Take a fresh look at your lifestyle.

Zwangerschap en negatieve gevoelens

Wanneer je in verwachting bent dan kunnen hormonen ervoor zorgen dat je emotioneel erg instabiel bent. Het kan dus zomaar gebeuren dat je van de ene emotie in de andere valt. Met andere woorden: naast de blijdschap over je zwangerschap kun je plotseling erg neerslachtig zijn of zelfs negatieve gevoelens hebben.

single reizen online banner

Stemmingswisselingen

Vrijwel elke zwangere vrouw zal ermee te maken krijgen: stemmingswisselingen. Toch wil dit niet zeggen dat bij elke vrouw, of zelfs bij elke zwangerschap, de emoties op een gelijke manier een rol zullen spelen. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen bij wie meerdere malen op een dag hun stemming verandert terwijl bij anderen langere periodes (dagen of zelfs weken) kennen waarin een bepaald gevoel de boventoon voert.

Negatieve gevoelens

Ten gevolge van je zwangerschap kun je je minder zeker gaan voelen.
Je gaat je dan afvragen of je wel een geschikte moeder bent, of hoe je leven zal worden veranderd door de komst van je baby. Daarnaast zul je vaak merken dat je gevoelens veel dichter aan het oppervlak liggen. Je huilt bijvoorbeeld eerder dan normaal.

bewust puur banner

Bepaalde beelden of verhalen zullen je in deze periode meer raken dan toen je nog niet zwanger was.
Hierbij kun je denken aan nieuwsbeelden over oorlog, geweld of honger, maar ook zielige verhalen of horrorfilms kunnen heftige emoties bij je oproepen. Toch merk je ook dat je meer naar binnen gekeerd zult zijn tijdens je zwangerschap. Politiek en wereldnieuws lijken opeens minder van belang te zijn.

In sommige gevallen kun je, tijdens een zwangerschap, ook echt in paniek raken.Opeens ben je er zeker van dat je niet meer voldoende tijd hebt om bepaalde zaken te regelen voor de komst van je baby of ben je er van overtuigd dat het beter zou zijn geweest als je niet in verwachting zou zijn geraakt. Door de talloze lichamelijke ongemakken kan het zelfs gebeuren dat je in een soort depressie raakt. Deze klachten worden echter door de zwangerschapshormonen veroorzaakt en mogen dus niet als een echte depressie worden beschouwd.

Tips

  • Je moet beseffen dat je je gevoelen niet echt kunt beïnvloeden tijdens de zwangerschap. Het is dus goed om deze gewoon over je heen te laten komen. De zwangerschap is echter van tijdelijke aard en na de bevalling zal je hormoonhuishouding geleidelijk weer zoals vanouds worden. Op dat moment zul je je weer lekker in je vel komen te zitten.
  • Humor is ook een goede remedie om je negatieve gevoelens de baas te worden. Door je zwangerschapskuren met een lach te bekijken zul je zien dat het allemaal best meevalt en later zeker weer goed komt.
  • Door met een ander over je gevoelens te praten kan eveneens opluchten. Dit hoeft niet per se je partner te zijn, maar kan even goed een vriendin, een zus of je moeder zijn. Uiteraard kun je ook altijd bij je huisarts of begeleider van je zwangerschap terecht wanneer je negatieve gevoelens hebt tijdens je zwangerschap.
naturaplaza superfoods banner