Take a fresh look at your lifestyle.

7 manieren om gaatjes te voorkomen

Indien je graag steeds weer lachend de tandartsenpraktijk uitloopt nadat je hem, of haar, een bezoekje hebt gebracht voor een gebitscontrole, dan dien je onder de knie te krijgen op welke manier je gaatjes in je tanden en kiezen kunt voorkomen. Dit zal er namelijk voor kunnen zorgen dat je een lange tijd niet bij je tandarts terug hoeft te komen om een ​​vulling te laten plaatsen.

single reizen online banner

Het tandbederf dat zal leiden tot het ontstaan van gaatjes wordt namelijk in de hand gewerkt zodra de bacteriën, die van nature in je mond leven, een kleverige tandplaque op je gebit gaan vormen. Op momenten dat je iets eet of drinkt, dan zullen deze bacteriën de suikers in het voedsel gaan gebruiken om zich mee te voeden en één van de bijproducten die op die manier wordt gevormd is zuur. De kleverige plaque zal dit zuur vast blijven houden zodat het in contact blijft staan met je tanden en kiezen zodat het tandglazuur aan zal worden getast met als gevolg dat er gaatjes ontstaan.

Manieren om gaatjes te voorkomen

1. Poets je tanden en kiezen

In de strijd tegen het ontstaan van gaatjes, is het cruciaal dat je je tanden en kiezen tenminste twee keer op een dag goed poetst met een tandpasta die fluoride bevat. Gebruik ook een goede tandenborstel zoals die van Oral B bijvoorbeeld. Door de Oral-B kortingscode te gebruiken koopt u deze tandenborstels met flink wat voordeel.

Hiervoor kun je een gewone tandenborstel gebruiken of kiezen voor een elektrische tandenborstel. In beide gevallen dien je ervoor te zorgen dat je alle kanten van je tanden en kiezen goed poetst: dus zowel voorkant en achterkant als de bovenkant.

Door je tanden en kiezen te poetsen, verwijder je weliswaar de aanwezige plaque, maar na enkele uren zal deze zich opnieuw hebben gevormd, dat is dan ook de reden waarom je minstens twee keer op een dag je gebit optimaal moet reinigen.

2. Floss of rag dagelijks ook de ruimtes tussen je tanden en kiezen

Voedselresten kunnen tijdens het eten achterblijven in de ruimtes die zich tussen je tanden en kiezen bevinden. Wanneer dit vuil niet weg wordt gehaald, kan dit eveneens tot de vorming van gaatjes leiden. iedere dag flossen, of een tandenstoker, gebruiken, is de beste manier om eventuele voedselresten tussen je gebitselementen te verwijderen.

bewust puur banner

3. Eet gezond

Goede voeding speelt een voorname rol bij een goede mondgezondheid. Het eten van tussendoortjes en het beperken van de hoeveelheid suikerhoudende dranken zal absoluut helpen bij het voorkomen dat de vorming van tandplak. Drink in plaats deze zoete dranken bij voorkeur water. Verder maak je er beter geen gewoonte van om geregeld zoete snacks te kiezen, zoals harde snoepjes en andere suikerbevattende tussendoortjes.

4. Bezoek geregeld je tandarts en mondhygiënist

Een groot aantal gaatjes in je gebit kan alleen op worden gespoord door een tandarts of door middel van een gemaakte tandheelkundige röntgenfoto. Een bezoekje van je tandarts voor een periodieke controle en een eventuele reinigingsbeurt is een belangrijke factor bij het voorkomen van gaatjes en om een ​​goede mondhygiëne te kunnen behouden. Je kunt dan eveneens met je tandarts overleggen of er aanvullend fluoride gebruikt dient te worden om je gebit te versterken. Een mondhygiënist kan je tips en adviezen geven met betrekking tot het poetsen en het flossen zodat je zeker weet dat je deze handeling op de juiste manier uitvoert.

5. Laat coatings aanbrengen op je gebit

Tandheelkundige kitsoorten zijn een beschermende coating die aan wordt gebracht op de bijtvlakken van de achterste kiezen. Deze middelen beschermen het gebitselement tegen de vorming van een gaatje door het oppervlak af te schermen tegen bacteriën en tandplaque. De techniek wordt vaker bij kinderen toegepast vanwege het feit dat het blijvende gebit nog door moet komen. Dit wil echter niet zeggen dat je als volwassene hier geen baat meer bij zou kunnen hebben.

6. Gebruik mondwater

Er zijn vandaag de dag diverse antibacteriële mondspoelingen te koop waar klinisch van is bewezen dat deze plaque kunnen verminderen, zoals Listerine. Spoelen met één van deze mondwaters nadat je je tanden en kiezen hebt gepoetst, of na een maaltijd, kan dan ook zeker helpen om gaatjes in je gebit te voorkomen.

7. Kauw (suikervrije) kauwgom

Hoewel het misschien een beetje vreemd in je oren kan klinken, kan het kauwen op een bepaalde suikervrije kauwgom gaatjes helpen voorkomen. Dit komt doordat de aanmaak van speeksel in je mond toeneemt. In het jaar 2007 heeft de American Dental Association hun Seal of Acceptance dan ook toegekend aan Wrigley’s Orbit, Eclipse en Extra kauwgom voor de bijdrage aan het voorkomen van gaatjes. Je kunt eens een kijkje nemen in deze Seal of Acceptance om verschillende andere suikervrije kauwgomsoorten te vinden. Vanaf nu heb je dus een geweldig excuus om kauwgom te hauwen en zelfs zo nu en dan een bel te blazen.

naturaplaza superfoods banner