De navelstreng zal worden afgebonden en doorgeknipt (als het mogelijk is gewoon door de aanwezige papa). De placenta zal daardoor, net als bij een natuurlijke bevalling, diens functie verliezen. Na het toedienen van een middel om de placenta los te maken van de baarmoederwand zal deze eveneens uit de buik worden genomen.
Afronding keizersnede
Terwijl de baby door een aanwezige kinderarts zal worden onderzocht zal het operatieteam de baarmoeder en de buikwond bij de moeder weer keurig sluiten met behulp van hechtingen. Indien de vrouw een volledige narcose heeft gehad zal zij hierna nog enige tijd op de uitslaapkamer worden gelegd om goed wakker te worden. Zodra ze weer goed bij kennis is en alles is verder in orde dan zal ze naar de verpleegafdeling worden gebracht. Als de baby niet in een couveuse hoeft te worden gelegd zal ze daar kennis met haar kleintje kunnen maken. Indien de baby wel in een couveuse moet verblijven dan kan het soms enige tijd duren voordat moeder haar kindje mag bewonderen.
Herstel
Na het ondergaan van een keizersnede zullen moeder en kind nog enige tijd in het ziekenhuis moeten verblijven om voor een deel te herstellen van deze ingreep. Op het moment dat ze het ziekenhuis mag verlaten zal er extra kraamzorg bij haar thuis aanwezig dienen te zijn.