Take a fresh look at your lifestyle.

Manieren om de gevoeligheid van je tanden te verminderen

Tanden bleken kan worden gezien als een trefzekere manier om je zelfvertrouwen een flinke boost te geven en weer met een stralende lach voor de dag te komen. Iedereen heeft immers wel eens de oogverblindende witte glimlach die sterren uit Hollywood gezien wanneer zij vol trots op de rode loper het publiek toelachten, dus welke strategieën hebben zij zich eigen gemaakt om hun tanden zo mooi helder en wit te krijgen? Het bleken van tanden is een tamelijk gemakkelijke procedure die niet alleen uit kan worden gevoerd in een tandartspraktijk, maar zelfs gewoon bij je thuis.

single reizen online banner

Het enige nadeel aan het bleken van je gebit is de gevoeligheid die als gevolg daarvan soms kan ontstaan. De gevoeligheid van tanden en kiezen betekent vaak dat je even een prikkel of een golf van pijn ervaart, vaak als reactie op bijvoorbeeld het inademen van koude lucht of het drinken van koud water. Wanneer je last hebt van gevoelige tanden en kiezen, is het dan wel aan te raden om een bleekbehandeling toe te gaan passen? Er zijn gelukkig een aantal manieren om dit gevoeligheidsprobleem te lijf te gaan en tevens je tanden witter maken zodat ook jij uiteindelijk gesierd wordt met een mooie glimlach.

Tandgevoeligheid en het bleken van je gebit

Ondanks dat de precieze oorzaak van gevoeligheid door het gebruik van bleekbehandelingen voor een groot deel nog niet bekend is, is inmiddels wel bekend dat de eigenschappen van peroxide (één van de hoofdbestanddelen van de meeste bleekmiddelen die ontwikkeld zijn voor gebruik op het gebit) de tandzenuw zullen irriteren. Deze irritatie, of ontsteking, zorgt ervoor dat je te maken krijgt met symptomen zoals een gevoeligheid voor koude en het zo typische tintelende gevoel in je mond.

bewust puur banner

Je kunt één van de volgende technieken proberen wanneer je thuis je gebit wilt gaan bleken wanneer er een zekere gevoeligheid ontstaat. Op het ogenblik dat je de bleekbehandeling uit hebt laten voeren door een tandarts en problemen krijgt met de gevoeligheid van je tanden en kiezen, dan kun je een aantal van de volgende dingen doen, maar uiteraard wel altijd de instructies die je van je tandarts hebt ontvangen, op blijven volgen. Het is namelijk van groot belang om de instructies van je tandarts nauwkeurig op te volgen wanneer er een professioneel product is gebruikt. Dit geldt natuurlijk ook voor de instructies die gegeven zijn door de fabrikant van een vrij verkrijgbaar middel. Zo moet je je tanden en kiezen nooit langer dan aangegeven blootstellen aan het bleekmiddel.

  • Probeer om de dag over te slaan op het moment dat de gevoeligheid begint en breng de duur van de applicatietijden terug. In bepaalde gevallen kan het helpen om de klachten te verlichten door je gebit even een korte pauze te geven tussen de verschillende behandelingen in.
  • Inname van een pijnstiller kan de klachten verminderen indien het middel in wordt genomen voordat het bleekmiddel aan wordt gebracht. Wanneer je de pijnstiller van tevoren neemt, dan kunnen de klachten mogelijk niet meer de kop opsteken.
  • Ga na of je een bleekmiddel met een lager peroxidegehalte gebruikt (6 tot 10 procent is voor de meeste mensen een relatief lage concentratie). Ondanks dat je wellicht zou denken dat hoe hoger het peroxidegehalte is, hoe beter het resultaat zal zijn, zal dit het niet waard zijn wanneer jij en je gebit uiteindelijk er minder goed aan toe zullen zijn.
  • Beperk het eten en drinken van koude voedingsmiddelen en dranken voor de duur dat je aan het bleken bent. Tanden en kiezen kunnen onder normale omstandigheden immers al gevoelig voor lage- of hoge temperaturen zijn, maar het bleken zal deze gevoeligheidsproblemen zeker nog erger maken.
  • Het overmatige gebruik van bleekmiddelen of whiteningproducten kan eveneens een zekere gevoeligheid tot gevolg hebben. Bij het overdadig gebruiken van deze producten kunnen je tanden en kiezen dan ook erg gevoelig worden, of zelfs schade oplopen.
  • Het gebruik van fluoridespoelingen en/of sensitive tandpasta kan je helpen om je klachten te verlichten. Fluoridebehandelingen worden in sommige gevallen eveneens aangeraden zowel vóór, tijdens als na het bleken van je gebit.
  • Je dient ervoor te zorgen dat je altijd een zachte tandenborstel gebruikt om je tanden en kiezen te poetsen. De zachtere haren zijn namelijk niet alleen zachter voor je gebitselementen, maar ook voor je tandvlees en daarnaast kunnen deze je helpen om je klachten van tandgevoeligheid te verminderen.
  • Je moet je tandarts altijd op de hoogte brengen wanneer je last hebt van gevoeligheidsproblemen, zeker wanneer deze maar voort blijven duren of erger worden. Er kan immers ook een andere oorzaak voor je klachten zijn, zoals het terugtrekken van het tandvlees of gaatjes.
  • Je kunt je tandarts vragen naar zogenaamde desensibiliserende producten die in de tandartsenpraktijk op je gebitselementen aan kunnen worden gebracht. Indien deze op de juiste manier worden gebruikt, dan is vastgesteld dat ze effectief zijn bij het verminderen van de gevoeligheid van je tanden en kiezen ongeacht de talloze oorzaken die eraan ten grondslag liggen.

Ondanks dat de gevoeligheid van tanden en kiezen tijdens het bleken van de gebitselementen erg vaak voorkomt, zijn de klachten doorgaans maar van korte duur, meestal tussen de 24 en de 48 uur. Jaren geleden bevatten de meeste producten de gebruikt werden voor het bleken van tanden en kiezen zeer agressieve bestanddelen waar vast van kon worden gesteld dat deze zelfs de gebitselementen schade toe konden brengen en een extreme gevoeligheid veroorzaakten. De producten die vandaag de dag worden gebruikt zijn gelukkig sterk verbeterd en er worden tegenwoordig hoogwaardige ingrediënten gebruikt die milder zijn voor je gebit.

naturaplaza superfoods banner