Take a fresh look at your lifestyle.

Koorts bij baby’s

Er kan worden gesproken van koorts op het moment dat de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden Celsius. Het best kun je de temperatuur bij je baby rectaal (dus via de anus) meten. Ook kun je een oorthermometer gebruiken maar dan zal de meting wel wat minder betrouwbaar zijn. In de meeste gevallen zal één meting van de lichaamstemperatuur voldoende zijn. Bij kinderen zal koorts voornamelijk vaak voorkomen als ze tussen de nul en vier jaar oud zijn.

vitaminstore gezond leven banner

Ontstaan koorts

Bij een baby kan de lichaamstemperatuur al snel oplopen tot 38 graden, bijvoorbeeld na een huilbui of door te warme kleding. Wanneer er echter een infectie in het spel is kan er wel 40 graden of hoger worden bereikt. Meestal kan dit geen kwaad omdat koorts een normale reactie is van het lichaam om een virale- of bacteriële infectie de baas te worden. Virussen en bacteriën zijn namelijk minder goed bestand tegen een hogere lichaamstemperatuur. Zodra de ziekte is overwonnen zal de lichaamstemperatuur vanzelf weer lager worden.

Maatregelen bij koorts

Als je baby koorts heeft is het belangrijk dat er extra vocht wordt gegeven. Eten is in een dergelijk geval minder van belang. Rust is eveneens essentieel. Je hoeft je kleintje echter niet voortdurend in bed of binnen te houden bij koorts. Wel is het zaak dat de warmte weg kan. Minder kleding en alleen een lakentje op het bedje is vaak voldoende.

Wanneer je baby naast koorts ook last heeft van pijn dan kun je paracetamol geven. Voor alleen koorts is dit echter niet nodig. De dosering zal afhangen van het gewicht en de leeftijd van je baby, deze informatie vind je op de bijsluiter of op de verpakking.

bewust puur banner

Koortsstuipen

Op het moment dat een kind, in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar, koorts heeft dan kunnen er koortsstuipen ontstaan. Dit wil zeggen dat je kindje begint te schokken en met de armen en benen gaat trekken. Daarnaast kan je kind het bewustzijn verliezen. De koortsstuipen zijn altijd binnen een kwartier weer over en je kind zal dan nog wel een bepaalde tijd suf zijn. Hoewel een koortsstuip erg beangstigend kan zijn is het zaak om rustig en kalm te blijven. In de regel kan een koortsstuip geen kwaad maar om andere oorzaken van een dergelijke “aanval” uit te is een medische controle altijd noodzakelijk.

Medische hulp

Indien een baby jonger is dan drie maanden of wanneer de koorts meer dan drie dagen achtereen aanhoudt dan dien je een arts te raadplegen. Als je baby met koorts moeilijk wekbaar is, suf is of juist ontroostbaar huilt of voortdurend kreunt dan dien je direct een arts te waarschuwen.

Dit geldt uiteraard ook wanneer de baby naast de koorts eveneens last heeft van:

  • benauwdheid
  • een andere manier van ademen heeft
  • een verkleuring van de huid (blauw, grauw of wit)
  • alsmaar zieker wordt
  • meer klachten erbij krijgt
  • een koortsstuip krijgt
  • aanzienlijk minder drinkt dan normaal
  • na enkele dagen zonder koorts hier weer last van krijgt
  • andere symptomen zich voordoen waarover je je zorgen maakt.
naturaplaza superfoods banner