Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe meet je de temperatuur van een baby?

Bij een pasgeboren baby zal de kraamverzorgster elke dag de lichaamstemperatuur meten om te zien of je kleintje goed op tempratuur blijft. De lichaamstemperatuur meten is immers een prima manier om de gezondheid van je baby in de gaten te houden. Maar ook als een baby een ziekte onder de leden heeft kan het nodig zijn om de lichaamstemperatuur te bepalen met behulp van een koortsthermometer. Normaal gesproken zal de lichaamstemperatuur van je baby tussen de 36,5 en de 37,5 graden Celsius liggen.

single reizen online banner

Lichaamstemperatuur meten

Op momenten dat je slechts globaal wilt meten wat de temperatuur van je baby is dan doe je dat door in het nekje te voelen. Door gebruik te maken van een thermometer kun je echter exacter bepalen wat de lichaamstemperatuur van je kleintje is.

Thermometer gebruiken

Om goed de lichaamstemperatuur van je baby met behulp van een thermometer te kunnen bepalen kun je je kleintje bijvoorbeeld op de commode leggen. Na het verwijderen van de luier zet je de digitale koortsthermometer aan. Om het gevoel tijdens het inbrengen van de thermometer wat minder vervelend te maken voor je baby, doe je eerst een beetje vaseline op het meetpuntje. Uiterst voorzichtig breng je vervolgens het meetpunt in de anus van je baby in.

bewust puur banner

Voor een betrouwbare meting is het nodig dat het meetpuntje ongeveer anderhalve centimeter naar binnen gaat. De meeste digitale thermometers zullen een piepsignaal laten horen zodra de meting klaar is. Je kunt nu, wederom heel voorzichtig, de thermometer uit de anus van je baby halen. Het meetpuntje maak je schoon met een beetje ketonalcohol op een watje.

Tijdens het inbrengen van de thermometer en de meting dien je overigens wel de beentjes van je baby met één hand omhoog te houden. Op die manier is het in ieder geval eenvoudiger om het meetpuntje in de anus van je kleintje in te brengen.

Andere thermometers

Vandaag de dag zijn er naast de standaard (digitale) koortsthermometers ook allerlei varianten op de markt te verkrijgen. Hierbij kun je denken aan de oorthermometer, de voorhoofdthermometer en zelfs een thermometer in de vorm van een speentje. Hoewel deze thermometers het meten in de regel zullen vergemakkelijken is de betrouwbaarheid ervan vaak niet voldoende.

naturaplaza superfoods banner