Take a fresh look at your lifestyle.

Roken en gebitsproblemen

De meeste mensen weten maar al te goed dat roken slecht is voor hun gezondheid, maar dat het roken van tabakswaren ook een belangrijke bijdrage levert aan een breed scala aan gebitsproblemen weet een aanzienlijk kleinere groep. Sigaretten zijn niet de enige rookwaren die hier schuld aan hebben want alle soorten van tabak, dus ook sigaren, tabak die niet wordt gerookt en het gebruik van een waterpijp, zullen voor problemen kunnen zorgen die dienen te worden behandeld binnen de tandheelkunde.

single reizen online banner

Tandproblemen door het gebruik van tabakswaren

  • Door tabaksproducten te gebruiken zul je een sterk verhoogd risico lopen op de ontwikkeling van kanker in de mond, een ziekte die doorgaans snel vordert en een fatale afloop kan hebben wanneer er niet vroegtijdig een diagnose wordt gesteld en een degelijke behandeling in gang wordt gezet. Mondkanker is vandaag de dag helaas een belangrijke doodsoorzaak vanwege het feit dat deze ziekte vaak pas erg laat gediagnosticeerd wordt. Door echter regelmatig een tandheelkundige controle uit te laten voeren door je tandarts kun je helpen om deze aandoening al in een vroeg stadium aan het licht te brengen en te behandelen waardoor de kansen op genezing en overleving aanzienlijk toe zullen nemen.
  • Het gebruik van tabak en tabaksproducten zal het risico op de ontwikkeling van tandvleesaandoeningen verhogen, wat op zijn beurt één van de meest belangrijke oorzaken is van het verlies van tanden en/of kiezen onder volwassenen. Er wordt gedacht dat de bacteriële belasting in de mond een onbalans tot gevolg heeft onder de bacteriën die van nature in je mond voorkomen. Dit zal ervoor zorgen dat tandvleesaandoeningen in de loop van de tijd toe zullen nemen.
  • In het bijzonder roken kan de algemene genezing in de mond vertragen. Deze ongezonde gewoonte zal de genezing zeker uitstellen nadat je een (operatieve) ingreep aan de kaak hebt ondergaan, zoals het laten trekken van een tand of een kies.
  • Het gebruik van tabaksproducten kan het tandvlees schade toebrengen en terugtrekkend tandvlees tot gevolg hebben, waardoor de wortels van de tanden en kiezen zichtbaar zullen worden. Dit zou opzijn beurt de kans vergroten dat een gebitselement uitvalt en er een gevoeligheid voor koude en warmte kan ontstaan wanneer de gevoelige zenuwuiteinden die zich onder het tandvlees bevinden aan een hogere- of een lagere temperatuur bloot worden gesteld.
  • Het gebruik van tabakswaren kan een slechte adem tot gevolg hebben door een aantal factoren dat samenhangen met de rook op zich, maar eveneens door een bacteriële disbalans die in je mond zal ontstaan.
  • Roken en het gebruik van andere tabakswaren zal vlekken op tanden en kiezen veroorzaken die niet meer weg kunnen worden gehaald door alleen maar geregeld je genbit te reinigen. Roken is één van de meest voorkomende oorzaken van een ontsierende verkleuring van het gebit.
  • Het gebruik van tabaksproducten kan een opeenhoping van tandsteen tot gevolg hebben, waardoor je vaker tandheelkundige reinigingen zult moeten ondergaan om zo te voorkomen dat er gingivitis of tandvleesaandoeningen zich zullen gaan ontwikkelen.

Sigaretten en sigaren

Sigaretten en sigaren bevatten een aantal verschillende toxines (gifstoffen) die in verband gebracht kunnen worden met het ontstaan met kanker. Niet inhaleren zal dan ook zeker niet je risico vermindert op de ontwikkeling van gebitsproblemen, dit is echter wel een breed verspreide misvatting.

Tabak gebruiken zonder te roken

Veel mensen weten niet dat er meer nicotine wordt gevonden in bijvoorbeeld pruimtabak, dan in een sigaret. Tabaksproducten die niet worden gerookt bevatten eveneens de schadelijke gifstoffen die met de ontwikkeling van kanker gelinkt kunnen worden. Volgens de American Dental Association zijn “ten minste 28 kankerverwekkende chemicaliën geïdentificeerd in tabaksproducten die niet worden gerookt.”

bewust puur banner

Waterpijp roken

Waterpijp roken is de laatste jaren steeds populairder geworden in bepaalde milieus. Helaas filtert het water in de waterpijp niet alle schadelijke gifstoffen die in de tabak zitten en is het bovendien nog niet bekend op welke wijze deze stoffen in je zullen reageren. Er wordt gedacht dat ze een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van bepaalde tandheelkundige ziekten als gevolg van de smaakstoffen en de dubbele werking van de tabak.

Hoe kun je stoppen met roken?

Stoppen met roken en/of andere vormen van tabaksgebruik kan op de lange termijn absoluut gezondheidsvoordelen bieden, zoals een betering van je mondgezondheid. Op het moment dat je wilt stoppen met roken, maar je niet weet hoe je bij je huisarts aan kunt kaarten op welke manier hij, of zij, je hierbij kan helpen, dan hoef je je geen zorgen te maken over een vreemde, of afwijzende, reactie. Huisartsen zijn namelijk opgeleid om hun patiënten op allerlei manieren bij te staan als zij willen stoppen met roken.

naturaplaza superfoods banner