Take a fresh look at your lifestyle.

Gezondheidsvoordelen en bijwerkingen van arganolie (tegen de huid)

Op het ogenblik dat je van plan bent om een ​​supplement met arganolie te gaan gebruiken, wat dien je dan absoluut te weten? Onder welke voorwaarden zal dit supplement worden verhandeld en wat zeggen eventuele onderzoeken over de effectiviteit van deze middelen?

single reizen online banner

Maar ook, wat zijn de eventuele bijwerkingen en kun je de producten gewoon gebruiken naast andere geneesmiddelen?

Wat is arganolie wanneer deze als supplement wordt verkocht?

Arganolie is een natuurlijk product afkomstig van de pitten van de een boom die de naam Argania spinosa heeft gekregen (deze een boomsoort is afkomstig van Marokko).

Arganolie is rijk aan essentiële vetzuren en antioxidanten (zoals vitamine E, polyfenolen, linolzuur en sterolen) en wordt vaak te koop aangeboden als een antiverouderingsmiddel die op de huid gebruikt dient te worden. Bovendien wordt er beweerd dat de consumptie van arganolie zou helpen bij bepaalde gezondheidsproblemen.

Het gebruik van arganolie vandaag de dag

Arganolie wordt voor diverse doeleinden verkocht en om die reden is het goed om te weten dat studies die effectiviteit aantonen niet uitgevoerd hoeven te worden voor stoffen die als voedingssupplementen over de toonbank gaan.

Hieronder gaan we een aantal veelgebruikte toepassingen van arganolie op een rijtje zetten en van een korte omschrijving voorzien. Arganolie kan onder andere aan worden bevolen als hulpmiddel bij de behandeling van:

De huid

Voorstanders van het gebruik van arganolie beweren dat de olie een brede waaier aan huidaandoeningen zou kunnen behandelen, zoals

  • acne,
  • eczeem,
  • infecties,
  • psoriasis,

Daarnaast wordt er van de olie gezegd dat deze verouderingsklachten zou kunnen voorkomen of zelfs om kunnen keren op het moment dat het product op de huid aan wordt gebracht.

Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat zowel het lokaal aanbrengen van arganolie als het oraal gebruik van de olie de elasticiteit van de huid bij vrouwen na de overgang kan verbeteren. Arganolie wordt daarnaast ook vaak gebruikt als een massageolie.

Het haar

Arganolie wordt door natuurgenezers aangeprezen als een behandeling voor bijvoorbeeld:

  • droog haar,
  • gespleten haarpunten,
  • problemen met de hoofdhuid (zoals bij een droge hoofdhuid of roos).

Biotine wordt eveneens in een heleboel gevallen aangeraden voor het behandelen van het haar (zowel met als zonder argonolie).

Nagels

Van arganolie wordt gedacht dat het in staat is om de nagels te versterken en om die reden wordt de olie soms aangeraden als behandeling van broze nagels.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van het oraal gebruik van arganolie

Op de eerste plaats dien je te weten wat de wetenschap te vertellen heeft over het oraal gebruik van arganolie voordat je de olie op deze wijze gaan toepassen. Sommige voorstanders van het orale gebruik van arganolie suggereren dat de consumptie ervan bepaalde gezondheidsproblemen kan bieden, onder andere bij:

  • artrose,
  • hoge bloeddruk,
  • diabetes,

Het innemen van de arganolie zou dan niet alleen deze aandoeningen kunnen helpen behandelen, maar soms zelfs ook kunnen voorkomen.

Tot op de dag van vandaag hebben niet veel wetenschappelijke onderzoeken de effecten van arganolie getest. Ondanks dit gebrek aan onderzoek naar de voordelen van arganolie voor de huid, het haar en de nagels, geven de studies (die nu voor handen zijn) aan dat deze olie de gezondheid kan verbeteren op het ogenblik dat deze oraal wordt gebruikt.

Onderzoek naar insulineresistentie

Bij dierproeven waarbij ratten werden ingezet hebben wetenschappers onder andere aan kunnen tonen dat de consumptie van arganolie insulineresistentie kan bestrijden, maar ook bescherming kan bieden tegen obesitasgerelateerde gezondheidsproblemen en het verlagen van de bloeddruk.

 

Onderzoek naar hartziektes

Een van de weinige klinische onderzoeken om de potentiële voordelen van arganolie te testen, dat besproken wordt in een rapport uit 2005 van Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases, heeft uitgewezen dat het gebruik van arganoliesupplementen kan helpen bij het voorkomen van hartziekten.

Voor dit onderzoek kregen 60 jonge mannen elke dag 25 milliliter arganolie of een extra vierge olijfolie te drinken. Het onderzoek na drie weken in beslag en na die tijd toonden de onderzoeksresultaten aan dat beide oliën het antioxidantenlevel van alle proefpersonen hielpen verbeteren (dit is een effect dat wellicht nuttig zou kunnen zijn bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten, zo luidt de bewering van de onderzoekers).

bewust puur banner

In een andere studie die uit werd gevoerd op proefpersonen lijkt de orale toediening van arganolie het lipidenlevel in het lichaam te verbeteren. De deelnemers aan het onderzoek waren mensen die geregeld een nierdialyse dienden te ondergaan.

Onderzoek naar de anti-epileptische effecten

Een studie, die dateert uit 2017 en die uitgevoerd werd bij ratten, heeft uitgewezen dat arganolie een anti-epileptisch effect kan hebben. In deze onderzoeken leek het erop dat de hippocampus in de hersenen van de rat ging functioneren die niet alleen de aanzet tot aanvallen verhoogde (waardoor er minder snel aanvallen zouden optreden), maar ook de kans op het overlijden van de ratten als gevolg van epilepsie afnam.

Brandwonden

Het aanbrengen van arganolie op de aangedane plaats op het lichaam heeft enig voordeel als het gaat om de genezing van tweedegraads brandwonden bij ratten. Maar het wordt wel aanbevolen om arganolie nader te bestuderen (samen met zilversulfadiazine) om ook de effecten voor de behandeling van brandwonden bij de mens inzichtelijker te maken.

Meer onderzoek is bovendien nodig voordat de consumptie van arganolie aan kan worden bevolen voor de voorkoming of de behandeling van een bepaalde medische aandoening of kwaal.

Vormen van arganolie

Doordat Arganbomen van oorsprong voorkomen in Marokko, worden arganolieproducten vaak aangeduid met de term “Marokkaanse Arganolie.” In Marokko wordt deze olie al eeuwenlang gebruikt als een gebruikelijke behandeling van huidproblemen.

Arganolie wordt tevens gebruikt als een ingrediënt in een breed scala aan producten die bedoeld zijn voor de persoonlijke verzorging, zoals crèmes, lotions, serums, gezichtsmaskers, shampoos en conditioners.

Er is overigens ook pure arganolie te koop, waar dus geen extra stoffen aan toe zijn gevoegd.

Waar is arganolie te vinden?

Arganolie, en de producten die op deze olie gebaseerde zijn, zijn  te vinden in een groot aantal winkels dat zich gespecialiseerd hebben in de verkoop van natuurvoeding en in speciaalzaken voor schoonheidsproducten, maar ook steeds vaker bij reguliere drogisterijen en in online winkels.

Mogelijke bijwerkingen of wisselwerkingen met andere (genees)middelen

Er zijn verschillende rapporten voor handen over arganolie die spreken over huiduitslag (contactdermatitis) als bijwerking van dit product. Bijwerkingen die gerelateerd zijn aan het oraal gebruik van de olie zijn tot op de dag van vandaag niet duidelijk omdat er maar weinig onderzoeken op mensen uit zijn gevoerd.

Sommige supplementen, zoals de tocoferolen, die in de arganolie voorkomen, kunnen de bloedingstijd verhogen (en mogen om die reden niet worden gebruikt door mensen die bloedverdunnende medicatie gebruiken).

Arganolie gebruiken voor gezondheidsdoeleinden

Arganolie heeft mogelijke een aantal gezondheidsvoordelen, maar het is van cruciaal belang om deze voordelen onder te verdelen in lokaal en oraal gebruik. Voor plaatselijk gebruik, maar ook verwerkt in een heleboel huidverzorgingsproducten, wordt arganolie te koop aangeboden.

Er zijn niet veel onderzoeken uitgevoerd, maar desondanks zijn er een aantal voordelen aan het licht gekomen ten aanzien van het gebruik van arganolie. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het gebruik van deze olie bij het behandelen van de droge huid bij vrouwen na de menopauze.

Hoewel dit nog niet nader is bestudeerd bij mensen, lijkt het gebruik van arganolie toch effectief te zijn bij de behandeling van tweedegraads brandwonden bij ratten.

Mondeling gebruik van arganolie is een ander verhaal. Bestanddelen van de arganolie, zoals bekende sterke antioxidanten, zouden mogelijk belangrijke toepassingen kunnen hebben, maar daarvoor is het onderzoek nog niet ver genoeg gevorderd.

Onderzoek onder ratten heeft gunstige effecten op lipiden aan het licht gebracht en lijkt zowel het lipiden- als het antioxidantenlevel te verbeteren. Om dit nader te bekijken zijn er echter nog maar een paar studies bij mensen uitgevoerd.

Op dit moment ondersteunt medisch onderzoek het gebruik van arganolie dus niet als het gaat om het voorkomen of behandelen van welke medische aandoening of kwaal dan ook. Om dit te kunnen doen is er dus werkelijk eerst nader onderzoek nodig.

Slotopmerking

Op het moment dat je van plan bent om arganolie voor een medische aandoening of kwaal te gaan gebruiken, dan is het zeker aan te bevelen om eerst je behandeld arts hierover te raadplegen.

Zelfbehandeling van een aandoening en daardoor het vermijden en/of uitstellen van reguliere zorg kan namelijk ernstige gevolgen met zich meebrengen.

naturaplaza superfoods banner