De meeste mensen zullen het als vanzelfsprekend beschouwen, al is het vaak een eentonige taak om elke dag je tanden te poetsen en te flossen. Toch is dit klusje nog nooit zo belangrijk geweest om tandproblemen te kunnen voorkomen, zoals de welbekende tandvleesontsteking en de kans dat deze aandoening een negatieve invloed uit kan oefenen op de algehele gezondheidstoestand. Er wordt geschat dat 75 procent van de bevolking één of ander probleem met het gebit heeft, die in verband kan worden gebracht met ernstige gezondheidscomplicaties en die uiteenlopende tandheelkundige problemen tot gevolg heeft, zoals parodontitis, die in een groot aantal gevallen simpelweg voorkomen hadden kunnen worden.
Wat zijn veelvoorkomende tandvleesaandoeningen?
Parodontitis is een medische term die wordt gebruikt om een tandvleesaandoening mee aan te duiden. Deze aandoening wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door bacteriën die zich bevinden in de opgehoopte tandplaque en tandsteen. Andere factoren die de mogelijkheid hebben om een tandvleesontsteking te veroorzaken, zijn ondermeer:
- Het gebruik van tabakswaren,
- Op je tanden knarsen,
- Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen,
- Erfelijke factoren.
Verschillende vormen van tandvleesaandoeningen zijn onder andere:
- Gingivitis (een tandvleesontsteking) vormt het begin van diverse tandvleesaandoeningen en is doorgaans niet vroeg aan het licht gekomen. Wanneer in dit stadium van de ziekte een behandeling wordt gestart, dan zal de aandoening nog omkeerbaar zijn.
- Parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking) niet behandelde tandvleesontsteking kan tot deze volgende fase van tandvleesaandoeningen leiden. Met een groot aantal stadia van tandvleesaandoeningen, is het gemeenschappelijke resultaat een chronische ontstekingsreactie, een aandoening waarbij je lichaam het bot en het weefsel in het geïnfecteerde deel van de mond af zal breken waardoor er uiteindelijk tanden en kiezen verloren zullen gaan.
Symptomen van een tandvleesontsteking zijn:
- Rood, bloedend en/of opgezwollen tandvlees,
- Een slechte adem,
- Beweeglijkheid van je gebitselementen,
- Gevoeligheid van je tanden en kiezen als gevolg van terugtrekkend tandvlees,
- Ontstoken tanden en kiezen,
- Verlies van gebitselementen.
Recent uitgevoerde onderzoeken suggereren dat periodontale– (dit betekent rondom de tanden) of tandvleesaandoeningen bij kunnen dragen aan, of een waarschuwing, zijn voor de aanwezigheid van mogelijk levensbedreigende aandoeningen, zoals:
- Hart- en vaatziekten en beroertes: onderzoeken suggereren dat een tandvleesontsteking de kans op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en beroertes vergroten vanwege de hoge bacterieconcentratie die gevonden worden in de geïnfecteerde delen van de mond. Naarmate het stadium van de vergevorderde tandvleesontsteking vordert, kan de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten eveneens groter worden. Andere onderzoeken hebben gesuggereerd dat de ontsteking van het tandvlees een chronische ontstekingsreactie tot gevolg kan hebben in andere delen van het lichaam, wat eveneens een rol zal gaan spelen bij het verhoogde risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen en beroertes.
- Diabetes: iemand die lijdt aan diabetes heeft dikwijls ook een bepaalde vorm van een tandvleesaandoening, waarschijnlijk is dit een gevolg van een hogere bloedglucosewaarde. Iemand die lijdt aan diabetes dient om die reden dan ook extra voorzichtig zijn en ervoor te zorgen dat de juiste poets- en flossstechnieken toe worden gepast om de voortschrijding van de tandvleesaandoening tegen te kunnen gaan. Geregeld controles en reinigingen uit laten voeren door een mondhygiënist zijn in dit geval zeker een must.
- Chronische nierziekte: een onderzoek, dat uit werd gevoerd door Case Western Reserve University, suggereert dat iemand die zijn eigen gebit niet meer heeft, meer kans heeft op de ontwikkeling van een chronische nieraandoening, dan personen die nog wel beschikken over hun eigen tanden en kiezen. Chronische nieraandoeningen beïnvloeden op hun beurt de bloeddruk waardoor mogelijk hartaandoeningen zich kunnen gaan ontwikkelen, maar ook een bijdrage zal worden geleverd aan het ontstaan van nierfalen en een negatieve invloed die uit wordt geoefend op de gesteldheid van de botten.
- Vroeggeboorte: baby’s die te vroeg geboren worden (vóór de zwangerschapsduur van 37 weken) kunnen te maken krijgen met een breed scala aan gezondheidscomplicaties. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen met aandoeningen aan hun tandvlees drie tot vijf keer meer kans hebben op het baren van een vroeg geboren baby, dan vrouwen die aan geen enkele vorm van een tandvleesaandoening lijden. Vrouwen zijn meer vatbaar voor tandvleesontstekingen op het ogenblik dat ze zwanger zijn en dienen hun normale poetsgewoonten dan ook zeker blijven handhaven en doorgaan met de gebitsreinigende behandelingen en onderzoeken die door hun tandarts of mondhygienist uit worden gevoerd.
Behandelen van tandvleesaandoeningen
Afhankelijk van het soort tandvleesaandoening, zijn een aantal beschikbare behandelingsmogelijkheden:
- Het verwijderen van tandplaque en tandsteen door deze weg te schrapem of te slijpen door een mondhygiënist of tandarts.
- Het gebruik van geneesmiddelen, zoals chloorhexidine gluconaat, een mondspoeling die voorgeschreven kan worden door een tandarts of een mondhygiënist om de bacteriën in je mond te doden, en dit in combinatie met de periodieke reinigen zal worden toegepast.
- Tandheelkundige ingrepen kunnen in bepaalde gevallen noodzakelijk zijn om de voortgang van vergevorderde tandvleesontstekingen te kunnen remmen, te stoppen of te minimaliseren. Tandheelkundige chirurgie wordt eveneens toepast wanneer bot vervangen dient te worden dat verloren is gegaan in een vergevorderd stadium van deze aandoening.
Voorkomen van tandvleesaandoeningen
Goed elke dag je tanden en kiezen poetsen en flossen is de meest simpele manier om tandvleesaandoeningen te verminderen en te voorkomen, maar geregeld een schoonmaakbeurt uitgevoerd door een mondhygiënist of een tandarts zijn eveneens nodig om de aanwezige tandplaque te kunnen verwijderen en om meer ingewikkelde tandvleesaandoeningen aan te kunnen pakken. Op het ogenblik dat je je zorgen maakt, of als je twijfelt, of je lijdt aan een tandvleesaandoening, dan is het absoluut aan te bevelen om zo snel mogelijk contact op te nemen met je tandarts.