Je voetkussen kunnen, als schokbrekers, meer dan duizenden kilo’s aan druk verdragen voor minstens een uur of een reguliere lichamelijke oefening. Je voeten kunnen verder anderhalve keer je lichaamsgewicht dragen tijdens het lopen of rennen. Het zal dus niet moeilijk zijn om te bedenken waarom je voeten zo gevoelig zijn voor blessures of verwondingen.
Op het ogenblik dat je ‘s ochtends wakker wordt en acute last hebt van pijn aan je voeten, dan dien je je aft e vragen wat er aan de hand is. Je voeten doen namelijk nooit zonder reden pijn en wellicht is het nodig om een fysiotherapeut in te schakelen om je weer pijnvrij door het leven te laten stappen. Pijnlijke voeten zijn dan ook een veelvoorkomende reden waarom iemand een bezoekje brengt aan een podotherapeut of aan een orthopedisch arts. Met ruim 26 botten, 33 gewrichten en vijf gewrichtsbanden (ligamenten) kunnen er in de voet immers diverse weefsel beschadigd of geblesseerd raken. Op het ogenblik dat het weefsel in een voet schade oplopen of overbelast raken, dan is pijn doorgaans een logisch gevolg. Ook kan je mobiliteit dan gemakkelijk aan banden, of zelfs tijdelijk helemaal lam, worden gelegd. Het is dus altijd van cruciaal belang om snel te achterhalen welke oorzaak ten grondslag ligt aan de pijn die je in je voet, of voeten, ervaart.
Plantaire fasciitis
Plantaire fasciitis is één van de meest voorkomende oorzaken van pijnlijke voeten. Deze aandoening leidt namelijk tot een irritatie van een dikke weefesellaag, de zogenaamde fascie aan de onderzijde van je voet. Door deze weefselband wordt er een verbinding gevormd van je hielbeen tot je tenen. Mensen die lijden aan plantaire fasciitis zullen dan ook pijn voelen over heel hun voetzool en dan in het bijzonder aan de binnenzijde van de hiel. Het ongemak dat wordt ervaren als je last hebt van plantaire fasciitis zal doorgaans in de ochtend, kort na het ontwaken, en tijdens duursporten zoals hardlopen verergeren. Dit betekent overigens niet dat je geen pijnklachten kunt ervaren als je gewoon loopt want ook dan kan deze aandoening zeker van zich laten horen.
Fysiotherapie kan bij plantaire fasciitis betekenen dat er behandelingen aangewend zullen worden om de aanwezige ontsteking te verminderen en de biomechaniek van je voet, enkel en onderbeen te verbeteren. Oefeningen die uitgevoerd dienen te worden bij plantaire fasciitis kunnen ondermeer inhouden dat je deze delen van je lichaam moet gaan strekken en versterken, maar ook dat je oefeningen moet gaan doen om je evenwicht te verbeteren.
Metatarsalgie
Metatarsalgie is een term die in de medische wereld gebruikt wordt om aan te geven date r sprake is van een pijnlijke voet, en dan in het bijzonder in het gebied net voor de tenen of na de bal van de voet. Er wordt gekozen voor de term metatarsalgie omdat de botjes in dit deel van de voet ossa metatarsii worden genoemd. Door voortdurend springende of rennende sporten te beoefenen of bewegingen te maken, zal de druk op de deze botjes uit worden geoefend. Na verloop van tijd zullen de middenvoetsbeentjes dan kunnen gaan zwellen en kunnen er zelfs pijnklachten ontstaan.
Peesontsteking vaan de zijkant van het scheenbeen
De pees die zich aan de zijkant van het scheenbeen bevindt loopt langs de binnenkant van je onderbeen en zit vast aan je voetzool ter hoogte van je wreef. De pees helpt bij de ondersteuning van de natuurlijke boog van je voet en irritaties op deze plek kunnen dan ook voor pijnklachten zorgen, maar ook kan ook met zich meebrengen dat je minder goed in staat bent om comfortabel te lopen en zelfs het ontstaan van platvoeten. De behandeling van een dergelijke peesontsteking kan ondermeer inhouden dat je oefeningen moet doen die de flexibiliteit en kracht van de spieren samen met je evenwichtsgevoel verbeteren. Daarnaast kunnen er geneesmiddelen voor worden geschreven met een ontstekingsremmende werking en kan het nodig zijn om orthopedische hulpmiddelen te gaan gebruiken om de peesontsteking in dit deel van je lichaam tot bedaren te brengen.
Turfteen
Een turfteen betekent dat je te maken hebt met een verstuiking aan het begin van je grote teen. Deze aandoening ontwikkelt zich op momenten dat de grote teen verder terug wordt gebogen dan normaal het geval hoort te zijn tijdens het bewegen. Een dergelijke overstrekking zal op zijn beurt een scheur in de ondersteunde gewrichtsband tot gevolg hebben. Wanneer je last hebt van een turfteen dan zul je in het bijzonder last hebben van pijnklachten tijdens het lopen en rennen.
Tarsaal Tunnel Syndroom
Het Tarsaal Tunnel syndroom zal ontstaan op het ogenblik dat de grote zenuw die naar je voet loopt bekneld raakt door een bot of andere weefsel in de voet. Je kunt dit het best vergelijken met de situatie zoals die ontstaat bij, de meer bekende aandoening in de pols: het Carpaal Tunnel syndroom. De symptomen van het Tarsaal Tunnel syndroom kenmerken zich door de pijn die je aan de binnenkant van je voet voelt, maar ook door de tintelingen en het brandende of stekende pijn.
Behandeling van pijnlijke voeten
Fysiotherapie zal in de regel één van de meest belangrijke manieren zijn om de klachten van pijnlijke voeten te verminderen of te verhelpen. Het strekken van de fascie zal doorgaans een uitstekende manier zijn om het ongemak vna een groot aantal genoemde aandoeningen te verlichten. In bepaalde gevallen, zoals wanneer je last hebt van plantaire fasciitis, zal het dragen van een brace tijdens de nacht ervoor zorgen dat je voet gestrekt blijft.
Indien je lijdt aan pijnlijke voeten, dan kan een fysiotherapie ook de werking van je voeten verbeteren door je bepaalde oefeningen aan te leren en geregeld uit te laten voeren. Ook door middel van bepaalde koelingsmethoden kunnen pijn en ontstekingen in de voet vaak goed onder controle gehouden worden. Een fysiotherapeut kan je daarnaast specifieke strekoefeningen van de fascie uit laten voeren als je pijnlijke voeten op gaan spelen. Door deze oefeningen met beleid uit te voeren, zal immers de fascie aan de onderkant van je voet soepeler en wat langer worden.
Slotopmerking
Op het ogenblik dat je last hebt van pijnlijke voeten, dan doe je er altijd verstandig aan om een (huis)arts te raadplegen en vervolgens een bezoekje te brengen aan een fysiotherapeut. Deze laatste deskundige kan je immers manieren aanleren om van je klachten af te komen zodat je je dagelijkse activiteiten veilig en zo snel mogelijk weer kunt hervatten.