Take a fresh look at your lifestyle.

Top 10 feiten over een gezond gebit

Hieronder hebben we een tiental feiten verzameld die eigenlijk elke patiënt dient te weten over het bezoeken van een tandarts, het onderhouden van goede tandheelkundige zorg en het voorkomen van ernstige gebitsproblemen.

single reizen online banner

1. Twee keer op een dag poetsen helpt om gaatjes te voorkomen

Op het moment dat je je tanden goed poetst, dat wil dus zeggen minimaal twee keer op een dag, dan zul je de tandplaque verwijderen die gaatjes kan veroorzaken. Tandplaque is de zachte en kleverige substantie die zich op je tanden verzameld en waaraan zich voedselresten en bacteriën zullen gaan hechten. Iedere dag flossen zal bovendien de tandplaque tussen je tanden en kiezen weghalen. Hier kan immers je tandenborstel niet bij komen. Het weghalen van de tandplaque helpt eveneens om tandvleesaandoeningen te voorkomen.

2. Gebitscontroles kunnen ook al vroeg mondkanker aan het licht brengen

Indien je voor je reguliere gebitscontrole naar een tandarts gaat, dan zal deze of de mondhygiënist, ook op eventuele tekenen van mondkanker letten. Dagelijks sterven er immers mensen als gevolg van mondkanker en deze ernstige ziekte die betrekking heeft op de mond, de lippen of de keel is echter vaak prima te genezen wanneer de diagnose maar in een vroeg stadium wordt gesteld en er direct een behandeling in gang wordt gezet. Een bezoekje aan de tandarts voor een periodieke controle en het achterwege laten van tabakswaren zijn de meest belangrijke factoren als je mondkanker wilt voorkomen.

3. Tandvleesaandoeningen beïnvloeden je algehele gezondheid

Tandvleesaandoeningen zijn één van de meest voorname oorzaken van het verlies van tanden en kiezen onder volwassenen en deze zijn eveneens in verband gebracht met de ontwikkeling van hartaandoeningen en beroertes. Op het ogenblik dat de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld, dan kan tandvleesontsteking (in de medische wereld ook wel aangeduid met de term gingivitis) worden behandeld en om worden gekeerd. Wanneer de behandeling echter niet wordt gegeven, dan kan een meer ernstig en gevorderd stadium van tandvleesontsteking, (dit wordt parodontitis genoemd), met onder andere zorgen voor het verlies van botweefsel, volgen. Twee keer op een dag je tanden en kiezen goed poetsen, elke dag flossen en regelmatig een controle en reiniging uit laten voeren door je tandarts zijn de beste manieren om tandvleesaandoeningen tegen te gaan.

4. Gebitsreinigingen en -controles zijn van cruciaal belang

Naar de tandarts gaan, voor periodieke controles en gebitsreinigingsbeurten, is één van de meest belangrijke factoren voor het behoud van een goede mondgezondheid. Regelmatige controles kunnen namelijk gaatjes, wortelkanalenproblemen, tandvleesaandoeningen, mondkanker en andere tandheelkundige aandoeningen voorkomen. Je moet dus absoluut niet wachten totdat er zich een probleem aandient wanneer je een afspraak bij je tandarts. Voorkomen is, net zoals bij een groot aantal aandoeningen en ziektes, beter dan genezen. Je dient problemen dus te voorkomen nog voordat deze zich daadwerkelijk aan hebben gediend.

5. Een slechte adem zou het gevolg van een gebitsprobleem kunnen zijn

Circa 85 procent van de mensen die voortdurend last hebben van een slechte adem heeft een aandoening die dit vervelende fenomeen veroorzaakt. Wanneer een slechte adem veroorzaakt wordt door problemen met het gebit, dan zal het gebruik van mondwater de vieze geur alleen maar weten te maskeren en dus de kwaal niet genezen. Je hoeft je overigens niette schamen om met je tandarts over een slechte adem te praten, hij of zij is er immers om je hierbij te helpen. Elke dag flossen en twee keer op een dag je tanden, kiezen en tong goed poetsen kan je slechte adem bijvoorbeeld al enorm verminderen en mogelijk zelfs volledig laten verdwijnen.

bewust puur banner

6. Goede voeding is belangrijk voor een goede mondgezondheid

De suikers van frisdranken en andere gezoete voedingsmiddelen zullen samen met de bacteriën, die van nature in je mond voorkomen en die zuren produceren, het tandglazuur aan gaan tasten. Deze zogenaamde zuuraanvallen kunnen leiden tot het ontstaan van gaatjes en tandvleesaandoeningen. Door de hoeveelheid zoete dranken en voedingsmiddelen te beperken kun je een enorme bijdrage leveren aan het behoud van een goede mondgezondheid.

7. Tandproblemen worden niet beter of weggaan zonder behandeling

Indien je tandarts u een behandelplan op heeft gesteld voor werkzaamheden die aan je gebit dienen te worden uitgevoerd, dan dien je je aandacht volledig te richten op het zo snel mogelijk laten herstellen van je gebit. Zelfs aanwezige gaatjes zullen groter worden wanneer deze niet worden behandeld. Indien deze gaatjes echter groot genoeg zijn geworden zullen ze de tandzenuw bereiken en kan er alleen nog maar een wortelkanaalbehandeling uit worden gevoerd of zal de betreffende tand of kies getrokken dienen te worden, om van de problemen verlost te worden.

8. Een wortelkanaalbehandeling is vaak niet pijnlijk

Met de technologie zoals die vandaag de dag wordt gebruikt, zijn wortelkanaalbehandelingen niet meer zo pijnlijk als de meeste mensen nog altijd denken. Een wortelkanaalbehandeling is in de regel zelfs even pijnloos als het laten plaatsen van een vulling.

9. Vervang op tijd je tandenborstel

Handtandenborstels zullen na circa 3 maanden versleten zijn en minder effectief hun werk doen. Op het moment dat je last van tandvleesaandoeningen hebt, dan dien je je tandenborstel zelfs al na 4 tot 6 weken te vervangen, omdat er zich bacteriën in de borstelharen kunnen hebben genesteld. Bovendien moet je je tandenborstel altijd na gebruik met warm water afspoelen en deze absoluut vervangen nadat je ziek bent geweest.

10. Het behouden van een goede mondgezondheid is niet moeilijk

Sommige mensen denken (ten onrechte) dat het hebben van een goede mondgezondheid hen enorm veel moeite zal kosten. Het bezoeken van je tandarts voor de periodieke gebitscontroles en -reinigingsbeurten, twee keer op een dag je tanden en kiezen poetsen, dagelijks flossen en letten op wat je eet, zijn echter de meest belangrijke factoren bij het behouden van een gezond gebit en tandvlees. Dat is toch niet zo moeilijk?

 

naturaplaza superfoods banner