Take a fresh look at your lifestyle.

Wat doen bij hoge koorts en baby’s?

Op het moment dat je baby hoge koorts heeft is het altijd goed om een arts te raadplegen. Zeker wanneer er ook sprake is van andere klachten zoals pijn, hoesten, een stijve nek, braken en/of diarree. Maar ook als je baby jonger is dan drie maanden is het zaak meteen een arts in te schakelen.

vitaminstore gezond leven banner

Extra vocht

Het is erg belangrijk dat je baby, bij hoge koorts, voldoende vocht binnenkrijgt. Ten gevolge van de koorts zal er immers meer vocht worden verloren door het lichaam dat dient te worden aangevuld om uitdroging tegen te gaan. Bij borstvoeding kun je je kleintje wat vaker aanleggen en bij flesvoeding kun je ook vaker kleine beetjes vocht aanbieden. Wanneer je baby, behalve koorts, ook last heeft van diarree of braken dan is extra vocht nog belangrijker. Je kunt dan bijvoorbeeld ORS toedienen om uitdroging tegen te gaan. Dit middel is verkrijgbaar bij de apotheek en bevat suikers en zouten die het vocht in het lichaam op peil moeten houden. Indien je vermoedt dat je baby is uitgedroogd dan is een arts waarschuwen van levensbelang voor je kindje.

Warmte kwijtraken

Voor een baby met hoge koorts is het van essentieel belang dat de warmte kan verdwijnen uit het lichaampje. Te warme kleding of beddengoed dient dus te worden verwijderd. Luchtige kleertjes en alleen een lakentje op bed is dan zeker aan te raden. Zo voorkom je warmtestuwing. Wel zul je moeten ervoor moeten waken dat je baby niet te sterk afkoelt bijvoorbeeld door hevig transpireren. Zodra je baby gaat rillen van de kou dien je (tijdelijk) wat extra kleding of een dekentje te gebruiken.

bewust puur banner

Huisarts

Hoge koorts zal meer gevaar op kunnen leveren voor een erg jonge baby dan voor een kindje dat al wat ouder is. Maar ook wanneer naast de koorts zich ook andere symptomen waar worden genomen. Je dient dan ook een arts te bellen zodra er naast koorts ook sprake is van braken, diarree, stuipen of wanneer je kindje suf is of helemaal niet reageert. Ook als je kleintje niet, of nauwelijks, wil drinken is een arts waarschuwen zeker aan de orde. Dit geldt verder nog wanneer je baby huiduitslag krijgt naast de koorts of wanneer je het vermoeden hebt dat je kindje alsmaar zieker wordt.

Koortsstuipen

Een andere reden om direct een arts te waarschuwen is als je baby naast koorts ook zogenaamde koortsstuipen krijgt. Hierbij zullen de spieren verkrampen en onregelmatig samentrekken. Daarnaast zal je kindje niet meer reageren op prikkels en soms zelfs het bewustzijn verliezen. Door een plotselinge storing in de elektrische werking van de hersenen zullen er stuipen ontstaan. In het bijzonder kinderen tussen de zes maanden en de vijf jaar kunnen met koortsstuipen te maken krijgen. Wanneer je baby een keer koortsstuipen heeft gehad is de kans op herhaling aanwezig. Vooral kinderen tussen de één en twee jaar lopen dan een extra risico evenals kinderen waarbij koortsstuipen of epilepsie in de familie voorkomen. Meestal zijn koortsstuipen bij kinderen vanaf een half jaar onschuldig.

naturaplaza superfoods banner