Take a fresh look at your lifestyle.

Bevalling inleiden

Een bevalling inleiden wil zeggen dat de baarmoedermond rijp zal worden gemaakt, de vliezen gebroken worden en een weeënstimulerend middel toe zal worden gediend.

single reizen online banner

Rijping baarmoedermond

Om het inleiden van een bevalling tot een succes te maken zal de baarmoeder eerst rijp gemaakt moeten worden. Dit rijp maken kan op twee verschillende manieren gebeuren: door het aanbrengen van een gel met prostaglandine erin of door het inbrengen van een katheter met een ballonnetje en het geven van oxytocine via een infuus.

Prostaglandinegel aanbrengen

Deze gel zal via de vagina aan worden gebracht. Het hormoon prostaglandine in de gel lijkt op het hormoon dat ook voor en tijdens de bevalling wordt geproduceerd door de vrouw. Na het inbrengen van de gel zul je op bed moeten blijven liggen om deze op zijn werk te laten doen. Het kan nodig zijn dat de gel meerdere malen aangebracht dient te worden. Dit zal dan steeds om de zes uur gebeuren.

Ballonkatheter en oxytocine

Met behulp van een speculum zak de katheter in de baarmoedermond worden gebracht en gevuld worden met water. De ballon die zo ontstaat, zal de baarmoedermond oprekken. Zodra de katheter is geplaatst zal het infuus met oxytocine aan worden gelegd. Met behulp van een infuuspomp zal het hormoon in de bloedbaan worden gebracht. In het begin zal er een lage dosis worden toegediend en volgens het plan van de arts telkens worden verhoogd.

bewust puur banner

Inleiden bevalling

In alle gevallen zal het inleiden van een bevalling in een ziekenhuis plaatsvinden onder leiding en verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Een arts-assistent of een verloskundige zal de bevalling echter begeleiden. Door middel van een inwendig onderzoek zal worden bepaald of de baarmoedermond al een beetje is ontsloten. Als dat het geval is dan zullen de vliezen worden gebroken en zal er op het babyhoofdje een schedelelektrode worden geplaatst. Hiermee zal de hartslag van de baby worden geregistreerd.

De dosering van het weeënstimulerend hormoon zal afhankelijk van de conditie van de baby en de weeënactiviteit worden opgeschroefd. In de regel is een barende vrouw in staat om de weeën op te vangen. Dit kunnen ze doen liggend op bed, zittend in een stoel of in een andere, voor hen, prettige houding.

Geboorte

Hoeveel tijd er zal zitten tussen de inleiding en de daadwerkelijke geboorte van de baby zal voor elke vrouw anders zijn. Het persen en de geboorte van het kind en de placenta zullen hetzelfde zijn als bij een normale bevalling. Vaak zal het infuus enkele uren na de bevalling weer worden verwijderd. De conditie van moeder en kind zijn bepalend voor het moment waarop zij het ziekenhuis weer mogen verlaten.

naturaplaza superfoods banner