Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe u uw tanden wit kunt houden en er jonger uit kunt zien

Het lijkt gewoonweg niet eerlijk: er wordt via de meest uiteenlopende media voortdurend verteld om eten en drinken dat je hart gezond kan houden aan je dieet toe te voegen, zoals rode wijn, pure chocolade, koffie en bessen, waarvan wordt beweerd dat deze het menselijk lichamen jong zullen houden, maar die tevens allemaal een duidelijk aanwezige kleur hebben en je tanden en kiezen ook meestal van een ontsierend kleurtje zullen voorzien, waardoor je er juist weer ouder uit gaat zien. Indien je de verkleuring van je gebitselementen wilt voorkomen, of wanneer je je gebit heeft gebleekt en deze investering wilt beschermen, dan zullen de onderstaande tips je helpen om je parelwitte tanden ook parelwit wit te houden.

single reizen online banner

Waardoor ontstaan er vlekken op je tanden en kiezen?

Twee van de meest voorname bedreigingen voor je witte tanden en kiezen zijn voedingsmiddelen en dranken die zuur en diepgekleurd zijn. Zure voedingsmiddelen vormen een probleem voor je gebit omdat deze het glazuur aan kunnen tasten, met als gevolg dat de gebitselementen meer doorschijnend zullen worden en het geelbruine tandbeen (dentine), dat eronder ligt, beter zichtbaar wordt. Het resultaat: een gebit met een minder mooie, geelachtige tint. Zuren in voedingsmiddelen zullen daarnaast het tandglazuur zachter maken, waardoor tanden en kiezen extra kwetsbaar worden voor beschadigingen, slijtage en vlekken. Sport- en energiedrankjes, frisdrank, wijn, koffie en thee hebben allemaal een hoge zuurgraad, dus dien je het gebruik ervan te beperken.

Diepgekleurde voedingsmiddelen zijn over het algemeen extra voedzaam, maar ze geven helaas ook meer kans op het ontstaan van tandenvlekken. Rode wijn, pure chocolade, thee, diepgekleurde vruchten, zoals frambozen, bosbessen en bramen, maar ook gekleurde sauzen zoals tomatenketchup, curry en sojasaus, staan ​​er allemaal om bekend dat ze je gebit kunnen laten verkleuren. Bessen en groenten, zoals spinazie en boerenkool, die verwerkt zijn in smoothies zullen de kleurstof die ze bevatten nog meer afgeven aan het drankje en op je tanden. Frisdrank en energiedranken die kleurstoffen bevatten, kunnen eveneens vlekken op je gebit veroorzaken.

bewust puur banner

“Wanneer iets een tafelkleed of je tong kan verkleuren, kan het eveneens je tanden bevlekken,” zegt Dr. Kellee Stanton, tandarts en lid van de American Academy of Cosmetic Dentistry. Voedingsmiddelen en dranken die dus niet alleen donker, maar ook zuur, zijn, zullen een dubbele bedreiging vormen voor je witte tanden. Je moet je om die reden bewust zijn van je consumptie van zoet voedsel. Snoep en andere zoete voedingsmiddelen zullen dan ook absoluut een bedreiging zijn voor de algehele witheid van je gebit doordat ze het tandglazuur zachter zullen maken en tevens de ontwikkeling van tandplaque mogelijk zullen maken.

Hoe verkleurde tanden en kiezen voorkomen

Bepaalde voedingsmiddelen en dranken die kleurstoffen bevatten, zoals frisdrank, snoep en andere junkfood,  dienen eigenlijk direct uit je dieet verwijderd te worden. Andere producten, zoals bessen en groenten hebben echter een hoge voedingswaarde. Ze geven weliswaar meer kans op tandverkleuringen, maar dat wil niet zeggen dat je ze helemaal niet meer op het menu dient te zetten. Er zijn gelukkig manieren om het gezonde voedsel dat je lekker vindt toch te kunnen te eten zonder dat je tanden gaan verkleuren. Dit is het advies dat Stanton hierover geeft:

 • Dit eten en drinken dien je niet onnodig lang in je mond te houden. Hoe minder lang deze producten aan je tanden en kiezen blijven zitten, hoe kleiner de kans zal zijn op een verkleuring.
 • Op het moment dat je iemand bent die graag van een rode wijn geniet, dan doe je er goed aan om een glas water in de buurt te houden en direct na het drinken van een slok wijn je mond te spoelen en het water vervolgens door te slikken.
 • Door krokante fruit- en groetensoorten toe te voegen aan je salade, zul je in staat zijn om de bessen die eet die voor verkleuringen van je gebit kunnen zorgen, helpen te reinigen door middel van het eten van deze knapperige voedingsmiddelen.
 • Door een rietje te gebruiken, al is dit niet altijd een aantrekkelijke methode voor het drinken van wijn, kun je werkelijk helpen om de gebitsverkleuringen door smoothies en sappen te omzeilen.
 • Rond een maaltijd af met een stukje kaas of een glas melk. Zuivel helpt namelijk om de zuurgraad in je mond weer te neutraliseren en bevat bovendien calcium, dat je tanden en kiezen zal verstrekken.
 • Wacht 30 minuten voordat je je tanden gaat poetsten na het eten van zure of gebitsverkleurende voedingsmiddelen. Dit geeft zal het zachte glazuur namelijk in staat stellen om weer harder te worden, zodat het minder kwetsbaar is voor het schurende effect tijdens het poetsen.
 • Pets je tanden en kiezen altijd voor ten minste twee minuten. Zo voorkom je dat er tandplaque aan je gebitselementen kan gaan hechten. Gebruik hiervoor wel altijd een tandenborstel met zachte haren. Indien je het je kunt veroorloven, dan kun je bovenal investeren in de aanschaf van een hoogwaardige elektrische tandenborstel.
 • Floss op regelmatige basis want dit voorkomt dat er vlekken tussen je tanden en kiezen kunnen ontstaan.
 • Kauw op een suikervrije kauwgom. Deze suikervrije kauwgom zal immers de aanmaak van speeksel bevorderen, wat op zijn beurt weer helpt bij het schoonspoelen van je gebit. Kauwgom dat de kunstmatige zoetstof xylitol bevat, kan tevens gaatjes helpen voorkomen. Je dient er overigens wel voor te zorgen dat je kauwgom niet bij je huisdieren terecht kan komen, omdat dit in het bijzonder voor honden buitengewoon giftig kan zijn.
 • Beperk het gebruik van zogenaamde whitening-tandpasta. Whitening-tandpasta’s doen weliswaar hun werk, maar ze kunnen ook een schurend effect hebben. Beperk het gebruik ervan dan ook tot één tot twee keer in de week.
 • Volg de aanwijzingen van de fabrikanten van thuisbleekmiddelen. Deze zogeheten whiteningkits bieden weliswaar grote voordelen, maar producten die peroxide bevatten, kunnen het glazuur op je tanden en kiezen echter schade toebrengen, waardoor je gebitselementen er grijs door uit gaan zien.
 • Overleg altijd met je tandarts of je huisarts over de effecten van bepaalde middelen. Bepaalde antibacteriële mondspoelingen en geneesmiddelen, zoals vloeibare ijzersupplementen en antihistaminica, kunnen bijdragen aan de verkleuring van je tanden en kiezen. Eventueel kun je om een alternatief vragen zodat je gebit er toch stralend uit kan blijven zien.
naturaplaza superfoods banner