Take a fresh look at your lifestyle.

Wat moet je doen bij opgezwollen buik?

Een van de meest voorkomende darmklachten is een opgezwollen buik. In een dergelijke situatie staat de buik van binnenuit onder druk en je hebt een vol gevoel. Vaak denk je, weliswaar onterecht, ook dat je buik erg uitsteekt. Een opgezwollen buik wordt door veel mensen toegeschreven aan het eten van een te grote maaltijd. Meestal is dit echter onjuist en zijn de klachten het gevolg van gassen die vrijkomen in je darmen tijdens het verteren van voedsel of gassen die worden geproduceerd door de aanwezige darmflora.

single reizen online banner

Oorzaken van een opgezwollen buik

Als je last hebt van een opgezwollen buik dan kan dit uiteenlopende oorzaken hebben. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • een maagaandoening,
  • dunne darmproblemen,
  • het prikkelbare darmsyndroom (PDS),
  • de aanwezigheid van darmparasieten,
  • Candida in de darmen,
  • Indigestie.

Wat moet je doen?

Als je zo nu en dan last hebt van een opgezwollen buik en/of darmklachten dan is dit geen reden om je direct zorgen te maken. Het wordt echter een ander verhaal als dit soort klachten frequenter voorkomen of voordurend aanwezig zijn. In een dergelijk geval kun je je klachten het beste met je huisarts bespreken zodat deze kan bepalen of dat er nader onderzoek uitgevoerd dient te worden.

bewust puur banner

Het stellen van een diagnose

Doordat de oorzaken van een opgezwollen buik en darmklachten erg uiteenlopen, kunnen deze van persoon tot persoon verschillen. In sommige gevallen zal het stellen van de juiste diagnose dan ook erg lastig zijn. Het starten van een effectieve behandeling zal daardoor eveneens op zich laten wachten.

In de meeste gevallen zal een behandelend arts ervoor kiezen om, als er niet direct een diagnose gesteld kan worden, nader onderzoek uit te voeren. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • een echografie van de darmen,
  • een inwendig darmonderzoek,
  • een ontlastingsonderzoek,
  • een bloedonderzoek.

Voorkomen van een opgezwollen buik

In een aantal gevallen kun je zelf ervoor zorgen dat je buik minder opgezwollen raakt, en je dus ook minder last hebt van je darmen. Dit doe je door goed te letten op wat je eet. Bepaalde voedingsmiddelen zoals uien, bonen, koolzuur- en alcoholhoudende dranken zorgen er immers voor dat er in je darmen meer gassen worden aangemaakt. Je krijgt dan niet alleen te maken met een opgeblazen gevoel en een opgezwollen buik maar ook van andere darmklachten.

naturaplaza superfoods banner