Take a fresh look at your lifestyle.

Wat is de juiste manier om je tanden te poetsen?

Voordat je je tanden kunt gaan poetsen, moet je eerst de ruimtes tussen je tanden en kiezen  flossen. Flossen is een ongelooflijk belangrijk, maar in veel gevallen ook een verwaarloosd, onderdeel van de handhaving van een goede mondgezondheid. Het kan in het begin zelfs een beetje pijnlijk zijn, in het bijzonder wanneer je het niet gewend bent om regelmatig te flossen, maar desondanks is het zeker aan te bevelen om flossen tot een onderdeel te maken van je dagelijkse petsgewoonte. Flosdraad is namelijk in staat om de kleine spleten tussen je tanden en kiezen te bereiken, waar een tandenborstel dus gewoonweg niet bij kan komen. Wanneer je flossen tot een vaste gewoonte maakt, dan zul je absoluut een verschil gaan merken in de wijze waarop je mond in zijn geheel aanvoelt.

single reizen online banner

Eerst flossen, dan pas poetsen

Op het moment dat je klaar bent met flossen, dan ga je pas je je tandenborstel natmaken met wat water en doe je een klein beetje tandpasta op je borstelkop. Wanneer je ooit goed naar het schap van de tandpasta’s in een winkel hebt gekeken, dan weet je dus ook dat er ontelbare soorten en merken tandpasta’s te koop zijn.

Hoewel je uiteindelijk keuze af zal hangen van je persoonlijke voorkeuren, zul je toch moeten proberen om altijd een product te kiezen dat fluoride bevat, dit is immers een stof die je tanden en kiezen optimaal beschermt tegen tandbederf en zelfs tandproblemen kan voorkomen.

Begin achteraan in je mond met poetsen.

Bij het tanden petsen begin je altijd met de bovenste kiezen, dit zijn je achterste tanden, aan één kant van je mond om vervolgens met de klok mee te werken. De haren van je tandenborstel richt je hierbij, in een hoek van 45 graden, naar de rand van het tandvlees.

Je poetst zo met korte, draaiende bewegingen voor de duur van ongeveer 20 seconden de rand van het tandvlees. Na deze 20 seconden draai je de kop van je tandenborstel weg van de tandvleesrand, zodat de borstelharen het oppervlak van de tand zullen gaan poetsen en daarbij tandplaque en voedselresten weghalen.

Poets met de klok mee.

Door verder te poetsen met de klok mee en op die manier te eindigen met de onderste kiezen aan de andere kant van je mond weet je zeker dat je geen enkele tand of kies over hebt geslagen. De eerder genoemde stappen dien je overigens twee of drie keer te herhalen voor de binnenkant van de boven- en onderste kiezen.

Poets ook altijd het linguale vlak, dit is het achterste deel van de bovenste voortanden met behulp van de punt van je tandenborstelkop. Hierbij dien je de haren van de tandenborstel te richten naar de rand van het tandvlees om zo het vuil van het tandoppervlak te verwijderen. Dit moet je echter twee of drie keer herhalen voor een meer grondige reiniging.

Om achter de onderste voortanden te kunnen poetsen dien je de borstelharen van de punt van je tandenborstel te richten naar de tandvleesrand en daarbij een draaiende beweging te maken zodat deze van het tandvlees af zal draaien. Deze stap zul je nog twee of drie keer dienen te herhalen.

bewust puur banner

Het poetsen van de bovenkant van de tanden is een manier om de bijtoppervlakken van de bovenste en onderste tanden en kiezen te kunnen schoonmaken. Je doet dit door al poetsend een draaiende beweging te maken.

Poets ook je tong en de binnenkant van je wangen.

Tanden en kiezen zijn niet het enige dat je in je mond schoon moet maken. Je tong, het verhemelte van je mond en de binnenkant van je wangen kunnen namelijk eveneens voedingrestjes, tandplaque en bacteriën vasthouden waardoor je adem minder fris kan gaan ruiken.

Net zoals je tanden en kiezen verdienen ook deze delen van je mond een goede schoonmaakbeurt. Met behulp van een zachte, draaiende beweging, poets je je tong op een optimale manier. Dit geldt ook voor de binnenkant van je wangen en het verhemelte van je mond.

Draag jij s ‘nachts  tandenknarsbitjes van bijvoorbeeld Sova Nightguard tegen het tandenknarsen, zorg dan ook dat je tanden en kiezen heel goed schoon zijn voordat je de bitjes in doet. Spoel ’s ochtends en ’s avonds ook zorgvuldig na met een goede mondspoeling.

Eindig de poetsbeurt met een mondspoeling

Nadat je alle tanden en kiezen, maar ook je tong, je wangen en verhemelte goed schoon hebt gemaakt, dien je de poetsbeurt af te ronden door een mondspoeling te gebruiken.

Voor dit doel kun je kiezen voor gewoon water, maar ook voor een mondspoeling met behulp van een mondwater naar keuze.

Je mond zal op die manier volledig zijn gereinigd en je gebit zal er weer stralend uitzien. Het enige dat je alleen nog maar hoeft te doen is breed te glimlachen!

naturaplaza superfoods banner