Ongeveer drie tot zes dagen na de bevalling kun je te maken krijgen met zogenaamde kraamtranen of de babyblues. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door een plotselinge daling van de concentratie oestrogeen en progesteron in je bloed. Maar is er wel sprake van een stijging van de hoeveelheid prolactine in je lichaam. Daarbij komt verder nog dat je, als jonge moeder, vaak erg vermoeid bent en zal de moederrol pas na een paar dagen echt tot je door zijn gedrongen.
Normaal
Je hoeft je allerminst te schamen voor je kraamtranen want meer dan de helft van de kersverse moeders heeft hiermee te maken. Bovendien zullen deze tranen na een dag of tien weer opgedroogd zijn en zul je weer volop van je moederschap en je kindje kunnen genieten.
Symptomen
Niet elke vrouw is hetzelfde, en zelfs na elke zwangerschap kan het anders zijn, waardoor de vorm als de hevigheid waarin de babyblues zich manifesteert sterk kunnen verschillen. Sommige vrouwen kunnen bijvoorbeeld opeens ongecontroleerd gaan huilen of lachen. Anderen hebben gedurende een korte tijd last van bepaalde negatieve gedachten of zijn erg prikkelbaar. Maar ook een gevoel van angst of het moederschap niet aan kunnen is heel normaal een paar dagen na de bevalling, evenals een periode van slapeloosheid.
Omgaan met kraamtranen
Je dient je goed te realiseren dat kraamtranen maar een paar dagen aan blijven houden en dat je je daarna weer beter gaat voelen. Het best laat je je gevoelens over je heen komen en je lekker in de watten leggen door je omgeving. Verder dien je voldoende uit te rusten en eventueel wat ontspannende oefeningen doen om tot rust te komen. Door met mensen in je omgeving over je negatieve gevoelens te praten zul je deze al snel weten te relativeren waardoor je je dikwijls ook stabieler gaat voelen.
Deskundige hulp
Op het ogenblik dat je depressieve gevoelens na een paar dagen niet over zijn dan is het goed om met je huisarts of een andere vertrouwenspersoon hierover te praten. Je kunt dan bijvoorbeeld tijdelijk de deskundige hulp van een psycholoog krijgen zodat je je klachten, met wat extra hulp, gemakkelijker weer de baas weet te worden.
Schuldgevoel
Sommige vrouwen die last hebben (of hebben gehad) van de babyblues voelen zich schuldig hierover. Dit is absoluut niet nodig omdat kraamtranen niets te maken hebben met de liefde die je voelt voor je kind, je kwaliteiten als moeder of iets dergelijks. Je lichaam staat immers tijdelijk op zijn kop omdat de hormoonspiegel sterk aan veranderingen onderhevig is en weer moet wennen aan het feit dat je niet langer zwanger bent.