Hiv is het virus dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van de ziekte aids. Het virus kan je lichaam op uiteenlopende manieren binnenkomen hoewel je in de dagelijkse omgang niet bang hoeft te zijn besmet te raken. De kans op een besmetting met Hiv is dan immers erg klein.
In het bijzonder zullen onveilige handelingen met sperma en bloed van een met Hiv besmet persoon de kans vergroten om besmet te raken of een ander te besmetten.
Afweersysteem
Als het Hiv-virus eenmaal in je lichaam is binnengedrongen dan zal het beginnen met afbreken van het afweersysteem. Normaal zou het afweersysteem je lichaam verdedigen tegen gevaarlijke en schadelijke indringers, zoals bacteriën en virussen en op die manier bescherming bieden tegen allerlei ziekten. Op het moment dat het Hiv-virus het afweersysteem verzwakt heeft, krijgen allerlei bacteriën en virussen vrij spel om je lichaam ernstig ziekt te maken. In een dergelijk geval is er echter al sprake van aids.
Aids
Aids is een ziekte waarbij het afweersysteem van het lichaam minder goed functioneert. Mensen die lijden aan aids krijgen om die reden zeldzame aandoeningen, zoals een aantal vormen van longontsteking, infecties aan hun darmen of zelfs kanker.
Symptomen
Iemand die besmet is geraakt met het Hiv-virus zal daar in het begin niet veel van merken. In sommige gevallen kun je te maken krijgen met kort durende op griep lijkende symptomen (dit wordt de fase van acute hiv-infectie genoemd). Na verloop van tijd, soms pas na een aantal jaren, kunnen er ernstige ziekteverschijnselen ontstaan. Het Hiv-virus heeft dan al het afweersysteem voor een belangrijk deel vernietigd. Je lichaam zal zich dan niet langer meer kunnen beschermen tegen ziekten, die personen zonder hiv zelden, of nooit, krijgen. Op dit ogenblik is er sprake van aids.
Hiv Behandeling
Door op tijd te starten met een combinatie van hiv-remmers kun je zelfs na een Hiv-besmetting langdurig leven, zonder dat je te maken krijgt met ziekteverschijnselen. Het is dan zelfs mogelijk dat het stadium aids wordt voorkomen, of in elk geval lange tijd zal worden uitgesteld. Met dank aan deze virusremmende geneesmiddelen wordt de Hiv-infectie in de westerse wereld nu gezien als een chronische ziekte.
Voorkomen
Doordat je besmet kunt raken met het Hiv-virus door onveilige handelingen met bloed en sperma, kun je een infectie vooral voorkomen door veilig te vrijen. Bij geslachtsgemeenschap zullen condooms een goede bescherming bieden tegen een infectie. Orale seks is echter niet veilig als een man ejaculeert in je mond. Hoewel het Hiv-virus ook in speeksel voor kan komen, is de virusconcentratie te laag om voor een infectie te zorgen.
Gevolgen
Als het Hiv-virus het lichaam binnen heeft weten te dringen dan zal het bepaalde cellen vastgrijpen. Dit zijn de zogeheten CD4 cellen. Het virus zal vervolgens deze cellen binnendringen en stukmaken. Doordat de CD4 cellen ervoor zorgen dat er een bepaald soort witte bloedlichaampjes (lymfocyten) antistoffen produceren tegen ongewenste indringers van het lichaam, zoals bacteriën, virussen of schimmels, heeft dit enorme gevolgen.
Door het Hiv-virus zullen dus de CD4 cellen uit worden geschakeld, de lymfocyten functioneren niet meer en de productie van antistoffen zal afnemen. Met andere woorden: de barrière die ongewenste indringers moet tegenhouden, zal gaten gaan vertonen. Allerlei indringers kunnen zich hierdoor zonder probleem in het lichaam gaan vermenigvuldigen en je dus ziek maken.
Klachten
Een paar weken na de besmetting met het Hiv-virus zul je te maken krijgen met klachten die horen bij acute hiv. Dit is overigens ook de fase waarin je van hiv-negatief naar hiv-positief over zult gaan. Hiv positief wordt eveneens als seropositief aangeduid. Meestal zal in deze fase niet zo gauw worden gedacht aan een besmetting met het hiv-virus, omdat de symptomen veel gelijkenis vertonen met een gewone griep of de ziekte van Pfeiffer. De klachten zullen na verloop van enkele weken weer vanzelf verdwijnen.
Een infectie met het Hiv-virus kan daarna op twee manieren verlopen:
Je bent seropositief zonder dat je dat merkt.
Indien je seropositief bent, wil dat niet zeggen dat je ook direct klachten krijgt. Meestal zul je in het begin niets van de hiv-infectie merken. Je kunt dus nog jarenlang een leven in goede gezondheid leiden. Wel bestaat er de kans dat je een ander persoon met het hiv-virus infecteert op momenten dat je onveilige seks hebt.
Als je geen Hiv-remmers gebruikt, kan het virus na verloop van tijd toe gaan nemen, en zal je afweersysteem aan worden getast. Uiteindelijk zul je dan klachten krijgen. De tijd dat je zonder klachten blijft na een besmetting met het Hiv-virus kan sterk uiteenlopen en van persoon tot persoon verschillen.
Bij een vergevorderde Hiv-infectie zullen de volgende klachten de kop opsteken:
- vermoeidheid,
- nachtzweten,
- zonder duidelijk aanwijsbare reden gewicht verliezen,
- koorts,
- hardnekkige diarree,
- kortademigheid.
De diagnose aids zal worden gesteld als het hiv-virus je afweersysteem zo ernstig aan heeft weten te tasten, dat je ziek wordt door een infectie die normaal gesproken door het immuunsysteem kan worden bestreden. Met dank aan de goede behandelingsmogelijkheden met hiv remmers komt aids, in ons land niet meer vaak voor.
Je weet dat je seropositief bent nadat er een hiv-test is uitgevoerd.
Op het moment dat je bekend bent met het feit dat je seropositief bent, zal een infectie met het Hiv-virus op een andere manier verlopen. Je zult namelijk meteen door worden verwezen naar een hiv-behandelcentrum. Hier zal door een regelmatige controle van je bloed het verloop van je hiv-infectie in de gaten gehouden. Indien nodig zal er een behandeling worden gestart zodat je geen van de eerder genoemde klachten krijgen.
Hiv en SOA
Er is helaas sprake van een vervelend verband tussen Hiv en SOA. Indien je namelijk lijdt aan een SOA dan kun je bij onveilige seks eenvoudiger met Hiv worden besmet. Omgekeerd kan echter ook: je kunt zowel hiv en een andere Soa hebben en het Hiv-virus eenvoudiger op een ander persoon overdragen. In het bijzonder syfilis zal de kans om besmet te raken met het Hiv-virus vergroten. Tevens kan een SOA bij personen die met het Hiv-virus zijn besmet een ernstiger verloop hebben, omdat hun weerstand sterk is afgenomen.
Behandeling
Een infectie met het Hiv-virus is helaas (nog) niet mogelijk. Het virus zal dus niet uit je lichaam verdwijnen, maar de ontwikkeling van de ziekte kan wel geremd worden door middel van een behandeling met speciale medicatie, de zogenaamde hiv-remmers. Dit wil zeggen dat je elke dag, voor de rest van je leven, een combinatie van drie of meer hiv-remmers zult moeten slikken. Hiv-remmers gaan de activiteit en vermenigvuldiging van Hiv-virus in het lichaam tegen. Daardoor zal je afweersysteem beter zijn werk blijven doen. Dit zal ook betekenen dat je minder, of zelfs geen, klachten krijgt. Personen die deze medicijnen niet krijgen zullen dergelijke klachten uiteraard wel krijgen.
De Hiv-remmers dienen overigens wel op vaste tijden te worden ingenomen. Meestal moet dit één of twee keer per dag gebeuren, elke dag, de rest van je leven. Voor veel mensen die besmet zijn met het Hiv-virus betekend dit een behoorlijke last. Toch is juist deze therapietrouw de meest essentiële voorwaarde voor een geslaagde behandeling.
Daarnaast kunnen de Hiv-remmers ook bijwerkingen hebben, bijvoorbeeld een gevoel van misselijkheid en een verandering van de verdeling van het lichaamsvet. Andere lichaamsfuncties dienen bovendien regelmatig te worden gecontroleerd zoals het functioneren van de nieren en de lever. Deze organen zullen namelijk door de Hiv-remmers zwaar worden belast.
Het is van cruciaal belang dat je op tijd met de combinatietherapie begint. Zeker nog voordat de besmetting met het Hiv-virus tot ziekteverschijnselen heeft geleid. De toestand van je afweersysteem zal bepalen op welk ogenblik je moet starten met de combinatietherapie. Om die reden moet je bij een Hiv-besmetting regelmatig naar een gespecialiseerde arts zodat deze je de werking afweersysteem kan onderzoeken. Met dank aan de combinatietherapie kun je met een Hiv-besmetting op een betrekkelijk normale manier verder leven. Zonder de behandeling wordt je als een gevolg van een Hiv-besmetting eerder ziek en is de kans groter dat je komt te overlijden aan de gevolgen ervan.